Donderdag 18/07/2019

deSingel slaat zijn vleugels uit

Het Antwerpse kunstencentrum deSingel is begonnen aan een grondige verbouwing en uitbreiding. In een eerste stadium wordt het podium van de theaterzaal een stuk groter. Later krijgt deSingel er een nieuwe toren bij met onder meer een theater- en een concertzaaltje. De ontwerper is Stéphane Beel.

De machines zijn al enkele weken aan de slag, gisteren mocht Vlaams minister Wivina Demeester het officiële startsein geven voor de werkzaamheden. De eerste fase, die tot volgend jaar duurt, speelt zich in en rond de toneeltoren af, het deel van het Singel-complex dat het zichtbaarst is vanaf de ring rond Antwerpen.

In de achterwand van de toneeltoren wordt een groot gat geslagen om het podium van de Rode Zaal, de theaterzaal, een eind dieper te kunnen maken. Dat is nodig omdat deSingel geregeld gezelschappen ontvangt die internationale podia van 15 bij 15 meter gewend zijn. "De breedte hadden we al, maar in de diepte moeten we 8 meter uitbreiden", zegt directeur Jerry Aerts. De nieuwe podiumdiepte wordt 20 meter. Onder de podiumuitbreiding komen extra artiestenloges. Eind september moet de toneeltoren regen- en winddicht zijn.

Na de werkzaamheden wordt ook de bevoorrading (decors, instrumenten) van de Rode en Blauwe Zaal een stuk comfortabeler, dankzij de bouw van een laad- en loskade voor vrachtwagens en van een glazen, hangende corridor die achter de toneeltoren langs loopt. Tot nog toe moest het materiaal voor de Blauwe Zaal, de muziekzaal, telkens door de artiestenfoyer. De glazen gang overspant de binnentuin achter de toneeltoren en vergemakkelijkt daardoor de (achtvormige) circulatie in de aanpalende laagbouw, waarin het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium huist.

In het tweede stadium van de uitbreiding wil deSingel een nieuw torengebouw neerpoten aan de kant van de ring. Daarin komen een kleine theaterzaal met 300 plaatsen, repetitieruimtes, een tentoonstellingsruimte, een café-restaurant, en een foyer-receptieruimte met 800 plaatsen. Het conservatorium krijgt een kleine concertzaal met 200 plaatsen, enkele auditoria en individuele repetitieruimtes.

De hele uitbreiding komt van de ontwerptafel van de Brugse architect Stéphane Beel, die in 1996 zijn masterplan presenteerde. De zopas gestarte werkzaamheden kosten 113 miljoen (2,8 miljoen euro). De Hogeschool Antwerpen, waartoe het conservatorium behoort, betaalt 10 procent, de rest is voor de Vlaamse Gemeenschap. De tweede fase, die ruim een miljard (24,7 miljoen euro) kost, wacht nog op de goedkeuring door de Vlaamse regering.

De uitbreiding van Beel is het vierde hoofdstuk in de bouwgeschiedenis van deSingel. Het oudste deel, de laagbouw die Léon Stynen voor het conservatorium ontwierp, staat er ondertussen 31 jaar. In de jaren zeventig werden hieraan de grote zalen en de lokalen van Radio 2 gekoppeld. In de jaren tachtig werd een laagbouwvleugel overbouwd.

De grote zalen, die plaats bieden aan 1.800 mensen, waren aanvankelijk enkel bedoeld als oefenzalen en publieksklassen voor het conservatorium. In 1982 werd vzw deSingel opgericht, die zich gaandeweg als een internationaal kunstencentrum ging profileren met een eigen theater-, dans- en muziekprogramma. In 1985 kwamen daar nog tentoonstellingen over hedendaagse architectuur bij. (RP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden