Dinsdag 17/05/2022

designer Christian Kieckens bouwt woningen in hartje Antwerpen

Al tientallen jaren gaapt er een groot gat in het Antwerpse Vleminckveld, een straat die wat verloren ligt tussen het Mechelse Plein, de hippe buurt rond de Kammenstraat en de sjiekere winkels van Oudaan en Lange Gasthuisstraat. Waar ooit statige herenhuizen stonden, ligt een uitdijende parking van de ING-bank achter een lange muur met graffiti. Binnenkort komt daar verandering in.

Brussel

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

Vanaf september begint bouwbedrijf en projectontwikkelaar Vooruitzicht te bouwen aan Graffito, een woningcomplex van twee bouwvolumes, ontworpen door de gerenommeerde architect en designer Christian Kieckens. Het gebouw is monumentaal, maar Kieckens heeft uitdrukkelijk "geen monument" willen ontwerpen.

"Het was een moeilijke onderneming", zegt Christian Kieckens, "omdat men een plan voor het hele huizenblok wou, waarbij ook het binnengebied betrokken werd." In dat binnengebied komen een gemeenschappelijke tuin en een bouwvolume van vijf woningen met één en twee verdiepingen. Elke woning heeft nog eens een privé-achtertuintje. "Met de heraanleg van zo'n binnenhof inspireren we ons op de geschiedenis", legt Kieckens uit. "Binnenplaatsjes en gangen met huisjes zijn nu eenmaal typisch voor Antwerpen."

Maar vooral het grote bouwvolume aan de straatkant zal het meest in het oog springen. Dat telt 33 appartementen van diverse grootte en één winkelpand. De totale gevelbreedte bedraagt niet minder dan 65 meter. "Het is een complex bouwblok", zegt Kieckens. "De bouwheer wilde een grote diversiteit van appartementen - van één slaapkamer tot ruime duplexen. Geen enkel appartement is trouwens hetzelfde. Aan de kant van de Kleine Markt komt er een winkelpand dat moet zorgen voor de aansluiting met de winkels en cafés van de Kammenstraat. Daarbovenop moest ik rekening houden met de in- en uitrit van een ondergrondse parking, die gebruikt zal worden door bewoners, omwonenden en klanten van de ING-bank, en moest ik ook een niet-publieke doorgang voorzien naar de binnentuin. Geen eenvoudige opdracht, dus."

Voor de gevel heeft Kieckens gekozen voor twee verschillende bouwhoogten. "Ik heb de twee hoogten van de bestaande huizen in de straat overgenomen. Ik wilde absoluut geen kroonlijst die ik op één hoogte over 65 meter zou doortrekken, ik wilde diversiteit. Je krijgt nu een bepaalde ritmiek: het lijken wel zeven individuele huizen naast elkaar. Er is variatie maar toch eenheid: zo zijn de drie hogere volumes met de loggia's identiek. Ik heb voortgewerkt in de trant van de aannemers van begin-twintigste eeuw: ook zij bouwden een reeks dezelfde rijwoningen die toch subtiel van elkaar verschilden."

De voorgevel heeft een hoge natuurstenen plint en een hoofd in zink, maar is voor de rest witbepleisterd. "Om te passen in Antwerpen, de witte stad uit de negentiende eeuw en uit de classicistische periode." Kieckens heeft ervoor gekozen om de voor- en de achtergevel nagenoeg identiek te maken, zodat de bewoners van het binnengebied ook op een voorgevel uitkijken in plaats van op een 'typische' achtergevel waar nauwelijks aandacht aan werd besteed. "Maar voorts is dit een gebouw zonder theorie", zegt Kieckens bescheiden. "We proberen zo correct mogelijk te bouwen. Dit woningencomplex is een machine, geen monument. Ik wil niet meedoen met de rage dat een gebouw in het oog moet springen om waarde te hebben. Dit moet een huis zijn om aangenaam in te wonen. Alle appartementen hebben een groot of klein terras, veel hebben er zelfs een aan de voor- én aan de achterkant. En van de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht over de stad."

Graffito - een verwijzing naar de graffiti die jarenlang het straatbeeld bepaald hebben - wordt vermoedelijk voorjaar 2006 opgeleverd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234