Donderdag 19/09/2019

design u Henry Van de Velde Prijzen 2004 uitgereikt

Vlaams design in goede vorm

Brussel

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

De Henry Van de Velde Prijzen zijn de belangrijkste designprijzen van Vlaanderen, en ook in het buitenland winnen ze aan prestige. Gisteren werden de onderscheidingen voor de hele loopbaan, voor jong talent, beste bedrijf en beste product (goed voor een trofee en 2.500 euro per laureaat) voor de tiende keer uitgereikt. Naar aanleiding van de jubilieumeditie werd een vijfde prijs, de Dyson Young Design Award, in het leven geroepen.

Sinds de start in 1994 zijn de criteria voor de prijzen niet gewijzigd, de naam van de instelling die de ze uitreikt wel. Enkele maanden geleden werd de dienst vormgeving van het Vizo (kort voor Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen, dat ressorteert onder het ministerie van Economie) immers omgedoopt tot het beter bekkende 'Design Vlaanderen'.

Industrieel ontwerper Axel Enthoven (°1947) van Enthoven Associates Design Consultants (EADC) ontving de loopbaanprijs. Het gamma producten dat dat veelzijdige bureau al meer dan dertig jaar ontwikkelt, gaat van tuinsproeiers, kookpotten, bloeddrukmeters tot bussen en vrachtwagens. Enthoven ontwierp ook de nieuwe kusttram. Het straatmeubilair, onder andere bus- en tramhuisjes, in Gent is eveneens van zijn hand.

Voor de prijs voor jong talent geldt dat je minstens vier jaar afgestudeerd moet zijn en dat je in maximaal tien jaar een homogeen, zij het vernieuwend oeuvre hebt opgebouwd. Criteria waaraan het grafisch-ontwerpersduo Tim Oeyen (°1971) en Sanny Winters (°1975) met verve beantwoordde. Het tweetal laat zich naar eigen zeggen inspireren door het dadaïsme, de Amerikaanse graficus Paul Rand en de vader van Nijntje, Dirk Bruna. Directe, frisse en toegankelijke communicatie, letterbeelden met een inhoud en een duidelijk boodschap zijn hun handelsmerk. Zij hebben Weekend Knack volledig gerestyled en enkele maanden geleden ook Knack zelf. Op Interieur 2004 was hun stand een van de meest in het oog springende: een donker spookachtig huis waar het publiek achter peep-gordijnen de nieuwe creaties kon ontdekken.

Het West-Vlaamse verlichtingsbedrijf Dark ontving de Van de Velde Prijs voor een bedrijf. Het slaagde erin om zich in vier jaar tijd een belangrijke plaats te veroveren op de Europese markt. Jezelf als verlichtingsfirma Dark noemen is op zich al een duidelijk statement. Zaakvoerder Marnick Smessaert heeft een voorkeur voor externe, niet noodzakelijk bekende ontwerpers (onder wie Davy Grosemans, Danny Venlet en Maxime Szyf) die graag buiten de lijntjes kleuren. Hij draagt originaliteit zeer hoog in het vaandel. Het Dark-assortiment is bijgevolg zeer gevarieerd - er bestaat zelfs een lamp in koeienvel - en wordt ook in het buitenland erg gewaardeerd. Het verlichtingsbedrijf exporteert naar 21 landen en sleepte al enkele belangrijke internationale designprijzen, waaronder de prestigieuze Duitse Red Dot Award, in de wacht.

Ook Nedda El-Esmar (°1968) zit in de lift, of beter in de lucht. De Belgische zilversmid studeerde aan de Antwerpse Academie, het Royal College of Arts in Londen en freelancet voor onder meer Hermes, waarvoor ze tafelzilver en een lederen zadel ontwierp. In 1997 ontving ze de jong-talenttrofee. Met Piu rijfde ze de prijs voor het beste product binnen. Piu (voor DUNI) is bedoeld voor de catering voor vliegtuigpassagiers in businessclass en eerste klasse en bestaat uit een metalen plateau en bestek met porseleinen borden en kopjes. Het fraaie ontwerp beantwoordt bovendien aan de strikte luchtvaartreglementering.

Ontwerper-uitvinder James Dyson, bekend van de stofzuiger zonder stofzak reikte de nieuwe Dyson Young Design Award, ter waarde van 1.500 euro, uit aan Joris Smeuninx, die pas aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen is afgestudeerd. Wat Dyson en zijn team zo beviel aan het rugzakontwerp Tartaruga is dat Smeuninx een mooie oplossing heeft voor een van de belangrijkste problemen bij het (winter)sporten, namelijk de landing - en niet onbelangrijk: de landing bij het vallen - minder pijnlijk maken.

De expo Henry Van de Velde Prijzen 2004 loopt tot en met 30 december in de galerie van Design Vlaanderen, Kanselarijstraat 19, Brussel. Info: 02/227.49.05, www.designvlaanderen.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234