Zaterdag 03/12/2022

Design langs de

waterkant

Gent verwelkomt dit weekend meer dan 100 mode- en designontwerpers. Ze komen hun werk tentoonstellen naar aanleiding van de tweede editie van Oeverture, het designevenement aan de oevers van de Leie.

Door Veerle Helsen

De rivier de Leie vormt de 'blauwe' draad door het hele gebeuren: Oeverture is een rivierparcours langs een aantal 'kunstbiotopen': galeries, (interieur)winkels, musea en occasionele tentoonstellingsruimten. In totaal zijn er 30 locaties, en elke locatie kan per boot bezocht worden via aangeduide bootstops. Voor degenen met watervrees zijn er ook plannetjes om het parcours per fiets of te voet af te leggen.

Er zijn kleine interieurbeurzen, maar ook minder commercieel geïnspireerde events zoals een tentoonstelling van de Belgische designer Maarten Van Severen in het Design museum Gent. In de Handelsbeurs toont Design Vlaanderen enkele stukken van Belgiës beste ontwerpers, en er loopt ook een overzichtstentoonstelling van de vijfentwintig belangrijkste juwelenontwerpers van het moment. Onder de noemer STOF-E-RiNG worden in het KASK creaties van modeontwerpers zoals Anna Heylen en Murielle Scherre getoond. Er is ook werk te zien van Stephan Schneider, de Duits-Belgische ontwerper met wie u in dit nummer een interview kan lezen. Andere grote namen wier werk te zien is tijdens Oeverture: Jan Hoet Jr, Xavier Lust en Chris Mestdagh.

"Dit is niet de zoveelste interieurbeurs, integendeel", zegt Pierre Misseghers, organisator van Oeverture en uitbater van 'Cargo, Licht & Zinnig', de Gentse winkel voor lichtdesigners en lichtkunstenaars. "Interieurbeurzen zijn meestal massaplatformen voor de gevestigde, veelal internationale merken, terwijl jonge beginnende designers er geen stand kunnen betalen. Beurzen zijn doorgaans commerciëler dan onze opzet, Oeverture is in wezen een cultureel gebeuren. Zo proberen we om woonwinkels museumallure te geven door er een niet-alledaags kunstvoorwerp tentoon te stellen."

De grote dada van Misseghers is de symbiose tussen toegepaste kunsten en anderzijds. "Design zoals wij dat kennen, is dikwijls industrieel en machinaal, het wordt in grote oplagen geproduceerd en verkocht aan de massa. Ik zit al dertig jaar in de business en ik heb alle grote merken zien opkomen - denk aan Corbusier of Poltrona Frau - en ik merk dat ze tegenwoordig creativiteit missen. Bezoek een designbeurs en je ziet overal hetzelfde. Neem nu de zogenaamde 'matrassen met kussens' - zo noem ik die nieuwe designzetels - ze lijken allemaal op elkaar: het zijn net matrassen met kussens erop. De uniciteit verdwijnt, terwijl de prijs steeds hoger gaat. Maar wie wil nu een duur designstuk kopen dat Jan en alleman in huis heeft? Dat verloren unieke aspect vind je wel nog in de toegepaste kunsten, ontwerpen van individuele kunstenaars die geen rekening houden met de eisen voor grootschalige productie. Oeverture is bedoeld om beide kanten samen te brengen." Ze zijn op de goede weg, vindt Misseghers: "Ze naderen elkaar steeds meer, want hoe verklaar je anders dat onze Marie Mees (ontwerpster van huistextiel die ook tentoonstelt tijdens Oeverture, Vhe) gevraagd is om voor het bekende Italiaanse merk B&B te gaan werken? Dat zou vroeger nooit gebeurd zijn. Jan Publiek onderschat onze designers en ontwerpers, wij hebben in België veel talenten in huis."

Wie of wat zijn de toppers op Oeverture 2006? "De juweel- en textieltentoonstellingen. Ikoverdrijf niet als ik zeg dat we op die gebieden met Oeverture de Belgische crème de la crème tonen." n

INFO Oeverture vindt dit weekend, 2 en 3 september plaats. Het gebeuren is gratis , de boottochtjes zijn wel te betalen en kosten 2,5 euro/dag. Start- en eindpunten zijn Parking Zuid en de Huidevetterskaai. www.oeverture.be.

Oeverture is een rivierparcours langsheen een aantal 'kunstbiotopen': galeries, interieurwinkels, musea en occasionele tentoonstellingsruimtes

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234