Dinsdag 27/10/2020

AnalyseVS

Desastreus verlopen tv-interview is wake-upcall voor team-Trump

Donald Trump met zijn aantekeningen tijdens het interview met Jonathan Swan.Beeld axios/hbo

Op negentig dagen van de verkiezingen komt een mislukt televisie-interview niet erg gelegen voor president Donald Trump. Het gesprek is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet en vormt een waarschuwing voor Trump en zijn campagneteam. 

Eerdere presidentskandidaten zoals Obama, Bush en Reagan wisten zich te herstellen na soortgelijke uitglijders. Maar zij luisterden naar hun campagnemedewerkers. Trump trekt zich van niemand iets aan. 

Het veelbesproken interview met journalist Jonathan Swan dat maandagavond werd uitgezonden door Axios en HBO legt op een pijnlijke wijze bloot dat de president niet goed voorbereid is op kritische vragen over kwesties die zijn land momenteel splijten. Critici vergeleken het gesprek met een ernstig auto-ongeluk. Ook vanuit Trumps perspectief was het een desastreus interview. 

Zo lijkt hij niet op de hoogte te zijn van het feit dat de VS het qua coronabestrijding veel slechter doen dan de meeste andere landen. Volgens de president tonen de statistieken juist aan dat de VS het beter doen dan de rest van de wereld. 

Pijnlijk wordt het als Trump uitgeprinte grafieken toont om zijn gelijk te onderstrepen. De interviewer kijkt naar de A4'tjes en concludeert dat Trump kijkt naar het aantal mensen dat doodgaat nadat zij positief zijn getest. De interviewer legt uit dat het relevanter is om te kijken naar het percentage mensen dat in Amerika overlijdt. Want zo kun je vergelijken of er procentueel bijvoorbeeld meer mensen in Duitsland doodgaan. Trump kijkt verward: “Dat kun je niet doen”, zegt hij. “Waarom niet?”, vraagt de journalist. Trump moet het antwoord schuldig blijven. 

Geen herstelpoging

Een storm van kritiek brak na het interview uit op discussiefora omdat de basisstatistiek Trump lijkt te ontgaan. De interviewer zelf denkt dat een reden ook kan zijn dat Trump een aanhanger is van positief denken. “Zoiets werkt misschien in het zakenleven. Maar het is voor het eerst dat we een president dit live zien doen tijdens de ergste pandemie in een eeuw”, stelt Swan.

Verbazend zijn ook andere uitspraken van Trump tijdens het interview. Zo zegt hij dat er ‘handboeken’ bestaan waarin staat dat minder testen op corona een goed idee is en geeft hij toe niet te weten dat Rusland de taliban bewapent. Hij schaart die informatie onder dezelfde noemer als eerdere beweringen van de CIA dat Moskou zelfs premies betaalt aan de taliban om Amerikanen te doden. “Die informatie is niet op mijn bureau beland”, zegt Trump. 

Alles bij elkaar komt Trump in het interview niet over als een president die het overzicht en een plan heeft om ingewikkelde problemen op te lossen. Dat zal tegen hem gebruikt worden als hij zich tijdens het eerste presidentiële lijsttrekkersdebat op 29 september tegenover Joe Biden wil presenteren als de leider die Amerika door zware tijden heeft geloodst.

Toch deed Trump dinsdag op zijn persconferentie geen poging om het beeld over hem te herstellen. De president bleef volhouden dat het virus onder controle is en dat de VS het net zo goed doen als andere landen. Hij herhaalde dezelfde woorden zonder in te gaan op de kritiek die losbarstte na zijn interview. Gelijk hebben leek voor hem belangrijker dan de waarheid onder ogen zien.

Opvallend is ook dat de beweringen van Trump inmiddels erg sterk beginnen af te wijken van wat zijn eigen medische experts zeggen. De verwijdering tussen Trump en zijn experts is een punt dat Biden ongetwijfeld zal uitspelen tijdens debatten. Zondag nog sloeg de coronacoördinator van het Witte Huis, Deborah Birx, alarm en pleitte voor het dragen van mondkapjes thuis indien daar kwetsbare mensen wonen. Trump noemde Birx’ uitspraken zielig. 

Lessen uit het verleden

De lijst van presidenten die zelfgenoegzaam en onvoorbereid een debat aangaan met hun opponent is lang, zette CNN op een rij. Ze zijn gewend aan ja-knikkers om zich heen en lijken te vergeten hoe het is om hard aangepakt te worden. Voorgangers van Trump trapten eerder in die val.

In 2012 werd zittend president Barack Obama bijvoorbeeld bijna afgetroefd door zijn uitdager Mitt Romney, omdat hij slecht voorbereid en afwezig leek tijdens het eerste presidentiële lijsttrekkersdebat. Een ander beroemd voorbeeld is George Bush senior die op zijn horloge keek toen zijn rivaal Bill Clinton geïnteresseerd luisterde naar de vraag van een kiezer. In 1984 had Ronald Reagan geen antwoord klaar toen zijn uitdager hem te oud en te moe noemde om nogmaals president te worden. Pas tijdens het tweede debat nam hij revanche met zijn beroemde uitspraak: “Ik ga de jeugd en onervarenheid van mijn tegenstander niet misbruiken voor politieke doeleinden.

De opsomming laat zich lezen als een waarschuwing aan Trumps campagneteam. Bereid je goed voor, anders wordt er gehakt van je gemaakt. Trump kan zijn ruime achterstand in de peilingen nog goedmaken als hij uitblinkt tijdens het eerste presidentiële lijsttrekkersdebat op 29 september. Biden staat immers bekend als iemand die slecht spreekt in het openbaarMaar als Trump de fout maakt om Biden te onderschatten, zoals hij nu doet, zou hij zomaar degene kunnen zijn die ditmaal struikelt over zijn woorden. Wat dat betreft dient het desastreus verlopen interview van afgelopen maandag als wake-upcall voor Trump.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234