Maandag 27/06/2022

Deruddere verfilmt Suske en Wiske-strip

'De Duistere Diamant' deze zomer opgenomen

Brussel / Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Tijdens de zomervakantie begint regisseur Dominique Deruddere met de opnamen van zijn volgende langspeelfilm. Dat wordt de avonturenfilm De Duistere Diamant, gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal uit de bekende Suske en Wiske-reeks van Willy Vandersteen. Het project wordt nu pas bekendgemaakt, maar de plannen dateren natuurlijk van vóór de Oscar-nominatie die Deruddere onlangs kreeg voor Iedereen Beroemd.

Het initiatief komt van het productiehuis Cine 3, dat enkele jaren geleden gevormd werd door drie aparte productiefirma's: Prime Time (van Antonino Lombardo), Antares Productions (van Rudi Van Den Bossche en Rein Boumans) en Living Stone (van Martin Dewitte). Die sloegen indertijd de handen in elkaar voor de productie van de jeugdfilm Blinker, in een regie van Filip Van Neyhem en gebaseerd op een boek van jeugdschrijver Mark de Bel. Die verfilming werd een publiek succes, zodat snel een tweede langspeelfilm volgde, Blinker en het BagBag-juweel, die eind vorig jaar in de bioscopen kwam. Ook die film haalde meer dan 140.000 bezoekers.

De Cine 3-producenten concludeerden dus dat er wel degelijk "een vraag én een markt voor jeugdfilms in Vlaanderen" bestaat en dus werd besloten "een nieuw gestarte traditie voort te zetten", namelijk het uitbrengen van een Vlaamse jeugd- en familiefilm rond de kerstperiode. Voor dit jaar viel de keuze dus op een stripverhaal van Suske en Wiske. Voor de regie werd Dominique Deruddere gepolst, die enthousiast reageerde: "Het zou van een grote domheid en zelfingenomenheid getuigen als je je niet vereerd zou voelen om van dit avontuur deel te mogen uitmaken." En hij verwijst daarbij meteen ook naar het feit "dat in het verleden goeie filmmakers zoals onder anderen Robert Altman (met Popeye) en Tim Burton (met Batman) zich aan de adaptatie van een strip gewaagd hebben".

Vermits de avonturen van Suske en Wiske ook in Nederland bijzonder populair zijn, werd het filmproject opgezet als een coproductie tussen Vlaanderen en Nederland. Daar bleek de productiefirma Egmond Film geïnteresseerd, waarmee producent Nino Lombardo onlangs al samenwerkte voor de jeugdfilm Mariken, in een regie van André van Duren.

Het scenario van De Duistere Diamant, dat zich enerzijds op het einde van de jaren vijftig en anderzijds (dankzij de teletijdmachine van professor Barabas!) in het Vlaanderen van de vijftiende eeuw situeert, werd geschreven door Rudi Van Den Bossche en Ilse Somers. Die werkten al eerder samen aan de scenarioadaptatie van Olivetti 82, naar de roman van Eriek Verpaele. Die film (met onder meer Dirk Roofthoft, Ingrid De Vos, Hans De Munter en Hilde Heijen in de rolverdeling) werd inmiddels gedraaid door regisseur Rudi Van Den Bossche, die daarmee zijn bioscoopdebuut maakt. Olivetti 82 wordt in de herfst van dit jaar in de zalen verwacht.

De casting voor De Duistere Diamant is momenteel volop aan de gang, maar voorlopig worden nog geen namen bekendgemaakt. Gehoopt wordt dat de filmopnamen rond half juli van start kunnen gaan. De film zou dan tegen eind december of begin januari in de zalen worden uitgebracht.

'Ook Robert Altman en Tim Burton hebben zich aan de adaptatie van een strip gewaagd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234