Donderdag 01/12/2022

Dertiger eerste Belgische dode door varkensgriep

BRUSSEL

Voor het eerst is een Belg overleden aan de gevolgen van de varkensgriep. Dat maakte het Interministerieel Commissariaat Influenza bekend. Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Hoogstraten. Gisteravond bleek dat in het UZ Antwerpen ook een vijftiger in coma lag. Net als de overleden vrouw had hij geen gezondheidsproblemen voor de besmetting, wat de twee zaken opmerkelijk maakt. Zijn toestand werd ‘kritiek’ genoemd.

Er was al eerder gewaarschuwd dat vroeg of laat ook in ons land mensen zouden kunnen overlijden aan de varkensgriep die overal ter wereld mensen besmet. “De griep, ook de gewone wintergriep, blijft een ziekte waaraan je kan overlijden. Hoe spijtig dat ook is, hier kan je niets tegen beginnen. De artsen hebben de juiste diagnose gesteld en de juiste behandeling opgestart”, klinkt het bij Jan Eyckmans van de Federale Overheidsdienst Gezondheid.De vrouw ontwikkelde de eerste lichte griepsymptomen tijdens het weekend van 18 en 19 juli, maar die wezen niet meteen op varkensgriep, vervolgt Eyckmans. “Ze had geen hoge koorts, maar kampte wel met sterke hoofdpijn, migraine zelfs, had lichte koorts en hoestte wat.” De vrouw was recent niet naar het buitenland gereisd. “Haar huisarts vermoedde wel meteen dat ze een longontsteking had. Die diagnose werd bevestigd na opname in het lokale ziekenhuis.” Volgens de beschikbare informatie leek de vrouw niet ziek voor ze met het virus besmet raakte. De toestand van de patiënte ging wel erg snel achteruit. “Ze ontwikkelde een dubbele longontsteking, wat een mogelijke complicatie is van een griepvirus”, vervolgt Eyckmans. Een analyse bevestigde dat ze was besmet met het A/H1N1-virus of de varkensgriep. “De vrouw is behandeld met antivirale middelen, maar ze is helaas vanmorgen (gisterenmorgen, NC) overleden.”Gisterenavond is in het UZ Antwerpen een man opgenomen met dezelfde verschijnselen. Het gaat om een vijftiger die geen gezondheidsproblemen had voor hij besmet raakte. Ook hij heeft de varkensgriep en een zware longontsteking. De woordvoerster van het ziekenhuis omschreef de toestand van de man gisterenavond als ‘kritiek’.De overleden vrouw behoorde niet tot de risicogroep. Wel zijn de dodelijke slachtoffers van de varkensgriep vaak jonger dan bij de gewone wintergriep. “Jonge mensen hebben nog een erg krachtig immuunsysteem, met als gevolg dat ze sneller gaan overreageren op het virus”, verduidelijkt griepcommissaris Marc Van Ranst.“Het huidige griepbeleid verandert niet, benadrukt Jan Eyckmans. “Er is geen reden tot paniek. We wisten dat dit kon gebeuren. Elk jaar sterven in ons land tot 15.000 mensen aan de gewone wintergriep.” Hij wijst erop dat de verspreiding van het A/H1N1-virus niet significant is veranderd. Het aantal besmettingen in ons land blijft in vergelijking met andere landen ook relatief laag.Zelfs met de varkensgriep inbegrepen is er in ons land nog altijd niet meer griep dan tijdens andere jaren, besluit hij. “In totaal zijn bij ons naar schatting een zevenhonderd gevallen van varkensgriep sinds april, dat is zeker nog geen explosie.” Een toename wordt veeleer voor het najaar verwacht. Dan moeten ook de eerste vaccins beschikbaar zijn. Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn wereldwijd intussen 819 mensen overleden aan de varkensgriep, meer dan 134.000 mensen raakten besmet.

Kempense vrouw overleed na dubbele longontsteking Slachtoffer behoorde niet tot risicogroep en werd in België besmet Ook ‘gezonde’ vijftiger gisterenavondin kritieke toestand

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234