Maandag 18/10/2021

Dertien Antwerpse musea slaan handen in elkaar

kunstbeleid

voortaan alle met één logo en vurig rood als huiskleur

De negen Antwerpse stedelijke musea en de vier musea van de provincie Antwerpen gaan intensief samenwerken. Iets minder dan twee maanden geleden ondertekenden de stad en de provincie Antwerpen een intentieverklaring voor museale samenwerking. Eind vorige week werden de eerste resultaten gepresenteerd.

Antwerpen

Van onze verslaggever

Eric Rinckhout

Blijkbaar zijn samenwerking en schaalvergroting een trend in de museumwereld. Nadat de drie grote kunstmusea uit Antwerpen, Gent en Brugge eind maart een samenwerkingsverband afsloten, doen de stedelijke en provinciale musea in Antwerpen nu hetzelfde.

Het gaat om stedelijke musea zoals het Rubenshuis, Plantin-Moretus, het Letterenhuis en Middelheim enerzijds en provinciale instellingen als het Diamantmuseum, het ModeMuseum en het onlangs heropende Fotomuseum anderzijds. De in totaal dertien musea (goed voor 900.000 bezoekers per jaar) presenteren zich vanaf nu onder de gemeenschappelijke noemer 'Musea Antwerpen' en gebruiken hetzelfde logo: een grote rode A met een zwevende kleine 'm', alsof het A tot de m'de macht is. Het is een ontwerp van de Canadees Bruce Mau, dat de stedelijke musea al vijf jaar gebruiken. Nieuw is evenwel dat het gifgroen als huiskleur op termijn wordt vervangen door 'vurig rood'. "De uniformen van de suppoosten zijn in 2005 sowieso aan vervanging toe", zegt Steven Thielemans, directeur van de Antwerpse stedelijke musea. "We kunnen dan de nieuwe huisstijl invoeren." De stedelijke en provinciale musea zullen regelmatig overleggen, maar treden ook als één groep naar buiten. Zopas werd het jaarprogramma 2004 voor het brede publiek gepresenteerd: één boek waarin profiel, collectie en tentoonstellingsprogramma van de dertien musea wordt geschetst. De bedoeling is om ook samen folders te gaan uitgeven. De respectieve jaarverslagen 2003 van de stedelijke en provinciale musea zitten nog in twee aparte boekjes, maar die kregen wel al hetzelfde kleedje. De samenwerking gaat ook dieper. Zo wordt er overlegd over gemeenschappelijke tentoonstellingsprojecten en nagedacht over één gezamenlijk museumticket. Een 'expertiseplatform' behoud en beheer voor de dertien musea werd inmiddels al opgericht. De bedoeling is dat de aanwezige ervaring in verband met restauratie en conservatie optimaal wordt gebruikt. De stad heeft een grote expertise qua papierconservatie, de provincie staat sterk op het vlak van zilver en textiel.

Er wordt een mobiliteitsplan voor de collecties uitgewerkt: men wil objecten onderbrengen daar waar men ze in de beste omstandigheden kan stockeren of in de meest zinvolle context kan tonen. Heel concreet betekent dit dat prenten en affiches uit de provinciale collecties respectievelijk naar het Stedelijk Prentenkabinet en het Letterenhuis worden overgebracht. Het geplande Museum aan de Stroom (MAS) zal op zijn beurt kunnen putten uit de rijke collectie stadsfoto's van het Provinciale Fotomuseum, terwijl de verzameling van het nog steeds gesloten Museum Ridder Smidt van Gelder in wisselende opstellingen getoond kan worden in het deels gerestaureerde provinciale kasteel van d'Ursel in Hingene. Voorts is er sprake van het overbrengen van de zilvercollectie uit het Vleeshuis naar het Zilvercentrum in Deurne.

Over de toekomst van dat Zilvercentrum wilde provinciaal gedeputeerde Frank Geudens nog niet veel kwijt. "Over enkele weken zal een definitieve beslissing vallen", zei hij. De kans is evenwel groot dat het Zilvercentrum, dat volgens de provincie nu te ver buiten het stadscentrum ligt, zou worden gefuseerd met het Diamantmuseum aan het Astridplein, vlak bij het Centraal Station.

De twee andere grote Antwerpse musea, het MuHKA en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, die beide tot de Vlaamse gemeenschap behoren, zijn voorlopig nog niet bij het overleg betrokken. "De bedoeling is dat we snel rond de tafel gaan zitten", zei schepen Eric Antonis, "want ze voelen zich een beetje buitengesloten." Blijkbaar hadden de stedelijke en provinciale musea elkaar als groep heel wat te bieden, waardoor er snel een overeenkomst uit de bus kwam. "Het voordeel van een kopgroep is dat we de achtervolgers uit de wind zetten", zei Peter De Wilde, departementshoofd cultuur van de provincie nog. "Ze zullen ons snel bijfietsen."

Het MuHKA en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten zijn voorlopig nog niet bij het overleg betrokken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234