Dinsdag 07/12/2021

Dertien agenten die daklozen mishandelden voor strafrechter

De Brusselse raadkamer heeft dertien agenten van de spoorwegpolitie doorverwezen naar de strafrechter. De agenten zouden minstens vijftien daklozen en sans-papiers vernederd en mishandeld hebben in het Zuidstation. Volgens getuigen worden daklozen ook vandaag nog het slachtoffer van politiegeweld.

De agenten gingen hun boekje zwaar te buiten tijdens hun diensturen. Ze plukten willekeurig daklozen en sans-papiers van de straat in en rond het Zuidstation. Minstens vijftien mensen zouden tussen januari en november 2006 het slachtoffer zijn geworden van hun daden.

Zo zou een patrouille een Algerijnse man hebben meegenomen en als 'verjaardagscadeau' aan een vrouwelijke collega hebben gegeven. Daarna werd de man meegesleurd naar een oud politiekantoor onder het station. Daar werden zijn handen geboeid en zijn hoofd geklemd in een bureaukast. Een vrouwelijke agente zou hem toen geslagen hebben met een stroomkabel. Daarna sprong de agente herhaaldelijk op zijn rug. Uiteindelijk werd de man een tijdlang opgesloten in de kast.

Een andere agente trapte de daklozen in het station steevast in de testikels. Een mannelijke collega koelde zijn woede op een twaalfjarig zigeunermeisje door haar haar af te knippen. Om hun wangedrag te verdoezelen, zouden de politieagenten daarna valse processen-verbaal hebben opgesteld.

De feiten lekten uit in 2010 nadat geschokte collega's de Algemene Inspectie van de federale politie (AIG) hadden getipt. Tien agenten werden meteen geschorst door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. Wie een kleiner aandeel in de feiten had, werd overgeplaatst naar een andere dienst. De schorsing werd echter snel ongedaan gemaakt door de Raad van State. Volgens de Raad waren de rechten van verdediging geschonden en was er sprake van discriminatie.

Haatmisdrijf

Zes jaar na de feiten verschenen de verdachten dan toch voor de Brusselse raadkamer. Die besliste gisteren dat dertien agenten zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Eén agent genoot de gunst van de opschorting. De dertien worden verdacht van onmenselijke behandelingen, onwettig gebruik van geweld, willekeurige vrijheidsberoving, diefstal met geweld, het opstellen van valse processen-verbaal en schuldig verzuim. Een datum voor hun proces is er nog niet.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) had zich burgerlijke partij gesteld. "Wij zijn erg tevreden met de doorverwijzing. De agenten hebben duidelijk misbruik gemaakt van hun machtspositie om zwakkeren aan te vallen", zegt directeur Jozef De Witte. "Als de rechter beslist dat dit om een haatmisdrijf gaat, is dat bovendien een verzwarende omstandigheid."

Verschillende getuigen beweren dat de oversten van de betrokkenen op de hoogte waren van het misbruik. Achteraf stapten minstens drie klokkenluiders vrijwillig over naar andere diensten, omdat ze werden gepest en doodsbedreigingen ontvingen. "Mijn collega's hebben er alles aan gedaan om mij het leven zuur te maken", vertelt een inspecteur.

Bovendien zouden ook vandaag nog soortgelijke feiten gebeuren. "Hoewel agenten meestal niet geneigd zijn om geweld te gebruiken, worden ze daar vaak toe aangezet door hun oversten", zegt een inspecteur van het Herscham-team, dat specifiek belast is met de daklozenproblematiek.

Een vakbondsman ontkent dat. "Sommige klokkenluiders vertellen regelrechte leugens. Door hun schuld zijn onschuldige agenten aan de schandpaal genageld en kunnen zij hun carrière voorgoed vergeten", klinkt het scherp. Gingen de agenten hun boekje dan niet te buiten? "Ja, maar vooral uit frustratie. Als ze een gauwdief arresteerden, liep die twee dagen later weer rond. Daarom hebben ze het recht in eigen handen genomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234