Donderdag 25/02/2021

Opinie

Deregulering EU is vooral duurzaam populisme

Bart Staes. Beeld PHOTO_NEWS
Bart Staes.Beeld PHOTO_NEWS

Bart Staes is Europees Parlementslid voor Groen.

Kersvers Europees Commissaris Frans Timmermans, bevoegd voor Betere Regelgeving en Duurzaamheid, lanceert een opmerkelijke lijst met af te schaffen of te vereenvoudigen Europese regels (DM 12/11). "Groot op grote zaken, bescheiden op kleine zaken", blijkt het nieuwe mantra van deze Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Hun 'betere regulering' betekent de facto het dereguleren van het Europese milieu- en sociaal beleid: méér markt en munt, minder mens en milieu.

Timmermans wil energielabels voor huishoudelijke apparaten zoals koelkasten of stofzuigers afschaffen of wijzigen, net als de regelgeving voor hergebruik van afval, de wijziging van de arbeidstijdenrichtlijn of regels rond zwangerschapsverlof. Ook de Europese normen voor schone lucht moeten eraan geloven, net als een fonds voor het opruimen van olieverontreiniging. Timmermans wil dat de EU nu ook terugtreedt op beleidsterreinen waar de vrije markt waarden als milieu, gezondheid en sociale rechten niet vanzelf regelt of beschermt.

Juncker en Timmermans, maar ook Guy Verhofstadt, hebben zonder het te beseffen een nieuwe term in het leven geroepen: duurzaam populisme. Ze prediken duurzaamheid voor het behoud van een toekomst voor onze kinderen, maar dereguleren in de realiteit. Het bekt natuurlijk goed. Europa heeft te veel regeltjes. Denk aan de kromming van bananen. En het klopt dat de EU te veel van die dwaze regels over groenten en fruit had, maar het grootste deel ervan is al geschrapt.

Europa moet een bocht maken en onze economie écht verduurzamen. Dat betekent zuiniger omgaan met grondstoffen, die hergebruiken en heel erg spaarzaam zijn met energie. De EU moet de markt zo organiseren dat consumenten kiezen voor een koelkast of stofzuiger die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Die 'circulaire economie' zou goed zijn voor onze portemonnee, voor het milieu én voor werkgelegenheid, omdat ze innovatie aanjaagt.

Timmermans gaat evenwel mee met Britse eurosceptici die moord en brand schreeuwden toen de vorige milieucommissaris regels voor zuinigere stofzuigers aankondigde. Dus geen gulzig gierende toestellen van 2.400 watt, maar stofzuigers die niet meer dan 1.600 watt gebruiken, mét dezelfde zuigkracht. Dat zou de hele EU liefst 3 miljard opleveren, of een besparing van 19 terawattuur. Dat is het totale elektriciteitsverbruik van alle Belgische huishoudens.


Deze écht betere regelgeving van uniforme 'ecodesignlabels', een combinatie van milieu én economische winst, levert de hele EU jaarlijks 90 miljard euro op. Dankzij dit soort innovatie creëert men ook meteen een miljoen extra jobs. Misschien niet onbelangrijk? En het is goed voor onze energieonafhankelijkheid. Dit 'klein beleid' zorgt voor 23 procent minder invoer van gas en 37 procent minder invoer van kolen uit Rusland. Misschien niet onbelangrijk?

Europese fabrikanten als Philips en Siemens juichen die labels toe, al was het maar omdat zo Chinese concurrenten de pas wordt afgesneden. Maar onder druk van tabloids die krijsen dat de Britten hun geliefde tapijten niet meer schoon zouden krijgen, plooit Timmermans.

Europees Commissaris voor Milieu Janez Potocnik, die de wetgeving rond ecodesignlabels en circulaire economie een paar maanden geleden introduceerde, stelde het al vast in zijn speech Changing mindsets: "In de Europese verkiezingscampagne zagen we de kracht van desinformatie en het plezier om Brussel de schuld te geven." Diezelfde Potocnik lanceerde een voorstel om in heel Europa - interne markt nietwaar - het waterverbruik van toiletten te beperken, wat een besparing van miljoenen liters schoon drinkwater zou opleveren. Er kwam massaal protest. Zelfs Verhofstadt gebruikte dit tijdens een bijeenkomst in Engeland: "Nu begint Europa zich ook al te bemoeien met hoe we onze wc's doorspoelen!" Duurzaam populisme dus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234