NieuwsNieuw-zeeland
Derde zware aardbeving voor kust Nieuw-Zeeland: opnieuw vrees voor tsunami
Vlak bij Nieuw-Zeeland heeft zich donderdagavond opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS). Het ging al om de derde hevige schok die dag en het was meteen de zwaarste van allemaal. Hij haalde 8,1 op de schaal van Richter, de eerdere schokken haalden 7,4 en 7,3 Er is een tsunamiwaarschuwing afgekondigd.
De derde beving vond plaats om 20.28 uur Belgische tijd en het epicentrum lag op een diepte van bijna 20 kilometer. Twintig minuten later volgde een zware naschok van 5,7 op de schaal van Richter en een uur later een naschok van 6,5. De derde aardbeving en haar naschokken deden zich voor nabij de Kermadeceilanden, een onbewoonde eilandengroep die zo’n 900 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland ligt.
De bewoners van enkele regio’s aan de oostkust van het noordelijke eiland kregen de raad zichzelf onmiddellijk in veiligheid te brengen. Het gaat aan die kuststrook om de regio van Bay of Islands naar Whangarei, van Matata tot Tolaga Bay en op het Great Barrier-eiland.
Daarnaast moet iedereen die een lange of sterke aardbeving voelde ook onmiddellijk naar hogergelegen gebieden trekken, omdat mogelijk een tsunami op komst is.
Eerdere aardbevingen
Eerder op donderdag waren er al twee aardbevingen met een magnitude van 7,4 en 7,1. Het epicentrum van de eerste zware beving van - om 14.27 uur Belgische tijd - bevond zich volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS op 10 kilometer diepte, zo’n 180 kilometer ten noordoosten van het Nieuw-Zeelandse Gisborne, een stadje aan de oostkust van het Noordereiland.
De tweede zware beving deed zich voor om 18.41 uur Belgische tijd met een epicentrum op 55,6 kilometer diepte, ter hoogte van de Kermadeceilenden. De krant New Zealand Herald situeerde het epicentrum nabij het Raouleiland, het grootste van de onbewoonde Kermadeceilanden. Het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan sloot meteen een tsunami niet uit. Er kunnen golven van 0.3 tot een meter hoog ontstaan.
Om 19.38 uur Belgische tijd was er ter hoogte van dezelfde eilandengroep een naschok met een magnitude van 5,6, aldus het USGS. Het epicentrum bevond zich op nauwelijks 10 kilometer diepte.
Wijdverbreid gevoeld
De schok is wijdverbreid gevoeld op het Noordereiland. Meer dan 60.000 mensen hebben ze aan GeoNet gesignaleerd, aldus de krant New Zealand Herald. De krant spreekt van een ‘ernstige’ intensiteit en stevig schudden. Er zijn nog geen berichten over mogelijke schade of slachtoffers.
Anyone near the coast who felt a LONG or STRONG quake should MOVE IMMEDIATELY to the nearest high ground, or as far inland as you can #EQNZ
— National Emergency Management Agency (@NZcivildefence) 4 maart 2021
Tsunamiwaarschuwing
Er is vrees voor een tsunami. De Nieuw-Zeelandse Rampbestrijdingsdienst vaardigde formeel een tsunamiwaarschuwing uit voor de kustgebieden.
“Iedereen nabij de kust die een LANGE of KRACHTIGE beving heeft gevoeld MOET METEEN naar de dichtstbijzijnde hoger gelegen plaats trekken of zo landinwaarts als mogelijk”, twitterde de dienst. Mensen werden ook opgeroepen berichten op radio, televisie en internet te volgen. “Alle adviezen rond evacuatie hebben voorrang op huidige coronamaatregelen”, werd beklemtoond.
Nieuw-Zeeland bevindt zich op de Pacifische Ring van Vuur, waar veelvuldig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden.
We have issued a TSUNAMI WARNING for New Zealand coastal areas following the magnitude 7.3 earthquake east of the North Island. There is a LAND and MARINE TSUNAMI THREAT. An Emergency Mobile Alert has been issued to areas under land and marine tsunami threat.
— National Emergency Management Agency (@NZcivildefence) 4 maart 2021
This map shows the areas that can expect strong currents and surges. Strong currents and surges can injure and drown people. People in or near the sea in these areas should move out of the water, off beaches and shore areas and away from harbours, rivers and estuaries. pic.twitter.com/0hYJT5MlAt
— National Emergency Management Agency (@NZcivildefence) 4 maart 2021