Donderdag 25/04/2019

Verenigde Staten

Derde vrouw beschuldigt kandidaat-rechter Kavanaugh van seksueel misbruik

Brett Kavanaugh. Beeld AP

Een derde vrouw heeft Brett Kavanaugh, de kandidaat van president Donald Trump bij het Hooggerechtshof, beschuldigd van seksueel misbruik. Kavanaugh zou tijdens haar jeugd deel hebben uitgemaakt van een groep jongens die probeerden meisjes te laten drinken of te drogeren om hen dan seksueel te kunnen misbruiken.

In een door haar advocaat vrijgegeven verklaring op eer zegt Julie Swetnick tevens ook zelf slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting tijdens een feestje in ongeveer 1982 waarop Kavanaugh "aanwezig" was.

Kavanaugh zelf heeft de jongste beschuldigingen als "belachelijk en uit de Twilight Zone" bestempeld. "Ik weet niet wie dit is en dit gebeurde nooit", zei de kandidaat-rechter in een door het Witte Huis verspreide verklaring. Alles is gedaan "om iets te kunnen vinden, wat het ook zij, hoe onwaarschijnlijk en gemeen ook, om mijn nominatie te blokkeren".

De Democratische oppositie in de Senaat, die over de benoeming moet stemmen, heeft woensdag gevraagd de stemming "onmiddellijk op te schorten". De "meerdere" beschuldigingen moeten voorwerp van onderzoek worden.

Normaal stemt de commissie voor Justitie van de Senaat vrijdag omtrent de voordracht van Kavanaugh.

Al drie vrouwen

Al drie vrouwen hebben hem nu beschuldigd van aanranding of onaangepast seksueel gedrag tijdens wilde feestjes in de jaren tachtig. Christine Blasey Ford beweert dat Kavanaugh haar aanrandde op een schoolfeest. Hij zou haar op bed geduwd hebben, haar mond bedekt hebben en haar kleren proberen uittrekken hebben. Zij was toen 15 jaar, hij was twee jaar ouder. Deborah Ramirez (53) getuigde dat Kavanaugh tijdens een feestje zijn geslachtsdeel in haar gezicht duwde.

President Donald Trump schoot zijn makker inmiddels al te hulp. "Avenatti is een derderangsadvocaatje", klinkt het op Twitter. "Hij is enkel goed in valse beschuldigingen verzinnen, zoals hij bij mij ook gedaan heeft. Hij wil enkel aandacht en hoopt dat mensen niet naar zijn verleden én zijn eigen relaties kijken. Een stuk uitschot is het."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.