Vrijdag 30/07/2021

Onderwijs

Derde van Antwerpse scholen stapt niet mee in systeem dat kamperen moet stoppen

In Grimbergen moeten de ouders de nacht buiten doorbrengen. Beeld Photonews
In Grimbergen moeten de ouders de nacht buiten doorbrengen.Beeld Photonews

Gent en Antwerpen besloten om zelf een aanmeldingssysteem voor het eerste middelbaar op poten te zelf. In Antwerpen stuurde een derde van de scholen, voornamelijk katholieke, haar kat. Waarom zien katholieke scholen dat niet zitten?

Het was een poging om het kamperen aan schoolpoorten te vermijden. Het systeem leek eenvoudig: ouders melden hun kind aan en geven enkele voorkeursscholen op. Een algoritme bepaalt vervolgens, op basis van een aantal parameters, welke school het wordt.

Het systeem houdt zo veel mogelijk rekening met de hoogste voorkeur van ouders. En een kind kan ook nooit aan een school toegewezen worden waarvoor de ouders niet gekozen hebben. Maar garantie dat de toegewezen school ook die bovenaan de voorkeurslijst was, is er dus niet.

Dat komt door de sociale correctie die in het digitale systeem automatisch wordt toegepast. Om een sociale mix te bekomen, worden scholen verplicht om een evenwicht te hebben tussen kansarmere en kansrijkere leerlingen. De quota worden bepaald door de buurt waarin de school ligt.

Geen vrije schoolkeuze

In Gent liep de inschrijvingsperiode vorige vrijdag af, zonder al te grote problemen. Maar in Antwerpen, waar nog tot dinsdag centraal kan aangemeld worden, besloten 20 van de 66 scholen, voornamelijk katholieke, niet mee te doen. Voor hen is vrije onderwijskeuze prioritair, zeggen ze. “Dit systeem gaat alleen over een stoeltje reserveren, terwijl het bij de keuze van een middelbare school over zoveel meer gaat”, stelt Robert Vergauwen. Hij is coördinerend directeur van scholengroep Lieven Gevaert, die zeven katholieke scholen groepeert, waaronder het Sint Lievenscollege, Onze-Lieve-Vrouwinstituut Berchem en het Sint-Michielscollege in Brasschaat. Samen goed voor 6.000 leerlingen.

Zijn scholengroep doet niet mee aan het centrale aanmeldingssysteem. Nochtans is het Sint Lievenscollege op de Amerikalei bijvoorbeeld een van die scholen waar vrijwel jaarlijks gekampeerd wordt. Maar de kwestie is besproken met de scholenraad en daar is beslist dat kamperende ouders nog beter zijn dan ouders die geen controle meer hebben over de schoolkeuze van hun kind.

"Voor ons is dat echt een breekpunt", stelt directeur Vergauwen. "De keuze van een middelbare school voor een kind is niet iets waar ouders licht over gaan. Het pedagogisch programma van een school is belangrijk. Maar ook het aanbod. Neem nu een kind dat in het basisonderwijs met de hakken over de sloot is geraakt, maar toch in een aso-richting wil beginnen. Als dat kind na de eerste graad beter naar het tso zou georiënteerd worden, maar een school is toegewezen waar dat niet voorhanden is, dan veroorzaakt dat problemen. Met studiekeuze houdt het algoritme geen rekening.”

Bovendien brengt de sociale correctie die ingebouwd is volgens Vergauwen ook niet het gewenste effect. “Het systeem werkt op basis van wat ouders zeggen. Niemand controleert dat. Die kansarmere kinderen in het systeem zijn ook niet noodzakelijk kansarm. Kijk naar de thuistaal bijvoorbeeld. Het is niet omdat een van de ouders Franstalig is dat je kansarm bent. Het systeem zit gewoon niet goed in mekaar.”

Evaluaties

Nochtans blijkt uit evaluaties van het aanmeldingssysteem, mét de sociale correctie, in het basisonderwijs dat het systeem wel degelijk werkt. In Gent bijvoorbeeld is sinds de invoering van het systeem voor lagere scholen de sociale mix in scholen met 7 procent gestegen. Terwijl de tevredenheid bij ouders hoog bleef. Slechts een kleine groep ouders heeft klachten over het gebrek aan vrije schoolkeuze.

Zou het kunnen dat de Antwerpse scholen vooral vrezen voor een andere instroom in hun instellingen, een instroom die ze liever niet zien binnenkomen? Volgens Vergauwen is daar niets van aan. "Het is niet omdat een systeem goed werkt in het basisonderwijs, dat dat ook voor het middelbaar geldt. Bij het kiezen van een middelbare school komt veel meer kijken en speelt het pedagogisch programma een grotere rol. Daar is kunnen kiezen dus belangrijker."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234