NieuwsBrandstofprijzen
Derde recordprijs in een week tijd: diesel was nooit eerder zo duur
Een nieuwe dag, een nieuwe recordprijs voor diesel. De maximumprijs doet er morgen 2,3 cent bij. Diesel (B7) kost dan maximaal 1,68 euro per liter, de hoogste prijs ooit.
Voor een volle tank van 50 liter bent u dus maximaal 84 euro kwijt. De dieselprijs breekt daarmee voor de derde keer in een week tijd alle records, meldt de FOD Economie, na de vorige stijgingen van vorige week dinsdag en vrijdag. De brandstof wordt vooral duurder door het stijgen van de olieprijzen of de biocomponenten op de internationale markten.
In mei vorig jaar stond de dieselprijs nog op zijn laagste punt sinds 2016 op 1,23 euro. Bij het vorige record, in het najaar van 2018, kostte een liter diesel nog maximaal 1,63 euro.
Ook de benzineprijzen staan op recordhoogtes, maar die prijs stijgt morgen voorlopig niet verder. Een liter benzine 95 (E10) kost sinds vrijdag maximaal 1,647 euro. Dat is 3,7 cent meer dan de voorgaande maximumprijs in juli 2014. Hier gaat het om het hoogste peil voor deze brandstof sinds medio 2014.
Een liter benzine 98 (E5) ging vrijdag 3,1 cent hoger tot hoogstens 1,733 euro per liter.
De hogere prijzen zijn het gevolg van de oplopende olieprijs. In een jaar tijd zijn de olieprijzen met zo’n 50 procent gestegen.
De olieprijzen en de consumptie zijn dit jaar snel gestegen doordat de economie herstelt. Steeds meer mensen zijn ingeënt tegen het virus en coronabeperkingen, onder meer op reizen, zijn afgebouwd. Maar de capaciteit van de olieproducenten is achtergebleven. Zij kunnen nu niet goed aan de stijgende vraag voldoen.
Bovendien lijken de olieproducenten niet van plan de productie nog sterker te gaan verhogen. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten waaronder Rusland houden vast aan de huidige plannen voor een geleidelijke maandelijkse verhoging van de olieproductie. De OPEC+ praat maandag via een videoverbinding over de productie in november.
Productieverhoging
De prijs van Brentolie is inmiddels gestegen tot ongeveer 80 dollar per vat (van 159 liter), wat het hoogste niveau sinds 2018 is. Kenners denken dat de OPEC+ zich comfortabel voelt bij een olieprijs tussen de 70 en 80 dollar per vat en daarom niet zal besluiten tot een sterkere productieverhoging. Naar verluidt is de Amerikaanse regering momenteel ook tevreden over het beleid van de OPEC+ en dringt Washington niet aan op een grotere productieverhoging.
De gestegen olieprijzen gaan hand in hand met de gasprijzen die records hebben bereikt in Europa. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over tekorten aan gas nu het winterseizoen eraan komt. Daardoor neemt ook de vraag naar olie toe om energiecentrales te stoken.