Zaterdag 18/09/2021

Derde keer, goede keer voor sp.a en Groen!

Rood en groen trekken in Gent in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De sp.a'er Daniël Termont wil zijn linkerflank afdekken, Groen! wil mee besturen: het rekensommetje was gauw gemaakt.

De voorbije maanden lag de focus vooral op wat N-VA en CD&V zouden doen. Ook in Gent. Het gaf sp.a en Groen! de gelegenheid om in alle discretie een alliantie te sluiten aan de andere kant van het politieke spectrum. Een scenario waar weinig Gentenaars nog rekening mee hielden: de vorige huwelijksaanzoeken van de socialisten, in 2000 en 2006, werden afgewezen door de groenen. Maar nu klopte Groen! zelf aan bij Termont en de zijnen om met één lijst naar de kiezer te trekken.

"De situatie is nu helemaal anders dan in 2006 of 2000", vindt Groen!-fractieleider Filip Watteeuw. "Globalisering, migratie, ook Gent wachten allemaal uitdagingen die vragen om een sterk progressief antwoord. We zijn het met de sp.a eens geraakt over een bijzonder ambitieuze koepeltekst, het is nu alleen nog wachten op het fiat van onze leden. Maar ik denk dat ook zij zullen inzien dat dit een goed project is."

Broodje socialist

Dat nu wel kan wat de vorige twee gemeenteraadsverkiezingen niet kon, heeft volgens veel Gentse politici in belangrijke mate te maken met het verdwijnen van Vera Dua. Als Gents nummer één wees de ex-partijvoorzitster de vorige twee kartelpogingen van de sp.a af. "Dua stamt, net als bijvoorbeeld Mieke Vogels en Jef Tavernier, van een generatie die het liefst elke dag een socialist tussen haar boterham legt", verduidelijkt een socialistisch kopstuk. "Er is een belangrijk obstakel weg nu zij van het toneel is verdwenen." Wat ook meespeelt: Groen! wil ook wel eens van de macht proeven. De groenen beten de voorbije jaren in de oppositie hun tanden stuk op het paarse bestuur.

De sp.a haalde in 2006 bijna 32 procent van de stemmen, Groen! ruim 12 procent. "Dit kartel is dus absoluut geen zwaktebod van partijen die in het slop zitten", benadrukt Watteeuw. 12 plus 32, dat maakt samen 44 procent, dan is een absolute meerderheid niet zo heel ver weg. "Drie zetels", weet Groen!-raadslid Elke Decruyenaere, die er geen doekjes om windt dat ze droomt van een exclusief links stadsbestuur in Gent. Burgemeester Termont wil niet zo ver gaan. "Te pretentieus. Maar het is uiteraard ons doel om zo veel mogelijk stemmen te halen en de grootste fractie te blijven. Ik trek de lijst, dus ik wil ook burgemeester blijven."

Termont wil Open Vld niet te veel voor het hoofd stoten. Gent heeft al 24 jaar een paars bestuur: het was er al voor paars onder premier Guy Verhofstadt de macht greep en het blijft ook na de federale zwanenzang goed draaien. Termont maakt er geen geheim van dat de liberalen hun geliefkoosde coalitiepartner blijven. "Als de kiezer het toelaat en Open Vld het wil, zou het een goeie zaak zijn om opnieuw met de liberalen in zee te gaan." Die liberalen zijn not amused met het verrassende nieuws van het rood-groene kartel, geeft schepen Mathias De Clercq toe. "Maar het is misschien wel een compliment dat de sp.a het nodig acht zijn linkse flank af te dekken. Dat bewijst dat de socialisten in onze richting zijn opgeschoven, dat Open Vld zijn stempel heel sterk heeft gedrukt."

Een progressief kartel dat graag wil besturen met Open Vld, dan kan de N-VA op zijn kin kloppen. Stemmenkanon Siegfried Bracke reageerde dan ook behoorlijk giftig. "Termont wil gewoon zijn postje redden." "Bracke zou graag hebben dat we elkaar hebben gevonden dankzij hém. Jammer, maar helaas", countert Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a). "Als er één stad is waar de sp.a niet bang moet zijn voor de N-VA, dan wel Gent."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234