Zondag 27/11/2022

Derde keer, goede keer voor Francorchamps

De Formule 1-wedstrijd in Francorchamps krijgt, na twee mislukte pogingen in de vorige regeerperiode, wellicht toch een uitzondering op het algemeen reclameverbod voor tabaksproducten. In de bevoegde senaatscommissie schaarden PS, MR, cdH en twee van de drie VLD'ers zich gisteren achter een wetsvoorstel dat een uitzondering maakt. De wet zou nog voor het zomerreces goedgekeurd moeten worden in Kamer en Senaat.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Het was gisteren al de derde keer dat er in het parlement gedebatteerd werd over Francorchamps. Tijdens de vorige regeerperiode haalden de Franstalige indieners van het wetsvoorstel twee keer op het nippertje bakzeil. Deze keer groeit er wel een meerderheid voor de zogeheten Francorchampswet die het circuit tijdelijk een uitzondering verleent op het algemeen reclameverbod op tabaksproducten. Zonder reclame, zo redeneren de indieners van de wet, komt er geen Grote Prijs in Francorchamps en dat zou een economische ramp voor de regio betekenen. Of een uitzondering op het reclameverbod volstaat om de F1-bolides volgend jaar opnieuw naar Francorchamps te halen, blijft echter twijfelachtig (zie hiernaast).

Met negen stemmen voor (MR, PS, cdH en twee van de drie VLD'ers), vier stemmen tegen (Vlaams Blok en CD&V) en drie onthoudingen (SP.A-Spirit en VLD'ster Annemie Van de Casteele) rees er alvast in de Senaat geen probleem voor de Francorchampswet. SP.A-Spirit verklaarde de ommezwaai in het stemgedrag - de vorige keer stemde de partij nog tegen een uitzondering - door te wijzen op de loyauteit met de andere regeringspartners. "We blijven het moeilijk hebben met de inhoud, maar we hebben wel begrip voor de indieners van het voorstel", zei SP.A-commissielid Fatma Pehlivan. "We zullen dus niet tegenstemmen maar ons onthouden."

Bij de andere partijen wijzigde er zo goed als niets aan de argumentatie. PS, MR en cdH herhaalden dat drie dagen tabaksreclame geen extra rokers zal opleveren maar wel een gigantisch economisch verschil maakt voor de regio. Ook VLD'ster Jeannine Leduc ontpopte zich, net als tijdens de voorgaande debatten, tot een fervente voorstandster van de uitzondering op het verbod op tabaksreclame. "Het is niet de reclame die doodt, het is de tabak die doodt. Bovendien is Francorchamps geen zaak van Wallonië alleen. Heel België en heel West-Europa trekt zich op aan Francorchamps."

Jacinta De Roeck van Agalev was naar de commissie afgezakt om de groene stem in het debat te laten horen. "We moeten ons afvragen waarom er zoveel geld in reclame wordt gepompt. Dat is echt niet omdat het mensen niet zou aanzetten tot roken. Ik zal tijdens de stemming in de Senaat tegen stemmen."

De CD&V stelde bij monde van Etienne Schouppe en Mia De Schamphelaere vragen bij de snelheid waarmee de Francorchampswet nog voor het zomerreces moet worden gestemd. "We stellen vast dat er nog snel aan twee puur Franstalige verlangens gehoor wordt gegeven (ook de regionalisering van de wapenleveringen zou nog voor het reces door het parlement gestemd worden, ToC)."

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte (PS), die de debatten bijwoonde, wees erop dat het al bij al om een beperkte aanpassing van het verbod op tabaksreclame gaat. Hij kondigde ook aan om al in de programmawet voor de begroting 2004 middelen te reserveren voor het Fonds tegen Tabaksverslaving. In tegenstelling tot wat voormalig minister van Volksgezondheid Jef Tavernier (Agalev) eerder dit jaar verklaarde, zijn er volgens Rudy Demotte voor 2003 immers nog geen middelen voor het fonds vrijgemaakt. De nieuwe minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid beloofde de zaak tegen de plenaire zitting in de Senaat volgende week dinsdag te onderzoeken.

SP.A-Spirit maakt tabaksbocht uit 'loyauteit' met coalitiepartners

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234