Zondag 07/03/2021

Vluchtelingencrisis

Derde asielzoekers na één jaar aan het werk

null Beeld © Bas Bogaerts
Beeld © Bas Bogaerts

Eén op de drie asielzoekers in ons land heeft na een jaar een job gevonden. Na drie jaar zijn dat er nog altijd maar 44,5 procent, zo blijkt uit gegevens van de VDAB. "Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden", zegt arbeidsmarktspecialist Jan Denys.

Asielzoekers hebben het niet makkelijk om door te stromen naar de arbeidsmarkt. Na één jaar heeft amper 33,3 procent een job gevonden, zo blijkt uit cijfers van de VDAB die De Morgen opvroeg. Na drie jaar stijgt dat percentage naar 44,5 procent. De cijfers gaan over de periode tussen 2009 en februari 2016.

"Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden", zegt arbeidsmarktspecialist Jan Denys (Randstad). "Vooral de geringe toename tussen één en drie jaar is zorgwekkend. De asielzoekers die na één jaar een job gevonden hebben, zijn degenen die overal wel op hun poten terechtkomen. De anderen zijn een groter probleem. Zij raken amper of niet aan een job, ondanks de middelen die ingezet worden. En dan moet je er nog rekening mee houden dat ze vaak in gesubsidieerde banen terechtkomen."

Een extra probleem: van de recente toestroom van asielzoekers is zowat zes op de tien laaggeschoold, aldus de VDAB. Voorheen was dat vier op de tien.

"Toch moeten een aantal belangrijke kanttekeningen gemaakt worden bij de cijfers", zegt tijdelijk VDAB-woordvoerder Piet Cosemans. "Om te beginnen speelt de economische conjunctuur een belangrijke rol. Deze cijfers gaan over een periode van laagconjunctuur. Het aantal asielzoekers met een job is de voorbije maanden hoger, is onze indruk. Een tweede belangrijk element is dat de nieuwe asielzoekers jonger zijn dan voorheen. Dat maakt dat ze iets kneedbaarder en flexibeler zijn. We proberen ze met de inzet van coaches te begeleiden naar vooral knelpuntberoepen."

Handicaps

De asielzoekers kijken in België tegen verschillende handicaps aan. De belangrijkste is taalachterstand, maar ook een gebrek aan vaardigheden speelt hen parten. "Een ingenieur in Irak is niet hetzelfde als een ingenieur bij ons", zegt Cosemans. "Daarbij komt dat hun diploma's hier ook vaak niet erkend worden."

KU Leuven-professor Johan Wets, die zich specialiseert in migratie en arbeidsmarkt, wijst op nog een andere handicap. "Alvorens een werkgever een asielzoeker aanneemt, moet hij er zeker van zijn dat hij hier lang genoeg blijft. Of dat de job die hij aanbiedt tijdelijk is. Bovendien merk je dat de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt bij asielzoekers véél kleiner is."

Volgens Cosemans (VDAB) stromen asielzoekers naar dezelfde sectoren uit als Vlamingen: in de eerste plaats naar bouw en metaal. Het gros van de asielzoekers zijn handelaars, winkelbediendes, kelners, studenten, huismannen of -vrouwen en ongeschoolde arbeiders. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) verwacht dat dit jaar tienduizend extra nieuwkomers zich bij de VDAB zullen aanmelden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234