Maandag 27/06/2022

Ronaldo

'Der Spiegel' reageert na ontkenning Ronaldo met bewijslast in verkrachtingszaak

null Beeld twitter Christoph Winterbach/epa
Beeld twitter Christoph Winterbach/epa

Met 24 tweets en daarbij de nodige documenten heeft Der Spiegel gereageerd op Ronaldo. De voetballer had de beschuldiging van Kathryn Mayorga dat hij haar negen jaar geleden heeft verkracht afgeschilderd als fakenieuws.

HODB en HC

"Nee, nee, nee, nee. Wat ze gezegd hebben? Dat is fakenieuws. Ze willen zichzelf promoten door mijn naam te bezoedelen." Dat was de reactie van Cristiano Ronaldo gisteren op zijn Instagram Stories op het nieuws van Der Spiegel, dat de verkrachtingszaak rond Ronaldo in 2009 met promomeisje Kathryn Mayorga (34), toen 25, met nieuwe elementen weer naar buiten bracht. In 2017 deden ze dat voor het eerst.

Dit wat vreemde manoeuvre van Ronaldo was duidelijk niet naar de zin van het vermaarde Duitse weekblad, dat via Christoph Winterbach hard terugslaat. Winterbach is sportjournalist bij Der Spiegel en maakt ook deel uit van het researchteam van klokkenluidersplatform 'Football Leaks'. Hij legt op zijn Twitter-account de hele zaak in chronologische volgorde vanuit hun standpunt uit.

"We hadden honderden documenten via verschillende bronnen: e-mails, medische- en politiedocumenten en legden die samen", zegt Winterbach. In 2009 heeft Mayorga Ronaldo van verkrachting beschuldigd. Ze zei dat ze te veel schrik had om zijn naam aan de politie te vertellen en naar de rechtbank te trekken omdat ze bang was lastig gevallen te worden door Ronaldo zijn fans.

"Haar onervaren advocaat (gespecialiseerd in verkeersovertredingen) sleepte een deal uit de brand met hoog aangeschreven advocaten die meestal Hollywood-celebrity's tot hun cliënteel mogen rekenen. Ze troffen een schikking voor 375.000 dollar (324.000 euro). Mayorga moest zwijgen en nooit nog iets over het incident vertellen. Ronaldo stelde dat de seks met wederzijdse toestemming was."

Vorig jaar werkte Winterbach met zijn researchgroep wekenlang aan het verhaal, en reisden naar Las Vegas. Daar probeerden ze contact te leggen met Mayorga (ze wou niet praten), confronteerden Ronaldo (hij ontkende) en publiceerden drie artikels. Na het eerste artikel kwam Cristiano zijn agentschap Gestifute met een statement naar buiten.

Lees verder onder de tweet.

"Dat statement deed niet alleen de waarheid onrecht aan", zegt de journalist. Het suggereerde volgens hem dat ze over geen ondertekende documenten beschikten en Ronaldo niet konden identificeren. "We bewezen dat we dat wel konden. Er werd ook gesteld dat Ronaldo's advocaten niet akkoord gingen met de voorwaarden tot schikking", laat hij nog weten.

In het statement van Gestifute wordt gezegd dat Ronaldo nooit de brief van Mayorga had gekregen, waaruit zij citeerden. Nochtans maakte dat deel uit van de schikking, zegt Winterbach. Cristiano's advocaten waren immers verplicht hem die brief voor te lezen. Wist hij niets van die brief, zouden ze de regeling schenden.

Winterbach schrijft ook dat zijn agentschap Gestifute het artikel "journalistieke fictie" noemde, maar tot op de dag van vandaag hebben ze de door ons aangehaalde documenten, waaruit we ook quotes halen, nooit vals genoemd. "We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat ze niet authentiek zijn", zegt Winterbach.

Zo'n anderhalf jaar geleden begon de #MeToo-beweging. Mayorga nam een nieuwe advocaat onder de arm en die stelt dat de schikking ontbonden is. Hij zegt dat zij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en omschrijft ook de bemiddeling als traumatisch. Zelfs de advocaten van CR7 stellen dat zij extreem labiel en emotioneel was.

Dat zou Mayorga ertoe aangezet hebben toch te praten en met haar verhaal naar Winterbach te gaan, ook al tekende ze die schikking dat ze niets openbaar mocht maken." We contacteerden Ronaldo, hij wou wederom niet praten. Opnieuw confronteerden we hem met de beschuldigingen, vooral met een erg gevoelig document met daarin quotes van hem."

Lees verder onder de tweet.

Daarna deelt Winterbach een vragenlijst die opgesteld is door de advocaten van de voetballer. Ronaldo lijkt daar deels Mayorga's versie te bevestigen en zegt dat "zij niet wou, maar zich toch ter beschikking stelde". In een latere versie van die vragenlijst, zijn die antwoorden verdwenen. Ronaldo wordt nu geciteerd als zou het met wederzijdse toestemming gebeurd zijn.

Dit document kan erg belangrijk worden, zegt Winterbach. Het is erg gevaarlijk voor Ronaldo omdat het zijn ontkenning erg twijfelachtig doet overkomen. Opnieuw heeft Winterbach er hem over gevraagd. "Niemand zei ons dat het vals was", zegt hij. "Het was nochtans makkelijk geweest voor hem of zijn advocaten ons te antwoorden. Dat deden ze niet."

De advocaat van Mayorga heeft nu een burgerlijke klacht ingediend waarin de schikking wordt betwist en de strategie van Ronaldo's advocaten. Hier kan de volledige tekst gelezen worden...

Wat de advocaat van Ronaldo altijd graag doet, is via e-mails de betrokken journalisten bedreigen met rechtszaken als ze niet stoppen. Dat deed hij toen ook met ons, zegt de journalist. "Maar laat me uitleggen hoe wij werken: wij hebben speciale mensen in dienst die feiten verifiëren, die elk woord uit elk artikel nagaan op hun waarheid."

Lees verder onder de tweet.

"Wij kunnen niets schrijven zonder de nodige substantie", zegt Winterbach, "want als we het niets kunnen hard maken wordt het onherroepelijk geschrapt. Onze artikels worden alleen goedgekeurd wanneer nagekeken kan worden dat onze bronnen kloppen. Ze hechten waarde aan feiten. Dat is een integraal deel van Der Spiegel."

"Zo hebben de journalisten van Der Spiegel een juridische afdeling die ons bij elke stap in onze research begeleidt. Die afdeling ziet erop toe dat we niet zomaar zonder nadenken over mensen en hun verhalen berichten. Ook zijn onze hoofdredacteurs heel ervaren met publicaties die mensen met macht en geld beschuldigen.

"Het publiceren van zo'n verhaal doe je dus niet in één week en is niet het werk van slechts één persoon", schrijft Winterbach op Twitter. "Er hebben daar minstens twintig mensen wekenlang op gewerkt. Wij weten met wat we bezig zijn. Dat is onze job."

"Ronaldo zijn advocaat blijft verklaren dat onze publicatie illegaal is omdat het de persoonlijke rechten van Cristiano aantast. En belangrijk nu: hij noemt het geen journalistieke fictie of onwaar. Hij zegt gewoon dat het te persoonlijk is om publiek gemaakt te worden."

Winterbach en zijn collega's gaan daar niet mee akkoord. Omdat Ronaldo een van de grootste celebrity's ter wereld is die hier zwaar beschuldigd wordt. En omdat er een publieke klacht is tegen hem. "We geloven dat we alle recht hebben om met dit verhaal naar buiten te komen."

"Als we dit recht niet hebben, wanneer zou het dan ooit nog mogelijk zijn om met beschuldigingen tot verkrachting naar buiten te komen?", vraagt Winterbach zich af. "Dit is een van de meest duidelijke zaken wat betreft het aanvaardbaar brengen van verdenkingen. We beschikken over honderden onbetwistbare documenten uit verschillende bronnen die het verhaal bevestigen", zo klinkt het op Twitter.

Ten slotte ontkent Ronaldo nu finaal, door te zeggen dat het om "fakenieuws" gaat en dat Mayorga net zoals hij beroemd wil worden. Maar omdat ze in 2009 zelfs te bang was om nog maar de naam van Ronaldo te vermelden bij de politie, stelt Winterbach zich zeer de vraag of ze wel bekend wou worden.

Lees verder onder de tweet.

Winterbach noemt de reactie van Ronaldo zwak, volgens hem omdat hij geen recht zou hebben om dit fake te noemen. "Wat ik ook triest vind, zijn de reacties van sommige van zijn fans hier op Twitter. Ik ga daar niet veel over zeggen, maar ik ben daar eerlijk gezegd door gechoqueerd."

"Ik begrijp nu beter waarom Mayorga in 2009 bang was om met haar claims naar buiten te komen. En ik kan me best inbeelden dat het geen makkelijke beslissing was om ditmaal haar naam en gezicht aan dit verhaal te linken."

"Mensen die geïnteresseerd zijn het hele verhaal te lezen raad ik deze link aan, waarna ze hun oordeel kunnen vellen. Ik zou ook willen vragen Kathryn Mayorga niet te beledigen wanneer je alleen maar niets negatief wil lezen over Cristiano Ronaldo."

Hoe het nu verder moet?, vraagt Winterbach zich af. "We moeten afwachten. Zal er verder crimineel onderzoek volgen naar Nevada vs Ronaldo? Zal het gerecht dat Mayorga's klacht ontvankelijk verklaarde in haar voordeel oordelen? Wij zullen het verhaal alvast opvolgen. Blijf op post. Constructieve feedback hierop wordt geapprecieerd."

Tot slot geeft Winterbach nog een uittreksel uit het politierapport van 13 juni 2009 mee, toen Mayorga de klacht over verkrachting van Ronaldo neerlegde maar zijn naam uit schrik weigerde te vernoemen. "'Type 426' is de politiecode voor seksuele geweldpleging."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234