Maandag 02/08/2021

Der Präsident moet Duitsland door de crisis loodsen

Frank-Walter Steinmeier, de Duitse bondspresident, is niet te benijden. Hij heeft de moeilijke taak om zijn land doorheen de politieke crisis waarin zijn land verzeild is geraakt, te gidsen.

"Moedig moeten we zijn." Met die woorden besloot de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier (61) de eerste rede na zijn beëdiging. De man die een paar weken eerder nog als sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken de wereld over vloog, leek nog niet gewend aan zijn rol en aan zijn residentie, het galmende Pruisische slot Bellevue.

Dat was in maart. Een halfjaar voor de verkiezingen en acht maanden voor het mislukken van de Jamaica-formatie. De oproep om moedig te zijn sloeg op Steinmeiers zorgen over de democratie. Het pas gekozen staatshoofd bespeurde overal in Europa een toenemende "fascinatie voor het autoritaire", zei hij in zijn rede. Hij vroeg om respect voor de rechtsstaat en waarschuwde voor populisten met eenvoudige antwoorden op gecompliceerde vraagstukken. Hij noemde geen namen, maar iedereen verstond: "AfD".

Het bondspresidentschap van Duitsland is normaal een politiek neutrale en vooral ceremoniële functie. Maar, waarschuwde Steinmeier in maart: "Ik zal partijdig zijn wanneer het om de democratie zelf gaat." Nu voor het eerst in de geschiedenis van de naoorlogse Duitse democratie een formatie is mislukt, slaat het uur van de president.

Het land maakt zich al op voor nieuwe verkiezingen, volgend voorjaar. Behalve de CDU vinden alle partijen dat de beste optie, Steinmeiers SPD in de eerste plaats. Maar de bondspresident wil daar een stokje voor steken, liet hij maandagmiddag in een korte maar duidelijke verklaring weten. Hij ziet liever een minderheidskabinet, of toch een grote coalitie tussen CDU en SPD, of een andere meerderheidscoalitie zonder de AfD.

"Het vormen van een regering is altijd een lastig proces van worstelen en morren", zei Steinmeier. "Maar de opdracht voor een kabinetsformatie is ook een belangrijke, misschien wel de belangrijkste opdracht van de kiezer voor de partijen in een democratie. En deze opdracht blijft."

Gisteren sprak de bondspresident achter gesloten deuren al met de FDP en de Groenen. Echt spannend wordt het morgen, als hij SPD-lijsttrekker Martin Schulz ontmoet. In zijn verklaring wees Steinmeier ook op de Europese verantwoordelijkheid die Duitsland draagt. "Bij onze Europese buren zouden het onbegrip en de zorgen groot zijn als uitgerekend in het grootste en economisch sterkste land van Europa de politici hun verantwoordelijkheid niet nemen."

'Opperambtenaar'

Het waren ongekend harde woorden van een president die in de wandelgangen al jaren bekendstaat als 'opperambtenaar'. Die bijnaam dankt Steinmeier aan zijn lange staat van dienst, zijn plichtsgetrouwheid, zijn diplomatieke zegswijzen en zijn soms wat technocratische, maar altijd goed doordachte benadering van problemen.

De Duitse media klaagden de afgelopen maanden dat hij onzichtbaar was, vergeleken met zijn charismatische voorganger Joachim Gauck. Maar in de grootste politieke crisis van de afgelopen decennia geeft Steinmeier duidelijk de richting aan. Dat is moedig, ook omdat hij tegen de wil en het belang van zijn eigen partij handelt.

Angela Merkel zal dankbaar zijn dat Steinmeier slot Bellevue bestiert, en geen partijgenoot. Die zou bij Schulz zeker niets voor elkaar krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234