Zondag 28/05/2023

Uitbreiding Essers

Deprez richt zijn pijlen op Turtelboom: "Waarom blokkeert u dat geld voor nieuwe bomen?"

Wouter Deprez voert hevig campagne tegen de uitbreiding van de Genkse site van het transportbedrijf Essers ten koste van een groot stuk van de Zonhoverheide in Park Midden-Limburg. Beeld Ken Steyls
Wouter Deprez voert hevig campagne tegen de uitbreiding van de Genkse site van het transportbedrijf Essers ten koste van een groot stuk van de Zonhoverheide in Park Midden-Limburg.Beeld Ken Steyls

Nu blijkt dat Vlaanderen 8,5 miljoen euro in kas heeft voor nieuwe bossen, maar die niet gebruikt, richt Wouter Deprez niet langer zijn pijlen enkel op minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), maar ook op minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld). "Het geblokkeerde geld zou een reddingsboei kunnen zijn. En wat roept u op dit moment naar de schreeuwende drenkeling? 'Ik wil de reddingsboei niet gooien!'."

TT

Na het gesprek dat cabaretier Wouter Deprez deze week had met Vlaams minister Joke Schauvliege, bleek dat de Vlaamse regering maar liefst 8,5 miljoen euro aan overschot heeft zitten in het boscompensatiefonds. Toch mag dat geld niet gebruikt worden omdat de begroting anders in het rood zou gaan. De Europese begrotingsregels (ESR) bepalen dat de inkomsten en de uitgaven in evenwicht moeten zijn.

De uitdrukkelijke bedoeling van het boscompensatiefonds is dat bos elders opnieuw aangeplant wordt, schrijft Deprez in een nieuwe Facebookbijdrage. "Nu is er daar een klein probleem met dat Boscompensatiefonds, vertelde de minister me.Daar zit namelijk geld in geblokkeerd.De woordvoerder van de minister sprak gisteren in de pers over 'een saldo' (dat betekent een bergje geld). (...) En nu mag dat geldbergje niet meer uitgegeven worden, volgens de Europese begrotingsregels, zegt de minister."

Wouter Deprez voert al een hele tijd een kruistocht tegen de uitbreidingsplannen van het transportbedrijf H.Essers in Genk, en de mogelijke goedkeuring daarvan door Vlaams minister Joke Schauvliege. Lees ook:
Vlaanderen heeft 8,5 miljoen euro voor nieuwe bossen maar gebruikt ze niet
Schauvliege en Deprez spreken over H.Essers-uitbreiding
Wouter Deprez: "Bijzonder pijnlijk dat Schauvliege hét sleutelargument in het dossier niet kent"
Wie keurde de uitbreiding van Essers in Genk nu eigenlijk goed?
Crevits: "De kritiek op Schauvliege is onterecht"

Wel jammer van die miljoenen euro's natuurlijk. "Een mens hoeft niet eens minister van Begroting te zijn om daar de mogelijkheden van in te zien. Zeker nu het Boscompensatiefonds volgens specialisten ondertussen een bebossingsachterstand heeft van 1300 ha. Dat is een gebied dat twee keer zo groot is als het grootste bos van Oost-Vlaanderen."

Deprez vraagt zich dan ook af hoe het kan dat er "ettelijke miljoenen euro's staan wortel te schieten op een rekening". "Terwijl je er duizenden bomen wortel mee zou kunnen laten schieten. Ik dacht: het ligt aan mij en aan mijn beperkte verstand. Maar als ik de commissies Leefmilieu en de parlementaire vragen naga, zijn er veel mensen die het de afgelopen vijf jaar niet begrepen. Gwenny de Vroe uit uw eigen partij stelde er pertinente vragen over aan de minister. Wilfried Vandaele van de N-VA. Robrecht Bothuyne en Tinne Rombouts uit de CD&V. Bart Martens en Ingrid Lieten uit de sp.a. En Hermes Sanctorum van Groen. Onderlegde en ervaren parlementairen, uit meerderheid en minderheid, delen de consternatie over deze gang van zaken."

Wouter Deprez en Annemie Turtelboom (Open Vld). Beeld Jonas Lampens/Belga
Wouter Deprez en Annemie Turtelboom (Open Vld).Beeld Jonas Lampens/Belga

Half verzopen drenkeling

Volgens Deprez verwijst Schauvliege in de parlementaire antwoorden altijd naar Turtelboom, waardoor hij haar nu de vraag stelt. "Kortom, mevrouw Turtelboom, het is uw schuld. Waarom blokkeert u dat geld? Mevrouw Turtelboom, het bosbeleid in Vlaanderen is al een half verzopen drenkeling. Het geblokkeerde geld zou een reddingsboei kunnen zijn. En wat roept u op dit moment naar de schreeuwende drenkeling? 'Ik wil de reddingsboei niet gooien!'."

Deprez hoopt dan ook dat Schauvliege en Turtelboom snel de koppen bij elkaar kunnen steken. "Ik zie dat het huisnummer van uw kabinetten maar eentje verschilt. De thee is er lekker. Ik weet zeker dat u beiden samen tot een oplossing kunt komen voor deze reddingsboei."

Tot slot laat Deprez ook niet na nog een steekje uit te delen aan de Vlaamse regering, omdat hij tijdens het gesprek met Schauvliege het niet over het dossier Essers mocht hebben. Schauvliege moet namelijk naar eigen zeggen "de geijkte procedures volgen". "Kunt u bij het bezoek aan minister Schauvliege ook nog even meegeven dat de uitbreiding van Essers in Europees beschermd Natura 2000-gebied in strijd is met pagina 75 van jullie gezamenlijk regeerakkoord 2014-2019? Misschien mag ze er met u wel over praten. En het scheelt ook dadelijk twaalf hectare bos die nadien niet gecompenseerd zal moeten worden."

Dat regeerakkoord stelt namelijk: "Het beleid inzake leefomgeving wordt voornamelijk aangestuurd vanuit de Europese Unie... (We) streven we naar een tijdige, volledige en juiste vertaling en toepassing van Europese regels, om te voorkomen dat milieu en natuur slachtoffer zouden worden van markt of mededinging."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234