Zondag 18/04/2021

Deprez hakt in op bosbeleid (bis)

Wouter Deprez doet het weer: in een open brief aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stelt hij het wel erg trage bosbeleid van de Vlaamse regering aan de kaak. Vlaanderen blijkt immers geen tien maar zeventig jaar nodig te hebben om de doelstellingen te halen.

Hij was al de luis in de pels van Vlaams minister voor Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), maar nu maakt cabaretier Wouter Deprez het de hele Vlaamse regering moeilijk. In een open brief aan minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die hij gisteren op Facebook postte, haalt Deprez cijfers uit het jaarlijkse indicatorenrapport van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aan, dat dinsdag werd gepubliceerd.

En die cijfers zijn niet opbeurend. In het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) uit 1997 nam de Vlaamse regering zich voor om 48.000 hectare extra natuur- en bosgebied te voorzien. De deadline voor die doelstelling was 2007, maar die werd niet gehaald. Dus nam de Vlaamse regering in 2009 dezelfde doelstelling op in Pact 2020, dat bepaalt hoe Vlaanderen er in 2020 moet uitzien.

Maar ook die deadline zal niet gehaald worden. Uit het rapport van het INBO blijkt dat er tot vandaag slechts 17.900 hectare - zo'n 37 procent van die vooropgestelde oppervlakte - is bijgekomen. Als de trend van de laatste negen jaar wordt aangehouden, zal het nog tot 2067 duren vooraleer de vooropgestelde 48,000 hectare er zijn. De vooropgestelde tien jaar om de doelstelling te halen, zullen er dan zeventig zijn geworden.

"Nu heb ik wel al eens mijn bibliotheekboeken een jaar en drie maanden te laat teruggebracht", schrijft Deprez ietwat sarcastisch. "Maar dit is toch een nog meer spectaculaire overschrijding van de einddatum." En hij voegt er fijntjes aan toe dat hij de minister-president aanschrijft "en niet de minister van Natuur en Omgeving", omdat "de inhaalbeweging die hier moet gebeuren, de reikwijdte van haar kabinetten ruim overschrijdt."

Geen geitenwollen sok

Zo komt niet enkel Schauvliege, maar de hele Vlaamse regering in het vizier van Deprez, die er met zijn burgerprotest in slaagt wat natuurverenigingen maar niet lukt: de regering publiekelijk op het matje roepen over haar bosbeleid. Wie in Deprez wil afdoen als spreekbuis van natuurgroeperingen zonder kennis van zaken, komt bedrogen uit. De klacht die hij met dertien verenigingen en particulieren indiende tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan van Schauvliege, getuigde van een stevige dossierkennis, volgens specialisten (DM 24/10).

Op die manier toont hij dat hij zijn dossiers goed kent en zich niet zomaar voor de kar van de groene lobby laat spannen. En in tegenstelling tot enkele van de verenigingen aan wier kant hij staat, zoals Bos+ of Natuurpunt, kan hij niet eenvoudig worden weggezet als een groene geitenwollen sok. Deprezs stem wordt gehoord. Ook door het publiek, dat zijn Facebook-posts massaal deelt.

De cijfers die hij bovenhaalt, zijn nochtans verre van nieuw. Het INBO, dat gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid, publiceert elk jaar een indicatorenrapport met 'cijfers voor het beleid': in het rapport van 2014 staat al te lezen dat "zeventien jaar na de vaststelling van het RSV ca. 36 procent van de taakstellende oppervlakte gerealiseerd werd voor natuur-, reservaat- en bosgebied". Er staat ook dat "voortgaande op de trend van de laatste acht jaar, de doelstelling gehaald zal worden tegen 2065", en dat het dus "ongeveer 68 jaar zal duren in plaats van tien jaar."

Op een paar details en cijfers na de komma na, staat er dus woordelijk hetzelfde als in het rapport dat het INBO deze week publiceerde. Dat het rapport nu meer weerklank krijgt, bewijst het belang van Deprezs kruistocht, en de megafoonfunctie die zijn woorden krijgen.

Alarmbel

De Vlaamse regering weet dus al langer dat er wat schort aan het tempo waarin het bosbeleid wordt uitgevoerd, maar verzekert dat er werk van wordt gemaakt. "Deze regering stelt alles in het werk om deze ambitieuze doelstelling te realiseren", zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Boven op de reguliere middelen van 40 miljoen per jaar hebben we zopas beslist om vanaf 2016 8 miljoen euro per jaar meer te besteden aan deze instandhoudingsdoelstellingen."

Schauvliege laat via haar woordvoerder weten dat ze niet meer wenst te reageren in een debat dat door Deprez wordt aangezwengeld, en verwijst simpelweg door naar de cijfers van het INBO.

Dat net het INBO de tekortkomingen van het Vlaamse beleid onomwonden blootlegt, is opvallend. "Schauvliege wordt terechtgewezen door haar eigen instellingen. Dat het op die manier in het rapport staat, is veelzeggend", vindt Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen). "Iedereen die zich met natuur bezighoudt, trekt nu aan de alarmbel."

Enkele maanden geleden schreven tientallen wetenschappers een open brief waarin ze Schauvlieges natuurbeleid op de korrel namen, en ook meerderheidsparlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) uit geregeld kritiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234