Zaterdag 04/02/2023

Boscompensatiefonds

Deprez: "150 hectare bos verdelen over 308 gemeenten? Een heel slecht plan"

Minister van Omgeving en Milieu Joke Schauvliege en cabaretier Wouter Deprez. Beeld Photo News, Joost De Bock
Minister van Omgeving en Milieu Joke Schauvliege en cabaretier Wouter Deprez.Beeld Photo News, Joost De Bock

Cabaretier Wouter Deprez is niet te spreken over het nieuwste idee van Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Na de hele heisa over het boscompensatiefonds waar 8 miljoen euro in geblokkeerd zit, kondigt die aan het geld nu te verdelen over alle Vlaamse gemeenten. "Bossnippers kunnen waardevol zijn, maar waarom zou je overal nieuwe minibosjes uitsnipperen als je een hefboom hebt van 8 miljoen euro?", reageert Deprez.

Tommy Thijs

Het boscompensatiefonds is een fonds waarin geld gestort moet worden wanneer er bos in Vlaanderen wordt gekapt, en is bedoeld om elders nieuw bos aan te planten. Er zit een historische pot van 8 miljoen euro in dat fonds, maar dat geld is tot nu toe nooit gebruikt, zo kaartte cabaretier Wouter Deprez enkele weken geleden aan.

Bevoegd minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege schoof de hete aardappel door naar haar collega van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld). Er mocht enkel geld uitgegeven worden wat er in hetzelfde jaar ook werd ingebracht. De historische pot uitgeven mocht niet volgens de Europese begrotingsregels. Turtelboom bestreed dat en zei dat Schauvliege de vraag om het geld te gebruiken, nooit had doorgedrukt.

Halve hectare per gemeente

Schauvliege is die discussie zat, zo blijkt in een interview met Het Belang van Limburg dit weekend. Ze wil de acht miljoen euro uit het fonds verdelen tussen de gemeenten, op basis van criteria zoals het aantal inwoners, de oppervlakte en de beschikbare ruimte. Die beslissing moet wel nog goedgekeurd worden, maar "dat kan geen probleem zijn nu iedereen vindt dat het geld zo snel mogelijk moet worden gebruikt waarvoor het dient".

Wouter Deprez is wel blij met de vrijmaking van het geld, zo zegt hij op zijn Facebookpagina. Maar dat het geld verdeeld zal worden over 308 verschillende gemeenten, vindt hij een veel minder goed idee. "Dit. Is. Een. Heel. Slecht. Plan." Volgens Deprez kan je met 8 miljoen euro ongeveer 150 hectare bos aanplanten. "Verdeel die 150 ha over 308 gemeenten. Elke gemeente kan een halve hectare, ofte 5.000 vierkante meter, grond bebossen. Bovendien heb je dan 300 gemeenten te controleren of ze bebost hebben met dat geld. Sommige gemeentebesturen zijn ook helemaal niet geïnteresseerd in bebossen."

"Waarom een bos in 300 scheuren?"

"Bossnippers kunnen waardevol zijn, maar waarom zou je overal nieuwe minibosjes uitsnipperen als je een hefboom hebt van 8 miljoen euro? Een bos van 150 ha is al geen heel groot bos. Waarom zou je zo'n bos in 300 scheuren?"

Bovendien, zo argumenteert Deprez, kunnen gemeenten nu al subsidies aanvragen via het niet-geblokkeerde deel van het boscompensatiefonds. "En daar slaagde de minister er in 2014 niet eens in voldoende aanvragen voor bebossing binnen te halen." De cabaretier nodigt Schauvliege daarom uit voor een tweede koptje thee. "Om te toasten op de deblokkering van het fonds. En om betere alternatieven te bedenken voor de bestedingswijze."

Beke: "8 miljoen euro voor nieuwe bossen dankzij Joke Schauvliege"

CD&V-voorzitter Wouter Beke tweette gisteren dat het geld dat verdeeld zal worden over de 308 gemeenten, er komt "dankzij" Joke Schauvliege. Dat schoot bij veel van zijn volgers echter in het verkeerde keelgat. Beke kreeg verschillende keren de opmerking toegeworpen dat het niet Schauvliege is dankzij wie het geld wordt vrijgemaakt, maar wel Wouter Deprez.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234