Woensdag 01/02/2023

Depot van Gevonden Gedichten

Sommige mensen schrijven gedichten - met bloed, zweet en tranen. Andere mensen vinden gedichten - op Google, in de krant en op straat. In de aanloop naar de Poëzieweek opende Canvas vorige week het Depot van Gevonden Gedichten. Daarin worden de gevonden gedichten van iedereen die dat wil, bewaard, gekoesterd en aan de wereld getoond. In eerste instantie verzamelt het Depot Google-gedichten, stiftgedichten en fotogedichten. Poëzie is overal, zegt Canvas. Denk aan wat Picasso zei: "Je ne cherche pas, je trouve." Op 29 februari beoordeelt een jury met canvas.be-redactieleden de sprankelendste inzending en beloont die met een prachtig fototoestel.

www.depotvangevondengedichten.be

Bananafish werpt zich op onvertaalde parels

Er is alweer een nieuwe Nederlandse uitgeverij, die zich opwerpt als ontdekker van vergeten boeken. Bananafish richt zich op "vreemd genoeg onvertaalde literatuur" en haalt zijn naam uit een verhaal van de Amerikaanse auteur J.D. Salinger, A Perfect Day for Bananafish. De eerste boeken verschijnen dit voorjaar. Het gaat om vier boeken van vier auteurs, in een opvallende vormgeving. Bananafish brengt romans van absurdist, surrealist en stichter van de 'Patafysica' Alfred Jarry, van het icoon uit de Afro-Amerikaanse literatuur Ernest J. Gaines, van de magistrale Latijns-Amerikaanse cross-over tussen Kafka en Sartre Mario Levrero en van de blanke Amerikaanse moslim Michael Muhammad Knight, die met zijn verhaal een heuse moslimpunk-scene wist te stichten. Nederlandse auteurs als Abdelkader Benali en Matthijs van Boxsel schrijven de inleidingen.

Amélie Nothomb stapt op bij De Bezige Bij

De Belgische successchrijfster Amélie Nothomb heeft haar vaste Nederlandse uitgever De Bezige Bij de rug toegekeerd. Haar volgende boek verschijnt het komende voorjaar in vertaling bij Xander Uitgevers, die haar wil "herintroduceren". In haar nieuwe roman De misdaad van Graaf Néville begeeft de excentrieke Parisienne zich nog eens naar thuisland België en in het bijzonder naar het aristocratische milieu: de wereld van gravinnen, buitenhuizen, golftoernooien en extravagante feesten. Ze toont de tragiek van het gezin Néville, dat nog wel een titel heeft maar geen geld.

Naar verluidt was Nothomb, wier boeken in veertig landen verschijnen, niet meer te spreken over de te bescheiden promotie die De Bezige Bij voor haar jaarlijks verschijnende romans voerde.

Telex

►De Nederlandse auteur Jamal Ouariachi heeft de BNG Bank Literatuurprijs ontvangen voor zijn roman Een honger. Die heeft een waarde van 15.000 euro en bekroont jonge auteurs onder de 40 jaar met een zich ontwikkelend oeuve. De jury prees Ouariachi (1978) om "zijn stijl, die soms woedend en gevoelig tegelijk is".

►Komende zaterdag is deSingel in Antwerpen opnieuw de speelvloer van 'Klara in deSingel', met concerten, muziektheater en woord. In het literaire luik is er een Grote Gerard Reve Revue, met onder meer een quiz met deelname van een aantal journalisten en prominenten. Christophe Vekeman en Vitalski staan in voor de presentatie.

►De Antwerpse dichteres Ruth Lasters wint met Lichtmeters (Polis) de Herman de Coninckprijs 2016 voor de beste dichtbundel. Gisteravond ontving ze in de Arenbergschouwburg de geldprijs van 6.000 euro. De Debuutprijs is voor Charlotte Van den Broeck voor haar bundel Kameleon (De Arbeiderspers). Jeroen Theunissen mocht naar huis met de Publieksprijs voor het mooiste gedicht.

►Wie gaat er in 2016 met deBuren naar Parijs? In de zomer van 2015 stuurde deBuren voor het vierde jaar op een rij aanstormend Vlaams en Nederlands schrijftalent twee weken naar Parijs om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen én teksten te realiseren. Op 30 januari staan de Parijsgangers op het podium van De Brakke Grond in Amsterdam. Voor de editie 2016 roept deBuren schrijftalent tot 30 jaar op om zich kandidaat te stellen voor de residentie van 2016. De deadline is dinsdag 15 maart om middernacht. (www.deburen.eu)

►Het Gentse Museum Dr. Guislain en Boekhandel Limerick organiseren samen een reeks lezingen rond psychiatrie. Op 4 februari praat Eva Cossee over Charlotte Salomon, op 3 maart geeft Erik Rozing uitleg over De psychiater en het meisje, op 14 april spreekt Nick ter Wal over Nanne Tepper en op 12 mei is Erik Thys te gast over Psychogenocide.

►Morgen wordt Maarten Inghels in het stadhuis officieel aangesteld als nieuwe Antwerpse stadsdichter. Hij volgt Stijn Vranken op en zal de komende twee jaar gedichten schrijven over het reilen en zeilen in de sinjorenstad. De geëngageerde Inghels was al sterk actief als initiatiefnemer van de Eenzame Uitvaart, die poëzie brengt aan het graf van solitair gestorvenen.

►Op 3 februari vindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg de uitreiking plaats van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, het grootste concours voor individuele gedichten in de Lage Landen. Jaarlijks worden tienduizend gedichten ingezonden. Er verschijnt ook een bundel met de beste wedstrijdgedichten van 2015

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234