Zaterdag 07/12/2019

Video

Depoitre schenkt AA Gent eerste Supercup, Club druipt opnieuw af

Beeld PHOTO_NEWS

Geen titel en ook geen Supercup voor Club Brugge. De bekerwinnaar speelde een flauwe partij op het veld van landskampioen AA Gent en ging terecht de boot in. De Buffalo's stapelden de kansen (en ook de missers op) tot Laurent Depoitre in het slot van de wedstrijd de 1-0 in doel knalde. Het is meteen ook de eerste Supercup in de geschiedenis van AA Gent. Club Brugge druipte ontgoocheld af. Vooral Michel Preud'homme kon zijn ontgoocheling weer moeilijk verbijten: als enige ging hij geen medaille ophalen, nadat MPH ook weer op het publiek reageerde.

"De Supercup is voor ons geen prioriteit." Zowel in het kamp van AA Gent als Club Brugge viel grotendeels hetzelfde te horen. Niet onlogisch, aangezien de partij pal in de voorbereiding valt. Maar wees er maar zeker van dat Hein Vanhaezebrouck en Michel Preud'homme graag een prijs extra op hun palmares schrijven. Bij Gent kwam de kampioenenploeg tussen de lijnen - met uitzondering van de geblesseerde Rami Gershon - terwijl blauw-zwart toptransfers Hans Vanaken en Abdoulay Diaby liet debuteren.

Nieuw seizoen, nieuwe start, maar oude gewoontes. Club begon - net als in de hele play-off I - bijzonder zwak aan de partij en mocht blij zijn dat een kanonskogel van Danijel Milicevic nipt naast de paal ging. De Gentse kampioenenploeg greep blauw-zwart naar de keel en maakte indruk. De handen gingen op elkaar in de Ghelamco Arena, maar de netten trilden niet. Dankzij een vinnige Diaby kwam Club beter en beter in de match. Een versterking, daar lijkt de Malinees toch op voor de Bruggelingen. Al gaat hij iets te gretig liggen. Tot twee keer toe weigerde scheidsrechter Erik Lambrechts de bal op de stip te leggen. De brilscore bij de rust deed anders vermoeden, maar de (neutrale) fans werden verwend.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA

Het tweede bedrijf was zo goed als een spiegel van de eerste. Gent begon verschroeiend, maar ook Club kreeg twee kansjes. Het was slechts de schijn hooghouden, want de Buffalo's hadden van begin tot einde de match in handen. Al miste de thuisploeg koelbloedigheid in de zone van de waarheid. Sven Kums kon voor een open doel de netten niet doen trillen. En gelukkig voor blauw-zwart keepte Sébastien Bruzzese - ook hij vierde zijn debuut - een uitstekende wedstrijd.

Strafschoppen leken voor de beslissing te moeten zorgen, maar dat was buiten Laurent Depoitre (en eigenlijk ook Stefano Denswil) gerekend. De bonkige spits kreeg veel te veel ruimte in de zestien en schoot in de draai de 1-0 in doel. Oververdiend. Club gooide de handdoek en zo mocht AA Gent zijn eerste Supercup ooit in de lucht steken.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA

Supercup erelijst

1979: Beveren - Beerschot 1-1 (pen. 3/2)
1980: Club Brugge - Beveren 1-1 (4/3)
1981: Standard - Anderlecht 0-0 (3/1)
1982: Waregem - Standard 3-2
1983: Standard - Beveren 1-1 (5/4)
1984: Beveren - AA Gent 5-1
1985: Anderlecht - Cercle Brugge 2-1
1986: Club Brugge - Anderlecht 1-0
1987: Anderlecht - KV Mechelen 1-1 en 2-0
1988: Club Brugge - Anderlecht 1-0
1989: KV Mechelen - Anderlecht niet gespeeld
1990: Club Brugge - Club Luik 2-2 (7/6)
1991: Club Brugge - Anderlecht 3-3 (6/5)
1992: Club Brugge - Antwerp 1-1 (4/1)
1993: Anderlecht - Standard 3-0
1994: Club Brugge - Anderlecht 3-1
1995: Anderlecht - Club Brugge 2-1
1996: Club Brugge - Cercle Brugge 5-2
1997: Lierse - Germinal Ekeren 1-0
1998: Club Brugge - Genk 2-1
1999: Lierse - Genk 3-1
2000: Anderlecht - Genk 3-1
2001: Anderlecht - Westerlo 4-1
2002: Club Brugge - Genk 2-0
2003: Club Brugge - La Louviére 1-1 (5/4)
2004: Club Brugge - Anderlecht 2-0
2005: Club Brugge - Germinal Beerschot 1-1 (4/2)
2006: Anderlecht - Zulte Waregem 3-1
2007: Anderlecht - Club Brugge 3-1
2008: Standard - Anderlecht 3-1
2009: Standard - Genk 2-0
2010: Anderlecht - AA Gent 1-0
2011: Genk - Standard 1-0
2012: Anderlecht - Lokeren 3-2
2013: Anderlecht - Genk 1-0
2014: Anderlecht - Lokeren 2-1
2015: AA Gent - Club Brugge 1-0

Winnaars Supercup:
13: Club Brugge
12: Anderlecht
4: Standard
2: Lierse
2: Beveren
1: Genk
1: Waregem
1: AA Gent

Technische fiche Supercup

In de Ghelamco Arena in Gent (Bel):

Supercup:

AA Gent - Club Brugge 1-0 (rust: 0-0)

Toeschouwers: 15.177

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Doelpunten:

AA Gent: Depoitre (87.)

Gele kaarten:

AA Gent: Neto (45.+1), Rafinha (75.), Depoitre (90.)

Club Brugge: Denswil (75.), Oulare (90.+1)

Opstellingen:

AA Gent: Sels - Rafinha, Nielsen, Asare (78. Moses Simon), Foket - Kums (cap), Saief, Milicevic, Renato Neto, Raman (70. Dejaegere) - Depoitre

Coach: Hein Vanhaezebrouck (Bel)

Club Brugge: Bruzzese - De fauw, Mechele, Denswil, De Bock - Simons (cap), Vormer, Vazquez (80. Oulare), Vanaken - Diaby, De Sutter (63. Izquierdo)

Coach: Michel Preud'homme (Bel)

Technische fiche AA Gent

Koninklijke Atletiek Associatie Gent

Gesticht in 1864, de voetbalafdeling in 1900

Stamnummer 7

Stadion: Ghelamco Arena (20.000 zitplaatsen)

Kleuren: blauw en wit

Voorzitter: Ivan De Witte

Algemeen manager: Michel Louwagie

Coach: Hein Vanhaezebrouck

Assistent-coaches: Rudi Cossey en Bernd Thijs

Keeperstrainer: Franky Vandendriessche

Palmares:

Kampioen van België: 1 (2015)

Belgisch vicekampioen: 2 (1955 en 2010)

Beker van België: 3 (1964, 1984 en 2010), verliezend finalist in 2008

Belgische SuperCup: 1 (2015), verliezend finalist in 1984 en 2010

Sinds het seizoen 1989-1990 onafgebroken in eerste klasse

Europees:

Momenteel met 11.680 punten op de 128e plaats in de Europese clubranking. Laatste Europese deelname in 2012-2013. Toen geraakten ze niet verder dan de derde kwalificatieronde in de Europa League. Beste Europese prestatie is de kwartfinale van de toenmalige UEFA Cup in het seizoen 1991-1992 tegen het Nederlandse Ajax (0-0 en 0-3). Eind jaren tachtig (1986-1987) ook nog een achtste finale in de UEFA Cup tegen IFK Göteborg (0-1 en 0-4). Dit seizoen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234