Donderdag 06/08/2020

Denken is nuttig

Vakfilosofen vergeten het weleens: tussen hun theorie en de praktijk gaapt 'een wereld van verschil'. Konrad Liessmann probeert het gat te dichten door onder hoofdstuktitels als 'Lachen', 'Vertellen', 'Twijfelen', 'Aanvoelen' en dus "vanuit het leven zelf" de grote filosofische thema's uit te leggen. Het leven dat hij in gedachten heeft wanneer hij spreekt van "nut en nadeel voor het leven" is een "menswaardig" bestaan. Zijn benadering in twaalf "colleges" van de filosofiegeschiedenis is derhalve vooral ethisch ingevuld.

Konrad Paul Liessmann

Over nut en nadeel van het denken voor het leven

Lemniscaat, Rotterdam (1999), 230 p., van 17,95 naar 11,95 bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Profeet en religie

Het geïllustreerde boek van Gabriel Khân biedt een portret van de profeet en een summier cultuurhistorisch overzicht van bijna 1.400 jaar islam. De nodige aandacht wordt besteed aan de culturele invloed van de islam op het Westen. In haar biografie van de profeet probeert Karen Armstrong de westerse vooroordelen te ontkrachten en te begrijpen waarom de islamitische haat tegen het Westen de jongste jaren zo hartstochtelijk is geworden. Beide boeken bieden onpartijdig en onmisbaar materiaal om het opkomende godsdienstconflict te beoordelen.

Gabriel Mandel Khân

Mohammed de profeet

Globe, Roeselare (2002), 143 p., van 17,50 naar 7 euro, Boekenmarkt de Markies, Hoogstraat 62, Antwerpen.

Karen Armstrong

Mohammed. Een westerse poging tot begrip van de islam

Anthos, Amsterdam (2002, 4de druk in pocket), 415 p., van 8,50 naar 5 euro, Boekenmarkt de Markies, Hoogstraat 62, Antwerpen.

Evangeliegedichten

De samenstellers brachten in deze bloemlezing tweehonderd twintigste-eeuwse gedichten samen van gelovige en niet-gelovige auteurs, die impliciet of expliciet naar de vier evangelies verwijzen. "De verwijzingen kunnen de vorm aannemen van allusies, citaten of bewerkingen." Telkens werd de betreffende evangelieregel aangegeven. Zo verwijzen de verzen "Wat ik mijn lief heb misdreven/ heeft zij vergeven/ zeven maal zeventig maal" van Ida Gerhardt naar Mt 18:22. Een register met bijbelvindplaatsen achterin verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van deze fraai uitgegeven bloemlezing.

Patrick Lateur & Stefan van den Bossche (samenst.)

Het evangelie volgens dichters

Lannoo/Atlas, Tielt/Amsterdam (1999), 254 p., van 20,42 naar 7,99 euro bij De Slegte.

Pascal Cornet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234