Vrijdag 05/03/2021

Denken en doen? Jaren van verschil

Pensioen moet de hoogste prioriteit zijn van de nieuwe regering, maar persoonlijk onderneemt de Vlaming nauwelijks stappen voor die nieuwe levensfase. Uit ontkenning om zo lang mogelijk uit de categorie 'bejaarde' te blijven. Daarom start de Koning Boudewijnstichting met een campagne.

Wie de pensioenleeftijd stilaan in zicht krijgt, is niet bezig met hoe die nieuwe periode er uit moet zien. Amper een op de drie uit de leeftijdsgroep tussen 40 en 75 jaar praat er over, slechts vier op de tien beginnen ook plannen te maken. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

Opmerkelijk, want uit de 'Foto van Vlaanderen', het grootschalige onderzoek van de VRT, kwam onlangs naar voren dat de Vlaming zich grote zorgen maakt over de pensioenen. Terwijl iedereen het heeft over hen, lijkt de doelgroep de schouders op te halen.

Te vroeg

Toch ligt het niet zo eenvoudig. Wat zich op een algemeen maatschappelijk niveau afspeelt, krijgt niet noodzakelijk een vertaling in het concrete persoonlijke leven, weet Baldwin Van Gorp, professor communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. "Velen hebben het over een generatieconflict, waarbij de jongeren de ouderen verwijten niet langer te willen werken", zegt hij. "Maar op persoonlijk vlak zie je dat de band met de kinderen, en al zeker de kleinkinderen uitstekend is." Zo weet ook iedereen dat er iets moet gebeuren aan de klimaatverandering, maar die bedrijfswagen laten staan, is een andere kwestie.

Wie op pensioen gaat wordt geconfronteerd met belangrijke vraagstukken. Is het grote huis nog wel geschikt voor het leven dat je wil leiden? Hoe houd ik mijn gezondheid op peil? Maar vooral: kan ik financieel overleven met het pensioen en de middelen die ik ter beschikking heb? Vooral die laatste vraag duiden de respondenten aan als erg belangrijk.

Toch duwen de mensen onder de 60 al die kwesties voor zich uit 'omdat ze het te vroeg vinden met hun pensioen bezig te zijn' (55%). Anderen 'dachten er nog niet aan' (25%) of 'wilden er liever niet aan denken' (29%).

"Ze zitten niet te wachten om opgedeeld te worden in de heterogene groep van ouderen, die gaat van 65 tot 105 jaar", weet Van Gorp. De periode na het pensioen wordt nog te vaak geassocieerd met mentale en fysieke aftakeling, verlies van autonomie en ook de dood. We moeten naar een meer genuanceerd beeld, waar ook plaats is voor de positieve elementen, vindt hij. "Multimiljonair Warren Buffet is er in de tachtig en is nog lang niet afgeschreven."

Een sterfgeval binnen de familie of een zware ziekte kunnen mensen in beweging brengen om sneller hun pensioen vorm te geven. Anderen schieten vaak pas op het laatste moment in gang. Bij de FOD sociale zaken merken ze dat mensen pas hun pensioenberekening opvragen net voor het einde van hun loopbaan. "En dat bedrag kan soms erg teleurstellend zijn", weet algemeen-directeur Sociaal Beleid Jan Bertels. Hij raadt daarom iedereen aan om sneller na te denken over hun pensioen. Ook jongeren die bijvoorbeeld loopbaanonderbreking aanvragen.

De Koning Boudewijnstichting is daarom gestart met een campagne, met onder meer spotjes op de radio, die 50-plussers moet aanzetten al na te denken over hoe ze hun leven plannen na hun actieve loopbaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234