Donderdag 26/11/2020

Standpunt

Denemarken blijft inzetten op preventie en reïntegratie

Koen Vidal.Beeld Wouter Van Vooren

Koen Vidal is chef buitenland van De Morgen.

De terreuraanslagen in Kopenhagen zorgen opnieuw voor een schokgolf in Europa. Enkele weken na de bloedige aanvallen in Parijs was er in de straten van een van onze hoofdsteden weer een drieste schutter op pad. Eerst wilde die een bloedbad aanrichten tijdens een lezing van de Zweedse cartoonist Lars Vilks, daarna wilde hij een synagoge binnendringen waar tachtig mensen een joods feest aan het vieren waren. Bij de eerste aanslag kwam filmregisseur Finn Nørgaard om het leven, bij de tweede een 37-jarige veiligheidsagent.

Als een samenleving op zo'n gewelddadige wijze wordt geterroriseerd, is het begrijpelijk dat burgers en politici in een eerste reflex meer veiligheid en repressie eisen. Meer blauw op straat, meer para's, meer kogelvrije vesten, zwaardere straffen voor Syriëstrijders, meer gebouwen met camera's. We zien dit in Frankrijk, we beleven het in België.

Maar in Denemarken gebeurde net het tegenovergestelde. Het eerste wat premier Helle Thorning-Schmidt en oppositieleider Lars Lokke Rasmussen duidelijk maakten, is dat terroristen de vrije en open Deense samenleving nooit mogen beïnvloeden. De beleidsmakers in Kopenhagen kondigden aan dat ze in geen geval zullen afstappen van hun uitgebalanceerd antiterreurbeleid.

Niet het aantal agenten is daarbij de maatstaf, wel de efficiëntie van de interventieteams. Less is more. Zo investeert de Deense overheid veel geld en talent in inlichtingendiensten die discrete antiterreurbrigades voortdurend op de hoogte houden van mogelijke aanslagen en bedreigde doelwitten. Voor bepaalde personen en gebouwen die permanent gevaar lopen, zijn de veiligheidsmaatregelen tot in de details uitgewerkt. Het huis van Mohammed-cartoonist Kurt Westergaard en diens krantenredactie van Jyllands-Posten zijn quasi onneembare vestingen.

Hetzelfde evenwicht wordt nagestreefd als het over Syriëstrijders gaat. Denemarken is het enige land ter wereld dat campagnes lanceert die Syriëstrijders aanmoedigen om terug naar huis te keren. Bedoeling is om zo veel mogelijk van die terugkeerders te reïntegreren en uit de cel te houden. Dat lijkt soft en naïef, maar als je weet dat gevangenissen kweekvijvers zijn voor radicalisering is het misschien nog niet zo'n slecht idee.

Hoe dan ook is het verstandig om bij antiterreurmaatregelen uit te gaan van een reële dreiging en niet van impulsen of electorale overwegingen. Efficiëntie moet het uitgangspunt zijn. Als de Belgische antiterreurdiensten van oordeel zijn dat Bart De Wever reëel bedreigd wordt en ook op vakantie bodyguards nodig heeft, dan moeten we daarover niet zeuren. Maar als experts zeggen dat sommige teruggekeerde Syriëstrijders eerder als kindsoldaten dan als zware criminelen moeten worden behandeld, dan heeft het weinig zin dat we met z'n allen staan te joelen voor meer repressie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234