Zondag 23/02/2020

Update

Den Haag spreekt Servische ex-president Milutinovic vrij

Beeld UNKNOWN

Het Internationaal Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft de voormalige Servische president Milan Milutinovic bij gebrek aan afdoende bewijs vrijgesproken. Milutinovic, president van Servië tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999), werd onder andere beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Vijf andere Servische beklaagden, daarentegen, kregen gevangenisstraffen van 15 tot 22 jaar opgelegd. Voor het ICTY ging het om het eerste vonnis tegen van misdaden in Kosovo beschuldigde Serviërs.

Geen directe controle
De nu 66-jarige Milutinovic was president van Servië van 1997 tot 2002. Een van de feiten die in het voordeel van Milutinovic speelden was, aldus de Britse rechter Iain Bonomy, dat hij "als president van Servië geen directe controle" had over de Servische troepen die de Kosovaarse bevrijdings- of terreurbeweging UCK bestreden. Die verantwoordelijkheid schoof Lord Bonomy in de schoenen van Slobodan Milosevic, de president van Servië (1989-1997). Die overleed in maart 2006 in zijn VN-cel in Den Haag vooraleer zijn proces was afgerond.

Genocide
In zijn vonnis volgde het VN-gerechtshof de interpretatie van de feiten volgens dewelke de massale vlucht van Kosovaarse burgers tijdens de 78 dagen durende NAVO-bommencampagne op Servië en de (toen nog) Zuid-Servische provincie Kosovo volkomen op het conto van het Servische leger valt. Tijdens hun deportatie naar Albanië of Macedonië zou die bevolking door de Serviërs zijn geterroriseerd en werden, aldus rechter Bonomy, "vrouwen verkracht, huizen platgebrand en culturele en religieuze gebouwen vernield". Destijds was ook sprake van een "genocide", hoewel het uiteindelijke aantal doden - Kosovaren én Serviërs - "beperkt" bleef tot ruim 2.000. Na die bommencampagne, het resultaat van het mislukte overleg in Rambouillet, kwam Kosovo onder VN-bestuur en volgde een etnische zuivering door de UCK-milities, die behalve op Serviërs, Roma en andere minderheden ook gericht was op "gematigde" Kosovo-Albanezen.

Twee maten
Ondanks de vrijspraak voor Milutinovic werd het vonnis in Belgrado, waar momenteel een pro-Europese regering aan de macht is, op bitterheid onthaald, temeer daar vorig jaar nog een van de Kosovaarse hoofdbeklaagden, ex-premier Ramush Haradinaj, door datzelfde gerechtshof was vrijgesproken. Ook daar gold de vrijspraak "gebrek aan bewijs": zowat alle getuigen à charge waren voorafgaand aan het proces in duistere omstandigheden om het leven gekomen. Volgens Belgrado bewijzen de zware gevangenisstraffen voor de vijf medebeklaagden dat het ICTY "met twee maten meet". Kwantitatief klopt dat alleszins: ongeveer 80 procent van degenen die door het VN-hof zijn veroordeeld, hebben de Servische nationaliteit. (belga/lpb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234