Donderdag 28/10/2021

/ Demotte en circussen bereiken akkoord over circusdieren

De circusdirecteuren en minister van Gezondheid Rudy Demotte (PS), belast met dierenwelzijn, zijn het woensdag eens geworden over de problematiek van de circusdieren. Dat heeft RTL-TVi gisterenavond meegedeeld. Het akkoord moet nog worden omgezet in een koninklijk besluit (KB), dat voor eind 2004 van kracht zou zijn. Het voorziet in het verbod van bepaalde hoefdieren in het circus en een strikter regime voor de identificatie van de dieren. Zo zullen de dieren een chip krijgen ingeplant waarop hun identiteitsgegevens zijn opgeslagen. Al deze gegevens worden opgenomen in een register dat niet kan worden vernietigd, legt Rudy Demotte uit. Ook wordt het aantal verplaatsingen beperkt tot 24 per jaar per circus en moeten de kooien voor de dieren ruimer worden. De circuswereld toonde zich woensdagavond tevreden over het akkoord. "Het verbod voor bepaalde hoefdieren treft slechts enkele Belgische circussen", legde Jean-Michel Meunier, secretaris van de Belgische vereniging van circusdirecteuren aan Belga uit.

De beperking op het aantal verplaatsingen ligt wellicht iets moeilijker, daar de meeste circussen zowat dertig standplaatsen hebben. "Een wijziging in de kalender zal dergelijke problemen moeten regelen", merkt Jean-Michel Meunier op. Demotte vaardigde half juli een KB uit dat circussen verbood om na een overgangsfase nog langer gebruik te maken van wilde dieren. Na een klacht werd dat KB door de Raad van State geschorst.

/ Hypnose na vijf jaar nog heilzaam bij darmpatiënten

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een hypnosebehandeling de klachten van patiënten met het prikkelbare-darmsyndroom doet afnemen. Het effect blijkt bovendien lang aan te houden, want vijf jaar na de behandeling voelen de meesten zich nog altijd beter. Dat schrijft professor Georges Coremans van de Dienst gastro-enterologie van het Leuvense UZ Gasthuisberg in de UZ Gezondheidsbrief. In het kader van het onderzoek kregen patiënten twaalf weken na elkaar een hypnose, telkens gedurende een uur. De aandacht ging vooral naar de buik. Vlak na deze reeks voelde 71 procent zich beduidend beter.

/ Grote hoeveelheid namaakgoederen in beslag genomen

De Brabant-cel van de politiezone Brussel Noord heeft tijdens een reeks huiszoekingen in en rond de Brabantstraat (grens Sint-Joost en Schaarbeek) rond 6 uur gisterenmorgen ongeveer 60 m3 aan namaakhandelswaren (merkkledij, parfum, lederwaren, sigaretten, elektrohuishoudtoestellen) in beslag genomen. Drie personen van Afrikaanse origine werden ter beschikking gesteld van het parket. In de loop van de actie 'Falcon' werden 33 personen aangehouden.

/ Ex-schepen Bilzen vrijgesproken

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft gisteren een 38-jarige ex-schepen van Bilzen vrijgesproken van valsheid in geschrifte. De schepen, die een tijdlang waarnemend burgemeester van Bilzen was, moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor het laten opstellen van facturen voor publiciteitsdrukwerk voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. Hij stond samen met vijf andere verdachten, onder wie een aantal zaakvoerders, terecht voor facturen voor een totaal van 3.634 euro. Volgens de openbare aanklager hadden de facturen en de creditnota betrekking op verkiezingsdrukwerk en stelden de facturen de schepen in staat om deze als onkosten in te brengen en BTW in aftrek te brengen, terwijl er tegelijkertijd vermeden werd dat de kosten van het drukwerk in de aangifte van de verkiezingsuitgaven werden opgenomen. De zes betwistten de feiten niet, maar voerden aan dat de feiten bezwaarlijk als valsheid in geschrifte konden worden gekwalificeerd. De rechtbank trad deze argumentatie bij en sprak iedereen vrij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234