Woensdag 06/07/2022

Verenigde Staten

Democratische Clinton-hater en Irak-veteraan Gabbard vreest nu Trump-oorlog in Syrië

Irak-veteraan en Democratisch Congreslid Tulsi Gabbard. Beeld US Congress
Irak-veteraan en Democratisch Congreslid Tulsi Gabbard.Beeld US Congress

Tulsi Gabbard, het Democratische Congreslid dat zich al jaren keert tegen Amerika's bemoeienis met Syrië, heeft opnieuw van zich laten horen. "Roekeloos en kortzichtig", zo noemde ze Trumps kruisrakettenaanval op Syrië. De vraag rijst of Gabbard (36), die twee keer vrijwillig diende in Irak, nu te ver is gegaan. Want ze wil bewijzen zien dat Syrië achter de gifgasaanval zat.

Stieven Ramdharie

"De regering-Trump heeft roekeloos gehandeld, zonder te wachten op het verzamelen van bewijs op de plek waar chemische wapens werden gebruikt", aldus de oorlogsveteraan over de Amerikaanse aanval.

"Dit is een schande", reageerde voormalig presidentskandidaat Howard Dean maandag al op de uitgesproken twijfels van het Congreslid uit Hawaii. "Gabbard hoort niet thuis in het Congres."

De Irak-veteraan, die al jaren opvalt in het Congres als het gaat om Syrië en Irak, is een van de weinige parlementariërs in de VS die Trumps Syrië-aanval niet luid bejubelde. Vooropgesteld: het gaat hier niet om een linkse pacifist die ten strijde trekt tegen elke militaire actie van de VS. Gabbard heeft aan den lijve ondervonden wat oorlog is.

Ze is een officier in de Nationale Garde van haar thuisstaat Hawaii. Ze liet eerder weten trots te zijn dat ze haar land mocht dienen in Irak, ook al vond ze de invasie in 2003 fout. Als haar eenheid opnieuw wordt opgeroepen voor een uitzending, zal ze nooit weigeren. "Ik kon niet in het mooie Hawaii blijven en toezien hoe mijn kameraden een oorlog ingaan", zei ze ooit over haar beslissing in 2004 om vrijwillig naar Irak te gaan nadat haar brigade was opgeroepen.

De Democraat, een aanhanger van Bernie Sanders in de presidentscampagne, vindt echter dat de tijd is gekomen dat de VS leren van "de fouten die zijn gemaakt in Irak en Libië". Ze zag in 2004 en 2009, tijdens haar twee uitzendingen in Irak, waar Amerika's interventies toe kunnen leiden. Oorlogen die al 6.912 Amerikaanse soldaten het leven hebben gekost, de VS ruim 4.000 miljard euro armer hebben gemaakt en Irak en Libië hebben gestort in een spiraal van geweld waar geen einde aan komt. "Deze vrienden zullen we altijd blijven eren", zei ze over de omgekomen Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan.

Kostbare avonturen

Omdat ze dezelfde ellende voorziet als Amerika nu ingrijpt in Syrië, roept de majoor dat de VS realistisch moeten zijn en weg moeten blijven. Sterker nog, Washington moet volgens haar stoppen met het steunen van pro-Westerse rebellengroepen om zo te proberen Assad ten val te brengen. De VS zouden zich volgens Gabbard alleen moeten concentreren op de oorlog tegen IS en andere terreurgroepen in wespennest Syrië.

Haar opmerkelijke stellingname tegen het afzetten van Assad betekent niet dat ze als een paria wordt behandeld in Washington. Gabbard is een vooraanstaand lid van de Buitenland-en Defensiecommissies van het Huis van Afgevaardigden. Op werkbezoeken maar ook in het Congres, wordt ze geprezen voor haar twee 'tours of duty' in Irak. De laatste keer, in 2009, leidde ze een peloton van de militaire politie.

"Het maakt mij verdrietig dat president Trump het advies van oorlogshaviken heeft overgenomen en onze illegale oorlog om het regime te veranderen heeft laten escaleren", aldus Gabbard vrijdag in een verklaring nadat Trump 59 Tomahawks had afgevuurd op Syrië.

Gabbard: "Deze escalatie is kortzichtig en zal leiden tot nog meer dode burgers, meer vluchtelingen, versterking van Al Qaida en andere terroristen en een directe confrontatie tussen de VS en Rusland."

En dan te bedenken dat Gabbard, die Hillary Clinton niet steunde als presidentskandidaat vanwege haar steun voor de Irak-invasie, het in het begin nog wel kon vinden met Trump. Ook de Republikein was immers niet happig op nieuwe interventies in het Midden-Oosten. Gabbard was een van de eerste politici die door Trump na zijn overwinning werd ontvangen in de Trump Tower. Het bezoek voedde geruchten dat ze een kandidaat was voor een functie, ook al was ze een Democraat. Ze werd genoemd voor het VN-ambassadeurschap. Maar het kwam er niet van.

Gesprek met Assad

Daarna zette Gabbard haar kruistocht tegen een Syrië-interventie onverminderd voort. In januari baarde ze opzien door tijdens een reis door Syrië Assad te ontmoeten. "Dat ik hem heb gesproken, wil niet zeggen dat ik zijn regime steun", beet ze haar tegenstanders toe.

Met name Syrië-haviken zoals de senators John McCain en Lindsay Graham namen de Democraat flink onder vuur. Graham pleitte vorig jaar als presidentskandidaat zelfs voor een invasie. "Anders staat IS straks hier op de stoep", aldus Graham. Beide senators steunden in het begin van de Syrische burgeroorlog het project van de regering-Obama om gematigde Syrische strijders te bewapenen.

Congreslid Tulsi Gabbard vorig jaar op de Democratische conventie in Philadelphia. Ze stapte in 2016 uit het bestuur van de Democratische Partij om zich aan te sluiten bij de presidentscampagne van Bernie Sanders.  Beeld AFP
Congreslid Tulsi Gabbard vorig jaar op de Democratische conventie in Philadelphia. Ze stapte in 2016 uit het bestuur van de Democratische Partij om zich aan te sluiten bij de presidentscampagne van Bernie Sanders.Beeld AFP

Deze actie, en de steun van Amerikaanse bondgenoten zoals Saoedi-Arabië en Qatar aan salafistische rebellen, heeft volgens Gabbard mede geleid tot de vernietiging van Syrië. "Er zijn geen gematigde rebellen meer in Syrië", aldus de Democraat onlangs in een interview. "De sterkste groepen zijn nu Al Nusra en IS. Zodra Assad verdwijnt, zullen zij de controle over het land krijgen. Deze oorlog om het regime te veranderen, heeft terreurgroepen als Al Qaida alleen maar versterkt. Laat de Syriërs zelf beslissen over de toekomst van hun land. En niet de VS of andere landen."

Gabbard over de menselijke en financiële kosten van de oorlogen waarin de VS sinds 2001 zijn betrokken: "De kosten van de oorlogen blijven doorgaan als de veteranen terugkomen. De honderden miljarden die deze onnodige, interventionistische oorlogen hebben gekost om regimes opzij te zetten, hadden beter hier, in de VS, besteed kunnen worden."

Wie is Tulsi Gabbard?

Gabbard, geboren op Amerikaans Samoa, is sinds 2013 parlementslid in Washington. Ze begon haar politieke carrière in 2002 in het parlement van Hawaii. In 2004 meldde ze zich vrijwillig aan om dienst te doen in Irak, nadat haar medische eenheid van de Nationale Garde er naar toe moest. In 2009 volgde haar tweede uitzending van een jaar naar Irak.

Sinds haar verkiezing tot Congreslid in 2013, sprak ze zich uit tegen ingrijpen in Syrië. Gabbard vindt dat de Amerikaanse steun aan gematigde rebellen mede heeft geleid tot de Syrische vluchtelingenstroom. In 2015 werd ze bevorderd tot majoor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234