Maandag 27/03/2023

Democraten zijn hot in Hollywood

Hollywood is big business, en dat beseft de Amerikaanse politiek. Democratische presidentskandidate Hillary Clinton zou zomaar even 15 miljoen dollar hebben opgehaald op een fundraiser van George Clooney. Dat hoeft niet te verbazen: Hollywood stemt al decennia links.

Acteur George Clooney en zijn vrouw, advocate Amal Alamuddin, hebben de verkiezingscampagne van Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton een financieel duwtje in de rug gegeven. Het koppel hield twee fundraisers voor Clinton. Daarbij laten mensen die een politieke mening, een uitge- breid netwerk en vooral heel veel geld hebben, zich overhalen om die laatste twee eigenschappen aan te wenden om een politieke campagne te steunen. Het prijskaartje voor de 150 aanwezigen die het feestje van de Clooneys bijwoonden, bedroeg tussen 33.400 dollar (29.500 euro) en 353.400 dollar (312.600 euro).
"Het is belachelijk dat er zo veel geld omgaat in politieke campagnes", gaf Clooney toe nadat Clintons concurrent Bernie Sanders zich liet ont- vallen dat de bedragen "obsceen" waren. Maar het neemt niet weg dat Clinton en lobbygroepen voor haar campagne in februari al meer dan 11 miljoen dollar (9,7 miljoen euro) opgehaald hebben in Hollywood. Volgens Deadline is daar met de Clooney-fundraisers zo'n 15 miljoen dollar bijgekomen.

Democratisch Hollywood

Hollywood blijkt zo een erg interes- sante inkomstenbron voor presi- dentskandidaten in de VS. Vooral Democratische kandidaten weten de geldpot van filmsterren te vin- den: het is geen geheim dat Tinseltown nogal links denkt. "Hollywood is traditioneel voor het overgrote deel Democratisch", vertelt VS-expert Herman Matthijs (VUB). "Dat is al tientallen jaren zo. Barbra Streisand voert al jaren Democratische campagnes. Ronald Reagan (de acteur die van 1981 tot 1989 Republikeins president was, EWC) was echt een uit- zondering."
Donald Trump heeft slechts dertien acteurs voor zijn kar gespannen, vooral namen die al eens graag met een wapen zwaaien. Denk aan Clint Eastwood, Bruce Willis en, jawel, Jean-Claude Van Damme. John Kasich moet het doen met Arnold Schwarzenegger en Buzz Lightyear-stem Tim Allen.
Ter vergelijking: Barack Obama kreeg in 2008 de steun van zowat 190 acteurs en actrices, in 2012 waren het er meer dan 220. Clinton mag nu 277 ster- ren tot haar stemmers rekenen, onder wie Leonardo DiCaprio, Steven Spielberg en Scarlett Johansson. Bij Sanders zijn het zo'n 118 namen (die hun kandi- daat eerder vocaal dan financieel steunen), waar- onder regisseur-activist Spike Lee, komiek Seth MacFarlane en documentairemaker Michael Moore.
"Veel mensen uit Hollywood, zoals Steven Spielberg of Scarlett Johansson, zijn Joods. En drie vierde van de Joodse bevolking stemt doorgaans nu eenmaal links", aldus Matthijs.
Veel sterren beschikken bovendien over een eigen politieke agenda, én de financiële middelen om die op de kaart te zetten. In 2002 betaalde Sean Penn 56.000 dollar voor een paginagrote adver- tentie in The Washington Post, waarin hij Bush' oorlog in Irak frontaal aanviel. DiCaprio van zijn kant ijvert al jaren voor de klimaatzaak (een thema dat beter scoort bij de Democraten), en richtte daarvoor zelfs de Leonardo DiCaprio Foundation op. George Clooney leent zijn gezicht dan weer aan de activistengroep Save Darfur. Het helpt als zo'n organisatie zich kan verbinden met een poli- tieke campagne of presidentskandidaat. "En van Clooney zou het me ook niet verbazen als hij ooit een politieke carrière overweegt", vertelt Matthijs.
In ruil daarvoor brengen de beroemdheden de politieke boodschap van Clinton of Obama naar het brede publiek. Kiezers konden trouwens tic- kets winnen voor de Clooney-fundraiser, waarop ook Spielberg, Ellen DeGeneres en Jane Fonda aanwezig waren. "En wie zich als kiezer laat regi- streren, kan soms ook een telefoontje van de partij verwachten", vertelt Matthijs nog, "waarbij ze wor- den uitgenodigd op een evenement waarop een of andere ster zijn opwachting maakt. Dan zou je toch ook naar de stembus trekken?" Misschien moet ook Sanders, die zich verzet tegen grote donaties van invloedrijke lobbygroepen, toch maar oor hebben naar de lokroep van het Hollywood-geld. Als Democratische Jood kan hij alvast op heel wat steun rekenen - ook van George Clooney. Die liet zich na de kritiek ontvallen dat hij voor Sanders geld zou inzamelen als hij de Democratische nominatie binnenhaalt.

DeMorgen.be
Vannacht zijn het primary's in New York. De uitslagen vindt u op onze website.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234