Zaterdag 04/12/2021

Democraten wijzen 'Votergate 2004' van de hand

Daniel Hoffheimer, advocaat van Kerry: 'Nog niets gezien dat wijst op bewuste fraude of gesjoemel'

New York

The New York Times / eigen berichtgeving

Op het internet doet de complottheorie de ronde dat George W. Bush na 2000 ook in 2004 de verkiezingen heeft 'gestolen' door verkiezingsfraude te plegen. Onafhankelijke politologen en advocaten van de slachtoffers, de Democraten, wijzen ze evenwel van de hand. 'We kunnen het verleden niet herschrijven, wel de toekomst veranderen.'

De e-mailboodschappen en webpostings schreeuwen het van de daken: "bewijzen nemen toe dat de verkiezingen gehackt werden", kopte de website CommonDreams.org. "Fraude met elektronische stemmachines tijdens de verkiezingen van 2004", schreef BlackBoxVoting.org. In de 'blogosfeer' regende het de afgelopen week wiskundige berekeningen en statistieken die het grote gelijk van de verkiezingsfraude moesten bewijzen. Maar zo snel de complottheorieën de kop opstaken, zo snel drukten politologen en advocaten van de betrokkenen ze weer de kop in.

De controverse, die door sommigen al 'Votergate 2004' werd genoemd, vond haar voedingsbodem in enkele echte, maar kleinere, anomalieën tijdens de verkiezingen die voorkwamen in Florida en Ohio - de twee 'swingstates' waar de overwinning werd beslecht.

Kathy Dopp, een internetenthousiastelinge uit Salt Lake City, Utah, maakte haar masters in wiskunde te gelde met het maken van massa's statistieken. Op haar website www.ustogether.org publiceerde ze een tabel waarin ze de geregistreerde kiezers van partijen in de 67 kiesdistricten van Florida, de gebruikte verkiezingsmethode en het aantal uitgebrachte stemmen voor kandidaten met elkaar vergeleek.

Dopp, en enkele andere statistici, suggereren een "verrassend patroon" in Florida's resultaten. Ze tonen onverklaarbare winsten aan voor Bush in traditioneel Democratische kiesdistricten die machines met optische scanmechanismen gebruikten. Daarbij stopt de kiezer zijn manueel ingevuld stembiljet manueel in een machine die het stembiljet scant en deze gegevens doorspeelt aan het computergeheugen.

Dopp gaf geen verklaring voor wat er fout kon zijn gegaan, maar haar rekenkunde inspireerde talloze, al dan niet ernstige, wiskundigen, en een adembenemende 'hey-check-this-out'-kettingmailreeks verspreidde zich wereldwijd. Populaire progressieve weblogs zoals DailyKos.com en FreePress.org namen het nieuws over. Drie Democratische congresleden - John Conyers Jr. uit Michigan, Jerrold Nadler uit New York en Robert Wexler uit Florida - stuurden daarop vorige week vrijdag een ongeruste brief aan het Government Accountability Office - het auditbureau van de overheid, zeg maar - om de claims te onderzoeken. Een link naar Dopps site werd in de brief vermeld.

Maar drie politologen uit Cornell, Harvard en Stanford, stipten ondertussen aan dat veel Democratische kiesdistricten in Florida al een lange traditie hebben om tijdens de presidentsverkiezingen Republikeins te stemmen. Bovendien stellen zelfs de grootste critici van Florida's verkiezingssysteem dat de optiscan-machine de betrouwbaarste is van alle stemmachines omdat er bij betwisting een manuele hertelling mogelijk is - in tegenstelling tot de nieuwe kiescomputers die alleen een druk op het beeldscherm vereisen. Maar dat kon de geruchtenmolen op internet sindsdien niet sussen. Allemaal verloren moeite, vreest Doug Chapin van www.electionline.org, een onafhankelijke denktank rond verkiezingswethervorming. "Er zijn echte problemen in de verkiezingswetgeving die aangepakt moeten worden, en ik haat het dat ze verloren gaan in 'second-guessing'."

Ook de Kerry-campagne, de vermeende slachtoffers van de verkiezingsfraude, neemt afstand van de samenzweringstheorieën. "We weten dat de verkiezing zeer emotioneel was en de verliezers zeer aangedaan zijn", zegt Daniel Hoffheimer, de hoofdadvocaat van de Kerry-campagne in Ohio, waar een ogenblik voorlopige stembiljetten werden betwist. Maar, zegt hij, "ik heb nog niets gezien dat kan wijzen op bewuste fraude of gesjoemel".

Uit een eerste studie van het Voting Technology Project, een samenwerkingsverband tussen het California Institute of Technology en het Massachusetts Institute of Technology, bleek hetzelfde. "De 'feiten' die op het internet circuleren", besloot de studie, "zijn selectief gekozen om hun gelijk te bewijzen."

Of daarmee de twijfelaars over overtuigd worden blijft een open vraag. "Ik zou mijn rechterarm afstaan om de internetgeruchten van een gestolen verkiezing voor waar aan te nemen, maar het is niet omdat men erover blogt dat het ook zo is", zei David Wade, een woordvoerder van de Kerry-campagne aan de NYT. "We kunnen het verleden niet herschrijven, wel de toekomst veranderen." (MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234