Zaterdag 19/10/2019

VS

Democraten gaan druk op Trump opvoeren

'Het Congres zal niet zwijgen', stelt Democraat Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Beeld AFP

De Democraten hebben speciaal aanklager Robert Mueller opgeroepen zodat hij gehoord kan worden in het Congres over de vraag of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang.

Mueller is gevraagd ‘zo snel mogelijk’ zijn opwachting te maken voor de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden. Deze machtige commissie heeft het recht een afzettingsprocedure te beginnen tegen de president, bijvoorbeeld omdat hij probeerde het Mueller-onderzoek te dwarsbomen.

Jerrold Nadler, de voorzitter van de commissie, maakte ook bekend dat hij een dwangbevel heeft uitgevaardigd tegen het ministerie van Justitie om het volledige rapport in handen te krijgen, inclusief de onderliggende documenten. Hij zei dat de commissie geen genoegen kan nemen met de sterk geredigeerde versie die justitieminister William Barr naar het Congres stuurde. Volgens hem heeft het Congres volstrekt onvoldoende informatie. Barr heeft tot 1 mei om de gevraagde stukken aan de commissie te bezorgen.

Hoewel tal van Democraten Trump volop bekritiseerden omdat hij probeerde het Rusland-onderzoek te beïnvloeden en zelfs Mueller wilde ontslaan, viel het woord ‘impeachment’ nauwelijks. Alexandria Ocasio-Cortez, die de meer activistische vleugel van de partij vertegenwoordigt, was een van de weinigen die zo ver wilde gaan.

Het initiatief is nu aan het Congres omdat Mueller geen oordeel wilde vellen over de vraag of Trump moet worden aangeklaagd voor zijn pogingen om het onderzoek te frustreren. Wel gaf hij tien voorbeelden van hoe de president mogelijk de rechtsgang heeft belemmerd. Deze varieerden van Trumps druk op de minister van Justitie tot het omstreden ontslag van FBI-directeur James Comey. Ook probeerde hij tevergeefs via Witte Huis-advocaat Don McGahn, Mueller de laan uit te sturen.

Omdat Mueller de bal doorspeelde naar het Congres, vinden de Democraten dat het parlement moet beslissen of Trump de wet overtreden heeft. Commissievoorzitter Nadler: “De verantwoordelijkheid ligt nu bij het Congres.” Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei dat het "Het Congres niet zal zwijgen".

Slechte verliezers

De Democraten lopen echter het risico dat ze voor slechte verliezers zullen worden uitgemaakt. De Republikeinen hameren erop dat het onderzoek Trump wel volledig vrijpleit van de belangrijkste beschuldiging: samenspannen met de Russen. “Er was geen samenspanning”, verwoordde de Republikein Mark Meadows het gevoel van veel partijgenoten. "Het is voorbij."

De Republikeinen hopen dat dit zal blijven hangen bij veel Amerikanen, zeker nu de presidentsverkiezingen van 2020 voor de deur staan. Eindeloze debatten en voortslepende hoorzittingen in het Congres over de kwestie kunnen kiezers ervan overtuigen dat de president inderdaad het slachtoffer is van een ‘heksenjacht’, zo hopen de Republikeinen.

President Donald Trump . Beeld Getty Images

Kunnen de Democraten zich niet buigen over de échte problemen van het land, zoals de migranten bij de grens met Mexico? Dat is de vraag die de Republikeinen opwerpen. Zij weten ook dat de Democraten er een hele kluif aan zullen hebben om te bewijzen dat Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. Mueller vond de acties die de president ondernam niet voldoende om tot dit oordeel te komen. Maar hij sprak Trump op dit punt ook niet helemaal vrij. De speciale aanklager liet ook meewegen dat het beleid is van het ministerie van Justitie dat een zittende president niet kan worden aangeklaagd.

Alles wijst erop dat de Democraten het Mueller-onderzoek nog maanden zullen gebruiken om Trump het vuur aan de schenen te leggen. Vraag is of ze ook een afzettingsprocedure zullen starten. Tekenend is dat zelfs commissievoorzitter Nadler, een grote tegenstander van Trump, niet graag praat over deze verregaande optie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234