Zaterdag 20/04/2019

Democraten eisen publicatie volledig onderzoeksrapport Mueller

De Amerikaanse president Donald Trump, de Amerikaanse minister van Justitie William Barr en speciaal onderzoeker Robert Mueller. Beeld AFP

Een Amerikaanse top-Democraat noemt het "verontrustend" dat het ministerie van Justitie geen verdere stappen zal ondernemen tegen de Amerikaanse president Donald Trump in het kader van het Rusland-onderzoek. 

Volgens Jerry Nadler, de Democratische voorzitter van de commissie Justitie van het Lagerhuis, is de minister van Justitie William Barr het volk meer uitleg verschuldigd. De Democraten eisen dat het volledige onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller publiek wordt gemaakt.

"Er moet volledige transparantie heersen over wat speciaal aanklager Mueller ertoe heeft aangezet de president niet volledig vrij te pleiten van wandaden", verklaart Nadler op Twitter. 

De brief van Justitieminister Barr aan het congres met de conclusies van speciaal onderzoeker Robert Mueller. Beeld AP

Geen vervolging

Barr zei eerder dat er geen stappen zullen worden ondernomen tegen Trump nadat Mueller in zijn rapport op geen enkele manier opriep om Trump te vervolgen wegens obstructie van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016. "Hoewel in het rapport niet wordt geconcludeerd dat de president een misdrijf beging, wordt hij ook niet vrijgepleit", luidde het eerder.

Nadler voegt er nog aan toe dat Barr opgeroepen zal worden om te getuigen voor de commissie Justitie van het Lagerhuis: "In het licht van de zeer verontrustende discrepanties en het finale besluit van het ministerie van Justitie, volgend op het rapport van de speciaal aanklager, zullen we Barr als getuige oproepen", klonk het.

Bekijk ook:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.