Vrijdag 09/12/2022

Democraten beloven eerlijkste Amerikaans Congres ooit

In Washington is het nieuwe Congres beëdigd. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben, voor het eerst in twaalf jaar, weer een Democratische meerderheid. Nancy Pelosi, de eerste vrouw ooit die het Huis voorzit, wil de ethiek opnieuw centraal stellen.

Door Lode Delputte

Washington l De Democraten willen vooral de banden tussen Congresleden en lobbyisten doorknippen. Die banden droegen ertoe bij dat de Republikeinen in november hun meerderheid kwijtspeelden.

"De opening van dit 110de Congres is een nieuw begin", zei Nancy Pelosi, de flamboyante Democrate uit California, gistermiddag bij haar aanstelling als parlementsvoorzitster. Pelosi, de eerste vrouw ooit die door het 'marmeren plafond' van het Capitool schiet, wou van meet af aan een krachtig signaal de wereld insturen: dit door de Democraten geleide Congres wordt geen business as usual.

"Laat ons van deze eerste uren gebruik maken om van dit Congres het eerlijkste en meest open van de (Amerikaanse) geschiedenis te maken", aldus Pelosi, sinds gisteren de machtigste vrouw van de VS, want na vicepresident Cheney de tweede in lijn om Bush op te volgen.

In de eerste honderd zittingsuren, maakt Pelosi zich sterk, zal meteen een hele trein nieuwe maatregelen wordt goedgekeurd.

Het Huis en de Senaat, geleid door Pelosi's partijgenoot Harry Reid uit Nevada, willen onder meer een nieuwe gedragscode goedkeuren tegenover lobbygroepen. Zo mogen Congresleden voortaan niet meer meereizen in bedrijfsvliegtuigen. Het minimumloon willen ze met 2,10 dollar per uur optrekken tot 7,25 dollar en ze hopen geneesmiddelen minder duur te maken en het stamcelonderzoek ondanks het veto van president Bush nieuw leven in te blazen. Ook de aanbevelingen die destijds door de 9/11-commissie zijn geformuleerd willen ze opgevolgd zien.

Daarnaast zullen de Democraten de druk opvoeren op president Bush opdat hij begint met de stapsgewijze terugtrekking van zijn troepen uit Irak. Of ze in dat opzet slagen, zal nog heel erg moeten blijken. Omgekeerd is het Witte Huis voor zijn centen op het Congres aangewezen. In afwezigheid van een door de Democraten goedgekeurde begroting kan Bush weinig uitrichten.

Momenteel staat de presidentiële voorkeur in ieder geval haaks op die van de Democraten. In eerste instantie wil Bush het aantal soldaten in Irak immers net met enkele tienduizenden verhogen.

In het kader van Bush' eerstdaags aan te kondigen nieuwe Irakstrategie raakte gisteren overigens bekend dat inlichtingenchef John Negroponte zijn functie verlaat, en op het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken, aan de slag gaat.

Hoewel de president over een vetorecht beschikt, dreigt de Democratische meerderheid geen makkie voor hem te worden. In een toespraak woensdag zei Bush nog dat het tijd is de politiek opzij te zetten en naar de toekomst te kijken. Hij vroeg de Democraten geen wetten goed te keuren die louter politieke statements zijn.

Gistermiddag riepen enkele Democratische Congresleden alvast op tot een nieuwe tweepartijencultuur in Washington. "We willen zeker en vast met president Bush samenwerken", zei senator Charles Schumer. Maar hij knoopte er meteen een waarschuwing aan vast: "We hopen dat als de president over compromissen spreekt, hij meer wil zeggen dan 'de dingen doen zoals ik wil', wat in het verleden het geval was."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234