Woensdag 30/11/2022

AchtergrondEnergiebeleid

Demir weigert vergunning voor windmolens: ook binnen Vivaldi-regering belooft kernuitstap vuurwerk te veroorzaken

Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

Nadat de provincie Vlaams-Brabant de bouw van een gascentrale in Vilvoorde weigerde en de kernuitstap deed wankelen, zet Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) nu een windmolenproject on hold. Binnen de federale regering belooft de energietransitie dit najaar voor vuurwerk te zorgen.

FLEUR MEES EN TOM ANTONISSEN

“Het is niet verenigbaar met de ruimtelijke ordening.” Met die redenering trok Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een dikke streep door een gepland project van 6 windmolens dat 14.500 gezinnen van energie zou voorzien. Ondanks positief advies van de gewestelijke ­commissie voor omgevingsvergunningen (GOVC) geeft Demir geen vergunning. Haar redenering: de hoofdbestemming van de locatie – een grond in Mol die eigendom is van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) – is de ontwikkeling van nucleaire activiteiten. Windmolens passen niet in dat plaatje. Absurd, vindt Groen, waar ze er de zoveelste poging van N-VA in zien om de energietransitie te bemoeilijken.

Amper een week geleden kreeg de bouw van een nieuwe gascentrale – die federaal minister van Energie Tinne Van de Straeten (Groen) voorziet om de kernuitstap op te vangen – in Vilvoorde geen vergunning van de provincie Vlaams-Brabant. Groen zag daar een politieke sabotagepoging in van N-VA: alle adviezen over de centrale – op protest van buurgemeente Grimbergen na – waren gunstig. De aanvraag sneuvelde bij de provinciale deputatie waarin de Vlaams-nationalisten het overwicht hebben. Uitbater Engie/Electrabel gaat allicht in beroep en dan belandt het dossier opnieuw op tafel van de Vlaamse regering, die de knoop moet doorhakken.

Geen fan van gascentrales

De N-VA vertolkt met voorzitter Bart De Wever op kop al jaren de grote tegenstem van de kernuitstap, terwijl de ecologisten de kernuitstap zien als hun kans om in de geschiedenisboeken te belanden. Als federale oppositiepartij maakt de N-VA het Groen en de rest van de Vivaldi-regering knap lastig met dit symbooldossier. Ze wil vooral dat de regeringspartners kleur bekennen. Elke partij, ook N-VA, gaat ermee akkoord dat vijf van de zeven (oude) kerncentrales ten laatste in 2025 sluiten. Maar het lot van Doel 4 en Tihange 3 is nog niet bezegeld. Lang niet elke federale regeringspartner zit op dezelfde lijn: MR trekt resoluut de kaart van kernenergie en Egbert Lachaert werd Open Vld-voorzitter door te pleiten om de twee reactoren langer open te houden.

In het regeerakkoord werd als compromis afgesproken dat een onafhankelijk rapport in november duidelijkheid moet scheppen over de bevoorradingszekerheid en de impact op de energieprijzen. Bij het minste signaal dat de kernuitstap onhaalbaar is, geven N-VA maar ook de Franstalige liberalen tegengas. “Het riskeert ambiance te worden”, lachte MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez onlangs. Het laatste woord over de kernuitstap is niet gezegd. Voeg daarbij de pensioenhervorming, de relance na corona en de fiscale hervorming en je krijgt het recept voor een najaar vol stevig ideologische discussies. (FME/TA)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234