Zondag 25/07/2021

Update

Demir krijgt federale winteropvang dan toch op tijd klaar: "Een grote opluchting"

Staatssecretaris Zuhal Demir. Beeld Photo News
Staatssecretaris Zuhal Demir.Beeld Photo News

Na een felle discussie tussen de Brusselse en federale regering is er dan toch een oplossing voor de winteropvang voor daklozen. Dat laat federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) weten. "Zie je wel, ik krijg mijn zaakjes wél op orde."

Zowel de Brusselse als de federale overheid zorgen elk jaar in de hoofdstad voor de winteropvang. In eerste instantie zorgt de Brusselse overheid voor de daklozen, in tweede instantie de federale overheid. Zij staat in voor een 'federale reserve' van 300 bedden. Die worden dit jaar neergezet in een gebouw in Haren, waar de federale winteropvang vorig jaar ook al werd georganiseerd. Maar, en daar wringt het schoentje, dat gebouw bleek gisteren nog niet in orde.

De locatie is een eigendom van Citydev, een autonoom agentschap dat onder de Brusselse gewestelijke regering valt. Federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) zei vanochtend nog dat Citydev niet wou garanderen dat het brandalarm en de verwarming klaar zouden zijn wanneer de deuren van de winteropvang open gaan. "We zijn alweer een cruciale dag verloren," zei ze. "De middelen zijn er, de mensen zijn er. Ik wil niemand van politieke spelletjes of laksheid beschuldigen, maar we - de stad, het gewest en alle andere partners - moeten nu echt samenwerken."

Nu toch oplossing

"Het zag er niet goed uit, maar nu is alles toch rond", laat Demir intussen weten. "Ik ben zelf naar Haren geweest. De verwarming en het brandalarm werken. Alles is in orde, we zijn er klaar voor. We hebben nu zes verdiepingen om mensen op te vangen, waarvan twee aparte verdiepingen voor gezinnen." Dat het contract voor het gebouw nu toch getekend kon worden, is "een grote opluchting" voor Demir. "Er moest gewoon wat meer redelijkheid komen vanuit alle betrokkenen", zegt ze.

Binnen de federale overheid viel vanochtend nog te horen dat 'Brussel' de federale winteropvang tegenwerkt omdat de regering niet meer in zee gegaan is met Samusocial. De vorige jaren was dit wel zo. Deze vzw raakte eerder dit jaar in opspraak omwille van allerlei schandalen. Topvrouw Pascale Peraïta, vertrouwelinge van voormalig PS-burgemeester Yvan Mayeur, moest vertrekken en er kwam een nieuwe raad van bestuur. "Samusocial en de Brusselse regering waren één pot nat", luidt het. "Die regelden hun zaakjes onderling. Nu wij de zaken anders organiseren, gaat het plots minder vooruit." De federale regering schreef een marktbevraging uit waarbij een consortium van het Rode Kruis, CAW Brussel en Dokters van de Wereld als beste kandidaten uit de bus kwamen.

Brussels minister Pascal Smet (rechts). Beeld Photo News
Brussels minister Pascal Smet (rechts).Beeld Photo News

In de Brusselse regering ontkenden ze dan weer dat de nieuwe federale werkwijze de aanleiding was voor de vertraging. Verschillende regeringsleden stoorden zich er aan dat Demir aanvallen lanceerde in de pers. "Ze krijgt haar zaken gewoon niet op orde", zei Brussels minister Pascal Smet (sp.a). "Wij bemiddelen voor haar bij Citydev, maar het is wel haar verantwoordelijkheid. Bovendien hebben wij onze winteropvang in de Koningstraat al twee weken eerder geopend omdat zij de hare niet op tijd klaar kreeg."

Demir zegt nu: "Zie je wel, ik krijg mijn zaakjes wél op orde."

Geen tweede Calais

Binnen de Brusselse regering én de betrokken organisaties schuiven ze de vertraging door naar Demir omdat er eerst een ander gebouw in de running zou zijn geweest. Het CCN-gebouw aan het Noordstation. Volgens de betrokken organisaties was dit veel geschikter om daklozen in op te vangen dan het verouderde gebouw in Haren.

"Het ligt centraal in de stad, de infrastructuur en veiligheid zijn veel beter in orde en er zijn veel aparte ruimtes voor families", luidt het. "Het kost ook veel minder tijd om het klaar te maken voor de winteropvang", valt te horen. "Demir is echter terug gefloten door haar partij." N-VA zou geen daklozenopvang aan het Noordstation gewild hebben omdat ze vreest voor een tweede Calais. Deze zomer verbleven op een boogscheut van deze plek al honderden transitmigranten in het Maximiliaanpark. Als er daar een winteropvang voor honderden mensen opent, zou dit een aanzuigeffect kunnen hebben.

Demir ontkent echter dat dit meespeelde, en zegt dat het CCN-gebouw gewoon duurder uitviel. "Ik mag toch mijn gebouw zelf kiezen? Het gebouw van Haren is vorig jaar al gebruikt voor de winteropvang én het had de beste prijs-kwaliteitsverhouding."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234