Maandag 14/10/2019

Update

"Delsael wilde Laurie Algoet vermoorden op het moment dat hij zou klaarkomen"

Dimitri Delsael (36) wordt beschuldigd van de moord op zijn echtgenote Laurie Algoet (25). Beeld BELGA

Op het assisenproces in Brugge over de regenputmoord heeft meester Jef Vermassen gepleit dat Dimitri Delsael (36) zijn echtgenote met voorbedachten rade wurgde. Volgens de advocaat van de vader van Laurie Algoet (25) had de beschuldigde zijn beslissing al drie dagen voor de feiten genomen. Zopas zijn de pleidooien van de burgerlijke partijen afgerond.

Aan het begin van de namiddagzitting schetste meester Eva Mercken in haar pleidooi de levensloop van Laurie Aelgoet. "In haar relatie met Delsael gaat alles snel: samenwonen, zwanger, verloven, trouwen. Twaalf dagen na het huwelijk starten ze met relatietherapie. Dat hoort toch niet bij de wittebroodsweken?". Aelgoet kenden in haar relatie met de beschuldigde heel wat problemen. "Die pinkstermaandag is ook een heel groot deel van haar zussen overleden. Hun hart is uit hun lijf gerukt. Ze zijn in een nachtmerrie die nooit stopt beland. Ik heb zelf ook een tweelingzus, ik weet wat Melanie voelt."

Na een zelfmoordpoging was Laurie Algoet in de psychiatrie beland, waar ze een relatie aanknoopte met een medepatiënt. "De zonnekoning gaat van zijn troon gestoten worden, dan nog door een zieke, misschien in zijn ogen een zot. Weet je wat voor vernedering dat is voor een narcist?", aldus meester Jef Vermassen. Op vrijdag 17 mei 2013 trok Delsael al naar de psychiatrie. "Een getuige heeft gezien hoe hij ze in de wagen sleurde. Want ze moest mee naar huis en finito. Ze moet doodsbang geweest zijn."

Op maandag 20 mei waagde de beschuldigde volgens meester Vermassen een nieuwe poging. "Zijn dochtertje is mee, zo kan hij haar naar buiten lokken. En dan brengt hij T. weg. Bij Vicky Storm was het mislukt omdat ze begon te huilen, dat mocht niet weer gebeuren." Ook het hondje van Laurie speelde wellicht een rol in de feiten. "Hij had nog een manier nodig om haar naar huis te lokken. Dat hondje moet er iets mee te maken hebben. Hij begint erover in zijn eerste sms als ze al dood is."

Opvallend genoeg had Delsael diezelfde namiddag nog seks met het slachtoffer. "Het is onzin dat die vrouw op dat moment voorstelt om nog te vrijen. Hij wilde haar vermoorden op het moment dat hij zou klaarkomen. Dat zou de ultieme kick geweest, het orgasme van zijn leven." Volgens meester Vermassen had de beschuldigde echter de pech dat het slachtoffer haar sjaaltje had uitgedaan. Hij wurgde haar uiteindelijk in de woonkamer.

Uit alle handelingen na de feiten leiden de burgerlijke partijen af dat de feiten zeker niet in een opwelling gebeurden. Zo ging Delsael het sjaaltje samen met een oude broek weggooien. Wellicht zat het lichaam een tijdje in zijn wagen verborgen. "Daarom wilde hij niet met zijn auto naar de politie. En dan had hij nog een aanhangwagen nodig ook. Ze moest dus uit die waterput. Had hij een plaatsje op het oog? Of ging hij ze in stukken zagen?"

"Noord-Korea op affectief vlak"

Vooral meester Alain Coulier, advocaat van de moeder van Laurie Aelgoet (25), nam de persoonlijkheid van Dimitri Delsael (36) zwaar op de korrel. "Hij is Noord-Korea op affectief vlak", aldus Meester Coulier.

Meester Sven Mary wees de jury eveneens op het agressieve karakter van de beschuldigde. "Zijn handelsmerk was dreigtaal, vernederingen en psychologische onderdrukkingen. Dat zagen we al bij Marieke Leeman en Vicky Storm. Het is een mirakel dat ze het er levend vanaf heeft gebracht. Als ze haar nek had gebroken, was het de perfecte moord geweest."

De burgerlijke partijen verwachten dat de verdediging twijfel zal zaaien over de voorbedachtheid. "De advocaten gaan u trachten te overdonderen en zand in uw ogen gooien. Men wil de voorbedachtheid wegwerken om te ontsnappen aan de maximumstraf, daar gaan we niet over zeveren." Meester Mary herhaalde dat de feiten ruim op voorhand gepland waren. "We gaan dat achterpoortje van de verdediging sluiten en de sleutel weggooien. Redelijke twijfel is niet zoals twijfelen over welk hemd je gaat aandoen."

Tenslotte legde de advocaat van de halfzus van Laurie Aelgoet nog eens uit dat Delsael zeker niet in een opwelling handelde. "Ge moet daarvoor geen scenario hebben waarbij alle punten geregeld zijn. Dit gaat niet over een stommiteit. Dit gaat niet om een tragisch ongeval. Hij is niet ontploft. Bovendien is het ontploffingsgevaar van Dimitri Delsael chronisch."

Meester Coulier haalde ongenadigd hard uit naar de beschuldigde. "Hij heeft meedogenloosheid en extremistisch narcisme een gezicht gegeven. Hij heeft in zijn leven een hallucinante puinhoop achtergelaten." Het huwelijk met Laurie Aelgoet was volgens de advocaat gedoemd om te mislukken. "Die sluwe charmeur kon haar toch overtuigen om te trouwen. Ze kreeg meer slagen dan eten en werd met de regelmaat van de klok afgetroefd. Kortom, Noord-Korea op affectief vlak."

De advocaat van de moeder van het slachtoffer citeerde ook het rapport van de gerechtspsychiaters. "Mocht hij vrijkomen, hij zou het opnieuw doen. En ik geloof dat, hij heeft het al bewezen. Deze wurger met een Calimerocomplex heeft al bijzonder veel cadeaus gekregen. Zelfs post mortem doet hij Laurie nog de duvel aan door haar hondje te gijzelen, in plaats van het aan haar tweelingzus te geven."

Het dochtertje van Delsael stelde zich ook als burgerlijke partij. "Voor T. die toen vijf jaar was, zal het nooit meer hetzelfde zijn. Haar vader vermoorde 'mama schattie', na een poging om haar echte moeder te vermoorden", aldus meester Frederiek Wauters. "Naar verjaardagsfeestjes mag ze als dochter van een moordenaar niet meer gaan. Dank u wel meneer Delsael, voor al het verdriet dat u iedereen heeft aangedaan." Meester Wauters richtte daarnaast zijn pijlen op de verdediging. "Men liet geen kans voorbijgaan om Vicky Storm hier zwart te maken. Laat u niet verleiden door dit afleidingsmanoeuvre."

Morgenochtend houdt procureur-generaal Luc Strypsteen zijn requisitoir.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234