Donderdag 28/10/2021

Delphine Boël wint Turner Prize

Brussel

Van de cultuurredactie

Delphine Boël, de veelbesproken Belgische kunstenares die in Londen woont, heeft de prestigieuze Turner Prize in de wacht gesleept. Haar winnende werk heet Matthias en toont een verwrongen jongenslichaam waarvan de schedel is ingeslagen met een sloophamer. De jury loofde het werk wegens "het contrast van de zachte materialen en de warme kleuren met de agressie die het beeld uitstraalt". Zoals te verwachten was, ging aan de uitreiking een controverse in de media vooraf. Het is niet geheel duidelijk of de werken van Boël ook in België geëxposeerd zullen worden.

Belgische garnaalvisser vindt tanden van Lumumba terug

Oostende

Van onze moordsectie

Ter hoogte van Oostduinkerke deed de laatste Belgische garnaalvisser Joris de Schaapdryver vorige week een macabere vangst. Tussen zijn krioelende 'Vlaams goud' vond hij een stel tanden, vermoedelijk van een mens. Hij maakte de door het zeewater aangetaste stukjes gebit over aan het parket van Brugge. Die stuurde het naar DNA-expert Cassiman, die gisteren groot nieuws had: het stond honderd procent vast dat het ging om de tanden van de Kongolese onafhankelijkheidspionier Lumumba.

Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel riep onmiddellijk de parlementaire onderzoekscommissie Lumumba opnieuw bij elkaar. Die lag al een tijdje op apegapen bij gebrek aan bewijsmateriaal en nog in leven zijnde getuigen. De commissie werd begin deze eeuw opgericht nadat auteur Ludo de Witte had gesteld dat de Belgische regering betrokken was bij de moord. Eén van de betrokkenen had toen beweerd dat hij het bewijsmateriaal, de tanden dus, in zee had geworpen. Volgende week buigt de commissie zich over het nieuwe element.

Groot Tom Lanoye-retrospectief in Zuid-Afrika

Pretoria

Van onze correspondent

Het was een zichtbaar geëmotioneerde Tom Lanoye (49) die gisteren in Pretoria een Gouden Boertje voor zijn literaire oeuvre in ontvangst nam. Deze symbolische prijs, jaarlijks uitgereikt door de prestigieuze Stigting vir Afrikaans, is het startschot voor een groot Lanoye-retrospectief in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad, een evenement dat op flink wat mediabelangstelling mag rekenen. Fotografen en cameraploegen verdringen elkaar voor een glimp van de Vlaamse schrijver, wiens zwartwitportret in groot formaat aan de nationale schouwburg hangt. Daar gaat zaterdag een herwerkte versie van Ten oorlog in première, de zesde vertaling op rij van de beroemde theatermarathon uit 1997 van Tom Lanoye en wijlen regisseur Luk Perceval naar Shakespeares 'koningsdrama's'.

De productie, met als titel Moe nie slaan nie, is evenwel geen gewone vertaling van Ten oorlog, zo waarschuwde Lanoye op een persconferentie. Na vijf min of meer getrouwe kopieën van de Blauwe Maandag-productie in respectievelijk Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Spanje en IJsland, vond de gevierde auteur het naar eigen zeggen tijd voor een "iets verregaander bewerking" van zijn magnum opus, "geïnspireerd als ik ben door dit fantastisch mooie land". Zo speelt het toneelstuk zich nu grotendeels af op de oevers van de Bloedrivier, de stroom waar de Afrikaners ooit de Zoeloes overwonnen, en roept King Risjaar in de laatste scène van aflevering III niet om een paard maar om een giraf.

Lanoye wil met Moe nie slaan nie het absurde van de "typisch mannelijke machtsgeilheid" aan de kaak stellen, een thema dat wel vaker terugkeert in zijn oeuvre én dus ook in het retrospectief. Dat bestaat onder meer uit een tentoonstelling over Lanoyes jeugd in Sint-Niklaas, met als blikvanger het eerste brilletje van de slagerszoon, een workshop tafelspringen voor jonge Zuid-Afrikaanse dichters ('hup digkuns' in het Afrikaans) en een marathonsigneersessie. De L.A.N.O.Y.E. inc., een multinational met Lanoye als afgevaardigd bestuurder, voorziet daarbij in een enige merchandising.

De Zeven Hoofdzonden van Borremans breekt alle kijkcijferrecords

Brussel

Van onze multimediaredactie

Het nieuwe programma van Woestijnvis heeft alle vorige kijkcijferrecords gebroken. De Zeven Hoofdzonden van Borremans is een uitgekiende mengeling van vroegere succesprogramma's Big Brother, De Twaalf Werken van Vanoudenhoven, Schalkse Ruiters en De Mol. Tien geestelijken, vijf mannen en vijf vrouwen, werden begin dit jaar opgesloten in het nog steeds niet helemaal afgewerkte klooster van Opgrimbie. De tien leven op het strikte armoededieet van Franciscus van Assisi en mogen in geen geval een van de zeven hoofdzonden begaan. Anders worden ze uit het klooster verwijderd. Voormalig priester Rudy Borremans heeft in de televisie een nieuwe roeping gevonden. Hij fungeert als mol in het verhaal en probeert in elke aflevering op subtiele wijze de deelnemers te verleiden een van de hoofdzonden te begaan. Wie het langst aan alle verleidingen kan weerstaan, krijgt een privé-audiëntie bij Paus Godfried I, een excellentie waarmee Woestijnvis altijd goede contacten heeft gehad.

Jan Hoet in adelstand verheven

Brussel

Eigen berichtgeving

Kunstpaus en S.M.A.K.-directeur Jan Hoet is dan toch baron geworden. Het gerucht deed al enkele weken de ronde, maar was nog niet officieel bevestigd. Kwatongen beweerden dat de Gentse museumdirecteur het had verkorven bij de koninklijke familie door koning Filip iets te uitbundig te omhelzen tijdens een receptie in het S.M.A.K. Onze vorst zou aan die ontmoeting nogal wat blauwe plekken hebben overgehouden en verliet het museum alleszins sneller dan verwacht. Uit een mededeling van het hof die gisteren werd verspreid, blijkt echter dat het voorval vermoedelijk geen invloed heeft gehad op de beslissing om Hoet in de adelstand te verheffen. Zo prijkt de 73-jarige S.M.A.K.-directeur bovenaan de lijst van 'verdienstelijke' Belgen die onlangs een adellijke titel kregen. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om de koning te ontbloten", aldus nog Hoet.

Meteoor maakt definitief einde aan Mars-dromen

Florida

Van onze ruimteredactie

De Nasa blijft kampen met tegenslagen als de bestemming Mars is. Eind vorige eeuw verdween een peperdure Mars-sonde spoorloos op de rode planeet. Bij de volgende missie werd een eerste cargotransport bedoeld voor de bouw van een Mars-station, opgeslokt door een zwart gat. Enkele weken later bedolf een lawine de basisreplica van de Mars-nederzetting die in 2001 in Alaska was gebouwd. Hierbij kwamen alle 140 werklieden, die bijna hun bouwopleiding in de ruimte hadden afgerond, om het leven. Net twee jaar geleden kwamen een miljarden kostende satelliet die de ruimtesondes met het bouwmateriaal naar Mars moet begeleiden in botsing met de eindelijk operatieve Hubble-telescoop: de software bleek niet virusvrij.

Gisteren gooide de ruimtevaartorganisatie dan definitief de handdoek in de ring. Na een reis van twee jaar werd 'het veiligste ruimteschip ooit' dat ingenieurs en werklieden naar de rode planeet moest brengen, lek geslagen door een brokstuk van een meteoor. Het ruimteschip, dat voorzien is van luchtschotten om eventuele lekken te beperken, scheurde over de hele breedte, de bemanning spatte letterlijk uit elkaar.

Eurocommissaris Stevaert schenkt gratis drank op intercity-hst's

Brussel

Van de geopolitieke redactie

Europees commissaris voor Mobiliteitsbevordering en Filebestrijding Steve Stevaert heeft een nieuw plan klaar om het openbaar vervoer in Europa opnieuw populair te maken. Ondanks de enorme files die het woon-werkverkeer in Europa haast onmogelijk maken, blijven pendelaars massaal kiezen voor de auto. De bezettingsgraad van interregio hogesnelheidstreinen en de stedelijke monorailnetwerken blijven bijgevolg ondermaats. Twee jaar geleden maakte de Europese commissaris het openbaar vervoer van Roemenië tot Portugal gratis voor pendelaars. Die ingreep leverde slechts een bescheiden winst op voor het openbaar vervoer. In elk geval niet voldoende om de zware investering van miljarden euro's te kunnen verdedigen.

Daarop hield Stevaert een bevraging onder de Europese bevolking. Wat de pendelaars vooral het openbaar vervoer deed vermijden, was de vrees voor de 'overbevolking' en de 'ongezellige sfeer' van het woon-werkverkeer. Aangezien op kort termijn het aantal beschikbare vervoermiddelen niet opgetrokken kan worden om het reizigerscomfort drastisch te verbeteren, wil Stevaert de trein vooral gezellig maken. Daarom wil hij in elke wagon een bar installeren, waar naargelang het land de nationale alcoholische drank gratis zal zijn. De voormalige rookcoupés die vijf jaar geleden werden verboden zouden ter beschikking staan van geheelonthouders. Daar wordt koffie, thee en water geserveerd.

"Ik herinner mij van vroeger in Hasselt nog dat de enige plek waar mensen het gezellig vinden om op elkaar gepakt te staan een café is. Na het werk zijn er heel wat mensen die nog snel een glas gaan drinken alvorens naar huis te gaan. Alweer tijdwinst", verdedigde Stevaert zijn plan tegenover de commissieleden. Stevaert koppelt het 'café op rails' zoals tegenstanders het smalend noemen bovendien aan paneuropese 'nulpromille' voor chauffeurs. Zo hoopt hij ook het fenomeen van de weekeindongevallen fors terug te dringen door meer avondlijk en nachtelijk maar vooral feestelijk openbaar vervoer in te voeren.

Bill Gates: 'Ik word 140 jaar oud'

New York

Van de internetagentschappen

'Ik ben nog maar in de helft", zei de gisteren 70 geworden Microsoft-baas Bill Gates met grote stelligheid. Op een persconferentie verzekerde hij dat hij 'minstens 140 jaar oud' zal worden. Daarvoor liet Gates vorige week twee minuscule microchips inbrengen in zijn aorta. De eerste microchip zorgt voor een doorlopende update van de samenstelling van zijn bloed. De analyses worden naar zijn pc-computer gestuurd, die de resultaten ontleedt en als er zich veranderingen voordoen, onmiddellijk de tweede chip in werking zet. Die bevat 2.687 verschillende medicijnen om Gates' gezondheidstoestand bij te sturen. De medicijnen zijn verpakt in onooglijke kleine gecompartimenteerde tubes. Die zijn gemaakt van een gel die door elektrolyse wordt gesmolten. Zo komt de gepaste hoeveelheid op computercommando in het bloed terecht. Volgens Gates zal elke ziekte in de kiem worden gesmoord en zal bij de minste verzwakking van zijn conditie ingegrepen kunnen worden. Wetenschappers hebben Gates ervan overtuigd dat hij zo zijn levensverwachting fors de hoogte in kan jagen.

Gates beschouwt zichzelf trouwens als een eerste test om in een latere fase de chips te gaan commercialiseren. Tegen dumpingprijzen, benadrukte hij, zodat een lang en gezond leven geen privilege voor de rijken wordt. "We willen het zelfs laten werken op Macintosh", zei hij lachend. "Eindelijk voelt mijn lichaam zich thuis in ons huis", besloot Gates met een knipoog naar zijn stulpje dat volgestouwd is met domotica en waar alles van de gordijnen, de voordeur, de wasmachine, het licht tot de microgolf en de diepvries toe, bediend wordt door de pc.

Nieuw Canvas-programma over klassieke muziek

Brussel

Eigen berichtgeving

Wie herinnert zich Bach mag, het lichtvoetige televisieprogramma over klassieke muziek dat eind vorige eeuw op Canvas werd uitgezonden? Bijzonder weinig mensen, zo blijkt uit een recente enquête van de VRT. Volgens Canvas-netmanager Tom Lenaerts is dat op zich niet zo erg, want is het "nog veel erger" gesteld met de kennis van de jongeren over klassieke muziek. Iets minder dan de helft van de deelnemers aan de VRT-enquête, voorgelegd aan jongeren tussen twaalf en achttien jaar, weet immers niet wie Verdi was, zo blijkt. Ook andere beroemde componisten en hun meesterwerken dreigen uit het collectief geheugen te verdwijnen, afgaand op de antwoorden van sommige jongeren. Maar liefst 12 procent van de ondervraagden meende dat Mahler een merk van vaatwasmachines is, 5 procent schreef Aïda toe aan Madonna en 9 procent dacht dat de voornaam van Beethoven 'Maurice' was.

"Daar willen we met Canvas als meerwaardezender graag iets aan doen", aldus Lenaerts. Hij stelde gisteren in een kelder van het VRT-gebouw het nieuwe programma Fan tutti noch blazi voor, een educatief maar uiterst verteerbaar halfuurtje televisie dat vanaf september wekelijks op Canvas te zien zal zijn. De presentatie van het programma, bedoeld voor jongeren en andere muzikale analfabeten, is in handen van Bart Peeters, die hiermee zijn rentree maakt. Oudere televisiekijkers kennen Peeters nog als de energieke presentator van de Grote Prijs Bart Peeters, een ontdek-de-stershow uit de late jaren negentig met alleen maar winnaars. Lenaerts: "De filosofie achter dat programma indachtig vond ik het alleen maar fair om Bart nog één kans te geven."

'Bill Gates vermoord door hacker'

New York

Van de internetagentschappen

De dag nadat Bill Gates dood werd aangetroffen in zijn huis, is de politie van New York een stap dichter gekomen bij de ontrafeling van zijn mysterieuze dood. Gates stierf, zo bleek uit de lijkschouwing, omdat zijn vitale organen waren 'doorgekookt'. Volgens de hoofdcommissaris Louis Sanchez-Portillo is Gates vermoord door een voorlopig nog onbekende hacker. Volgens Sanchez-Portillo bleek uit de databestanden van de pc van Gates dat die gekraakt was. Vervolgens knoeide de indringer met de opdrachten die de pc gaf aan de apparaten in het huis van Gates én de microchip die de man een jaar geleden liet inplanten. Daarbij werden de opdrachtgegevens 'bakken met grillfunctie' bestemd voor de multicombi-microgolfoven in de keuken van Gates doorgestuurd naar de gezondheidschip. Die zorgde vervolgens voor een elektrische ontlading die de organen van Gates uitschakelde.

Michael Jackson laat zich restaureren

Brussel

Van de multimediaredactie

Popfenomeen Michael Jackson is op zoek naar zijn ware ik. In de letterlijke zin. Hij heeft alle dossiers van zijn vorige chirurgische operaties - naar verluidt was er een lichte bestelwagen nodig om de berg papier te vervoeren - opgevraagd en wil zichzelf in zijn oorspronkelijke staat laten herbouwen. Ook alle lichaamsstukjes die de voorbije vier decennia werden weggenomen, zijn ondertussen gelokaliseerd. Jackson liet destijds de stukken die werden weggenomen invriezen met de oorspronkelijke bedoeling ze na zijn dood te laten veilen ten voordele van Save The Children. Door de operaties zal Jackson een jaar inactief zijn.

Night Of The Proms met Lotti en dEUS

Antwerpen

Van de internetagentschappen

Het belooft dit jaar een memorabele editie van de Night Of The Proms te worden. Worden verwacht als top of the bill voor een reeks concerten van 30 oktober tot 4 december in het Antwerpse Sportpaleis: dEUS en Helmut Lotti. Volgens de organisatoren gaat het om de aller-, allerlaatste optredens van dEUS en wil zanger Tom Barman aan een carrière als filmregisseur beginnen. Ook Helmut Lotti zou de komende jaren niet vaak meer live aan het werk te zien zijn. De Gentse superster wil eerst recupereren van een intensieve tournee op de zuidpool en denkt er naar verluidt over na om afscheid te nemen van zijn trouwe fans met een cd getiteld: Helmut Lotti goes nowhere and stays there. Dat gerucht wordt echter formeel tegengesproken door zijn management: "Statistieken tonen aan dat er nog enkele aborigines rondlopen die nog nooit van Helmut Lotti hebben gehoord."

Te lage opkomst voor referendum over Verenigd Koninkrijk van Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Belgisch Bütgenbach

Brussel

Van de geopolitieke redactie

Het is nu definitief: nog dit jaar worden de grondgebieden van België en Nederland weer samengevoegd binnen één koninkrijk. Dat is het gevolg van het nakende huwelijk van de 27-jarige kroonprinses Nathalie I, enige dochter van koning Filip en koningin Mathilde, met de 26-jarige kroonprins Juan I, enige zoon van de Nederlandse koning Alexander en koningin Maxima. Volgens royaltywatchers gaat het niet om een sprookjeshuwelijk maar om een verstandshuwelijk. Het zou voor de vorstenhuizen, die beide door het ene schandaaltje na het andere aan populariteit hebben ingeboet, de enige overlevingskans zijn voor de laatste twee vorstenhuizen van Europa.

De hele operatie werd achter de schermen voorbereid door de ministers van Staat Dehaene en Kok. De enige, berekende, gok die de twee politici namen, was het volksreferendum gisteren waarin Belgen en Nederlanders zich mochten uitspreken over de koninklijke fusie. Zoals verwacht was de opkomst te klein om de uitslag, 70 procent tegen, bindend te maken. Vanaf 15 november ontstaat zo het koningshuis Saksen-Coburg van Oranje, dat de scepter zwaait over het Verenigd Koninkrijk van Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Belgisch Bütgenbach.

Disney Kortrijk opent zijn deuren

Kortrijk

Eigen berichtgeving

De Kortrijkzanen hebben er lang op moeten wachten, maar morgen is het zover. Dan wordt Disney Kortrijk geopend en heeft ook ons land zijn eigen pretpark in de wereldwijde Disney-keten. Precieze cijfers zijn niet bekend, maar het zou om een investering van ruim 2 miljard euro gaan.

De Amerikaanse keten ging voor het project in zee met de nv Music Hall. Het amusementsbedrijf van ondernemer Geert Allaert hoopt daarmee een deel van de schulden te kunnen afbetalen die werden gemaakt door het floppen van de musical Cats, de Vlaamse versie van Cats. Allaert meent in Disney Enterprises eindelijk een "geloof- en kredietwaardige" partner te hebben gevonden om zijn positie op de cultuurmarkt te verstevigen.

Allaert: "De mensen van Disney weten waarmee ze bezig zijn, zoveel is duidelijk. Alleen op het vlak van public relations kunnen ze van ons nog iets leren. Zo hadden ze bijna een Algemeen Nederlands sprekende Micky en Donald op het publiek losgelaten, terwijl je de mensen natuurlijk beter in hun eigen taal kunt aanspreken." Om die reden zijn verschillende dialecten vertegenwoordigd in het park: Micky Mouse spreekt met een West-Vlaams accent, Donald kwaakt in het Antwerps en Pluto jankt in het Limburgs. Bezoekers uit Oost-Vlaanderen en Brabant kunnen respectievelijk bij Peter Pan en Bambi terecht.

De officiële opening van het park vindt morgen om 12 uur plaats. Dan knipt burgemeester Stefaan De Clerck het lint door en kunnen de eerste families van het pretpark genieten. Daar zitten nogal wat bekende gezichten tussen, onder wie minister van Staat Bert Anciaux. Samen met zijn kinderen en kleinkinderen is hij een van de eersten om zich in het pretpark een dagje te laten gaan. Anciaux: "Ik had niet verwacht dat mijn kinderen door hun drukke jobs nog tijd voor mij zouden hebben. Dit ontroert mij, ja. In tegenstelling tot vroeger ben ik ook niet bang om dat te tonen. Hebt u misschien een zakdoek voor mij?"

Grote afwezigen op de opening van Disney Kortrijk zijn Gert en Samson. Het directeursduo van het nabijgelegen Plopsaland kondigt een groot herfstoffensief aan met zangeres Sanne als Sneeuwwitje. Volgens Gert Verhulst is Sanne, in tegenstelling tot enkele decennia geleden, klaar voor het grote werk en wil ze door zoveel mogelijk mannen gekust worden. Bezoekers van Plopsaland maken door hun deelname kans op een 'Kabouter Plop-overlevingspakket voor in het sprookjesbos', aldus Verhulst.

Herman De Croo viert 100ste verjaardag in parlement

Brussel

Van onze gerontocratische redactie

De christen-democraat Herman De Croo is sinds gisteren de eerste politicus die zijn honderdste verjaardag vierde in het parlement. In een uitzonderlijke plenaire zitting bracht kamervoorzitter Geert Versnick, volop verwikkeld in een seksschandaal, hulde aan zijn voormalig partijgenoot. Ook De Croo zelf keek terug op zijn lange carrière. De Eigenbrakelse politicus geraakte niet meer tot aan het spreekgestoelte: de faciliteiten voor rolstoelpatiënten in de Kamer, waarop De Croo de laatste jaren al zijn politieke energie concentreerde, zijn er nog steeds niet. "Ik zal er voor blijven vechten", kondigde hij strijdvaardig aan. Ook bij de volgende parlementsverkiezingen zal hij kandidaat zijn.

De Croo zit ondertussen al 69 jaar in de Kamer. Hij was in de jaren tachtig enige tijd minister, dan korte tijd partijvoorzitter van de VLD om in 1999 kamervoorzitter te worden. Legendarisch waren zijn aanvaringen met wijlen premier Guy Verhofstadt. Op 82-jarige leeftijd zorgde De Croo nog voor een grote verrassing: toen zijn partij zijn kandidatuur als kamervoorzitter na vijftien jaar niet meer wilde steunen, stapte hij over de Vrije Vlaamse Democraten, de voormalige christen-democraten.

Dat de carrière van Herman De Croo uitzonderlijk is, zal niemand loochenen, maar toch zal hij niet de geschiedenis ingaan als de grootste gerontocraat die dit land kende. Die eer gaat naar een andere christen-democraat: de 102-jarige Jos Chabert. Die begon zijn carrière in de jaren zeventig van de vorige eeuw als minister in de toen nog federale regering, was in de jaren negentig minister in het Brussels Gewest en slaagde er in 2010 in opnieuw minister te worden door te verhuizen naar het Duitstalige Bütgenbach. Hij is er nu al 27 jaar minister-president.

Dioxinecrisis maakte generatie van herbivoren

Brussel

Van onze healthredactie

De dioxinecrisis die net vier decennia geleden in het toenmalige België toesloeg, heeft de bevolking van de lage landen genetisch gewijzigd. Dat is de conclusie van een groep wetenschappers die sinds juni 1999 duizenden opgroeiende kinderen medisch en sociaal hebben gevolgd. Professor Paul de Schepper van de Universele Universiteit (UU) lichtte gisteren de resultaten toe.

Het experiment dat al die tijd stil was gehouden, kwam er omdat er zich een wetenschappelijk buitenkansje voordeed om eindelijk empirisch vast te stellen wat hoge concentraties PCB's en dioxine aanrichten in een menselijk lichaam. Buiten een lichte verhoging van het aantal kankergevallen, wat ook te wijten kan zijn aan de smog die al tien jaar boven het land hangt, stelden de wetenschappers vast dat er een gemuteerde generatie is opgegroeid. Werd de explosieve toename van het aantal vegetariërs en insecteneters in dit land toegeschreven aan trends, nu blijkt de oorsprong ervan te liggen in de dioxinecrisis. Een hele generatie is gemuteerd van omnivoren naar herbivoren, omdat de lever waar de pcb's zich opslaan, alle vetten van dierlijk oorsprong afstoten. Momenteel wordt onderzocht of deze opmerkelijke mutatie ook erfelijk is. Als dat het geval is, heeft de vleessector die nu al fel is ingekrompen, eind vorige eeuw haar eigen doodvonnis getekend.

Omstreden 'dating-code' is hit bij vrouwelijke dertigers en gescheiden mannen

Brussel

Van onze relationele redactie

De dating-code voor 'singles' die vorig jaar werd uitgevaardigd door staatssecretaris voor Relationele Betrekkingen Annie Vogels blijkt een groot onverwacht succes. Tien procent meer alleenstaande mannen en vrouwen vonden een ideale partner na toepassing van de 'liefdesregels'. De code werd vorig jaar door de regering goedgekeurd om de alarmerende stijging van singles tegen te gaan. Dat gebeurde nadat bleek dat het aantal geboortes in ons land was gezakt tot een historisch dieptepunt.

"Mannen en vrouwen moeten opnieuw leren daten", vond staatssecretaris Vogels. Zij zette de werkgroep 'paarvorming' aan het werk om een lijst van liefdesregels op te stellen om het vormen van 'koppels' een nieuwe stimulans te geven. De code schrijft onder meer volgende richtlijnen voor:

- Burgers die andere burgers 'daten' zullen minstens eenmaal per dag telefonisch, mobiel of door elektronische berichten contact hebben.

- Na de eerste nacht samen is het een burger niet toegestaan om de volgende ochtend meteen bij de andere burger in te trekken.

- Wanneer een van de partijen weet dat hij/zij slechts een 'vluggertje' wil, dan moet dit vooraf duidelijk gesteld worden.

- Burgers mogen hun getrouwde status niet misbruiken als sex-appeal.

- Mannen dienen minstens eenmaal per maand bloemen te geven.

- Vrouwen dienen mannen minstens eenmaal per maand een voetbalmatch te gunnen.

- Burgers mogen niet voor jaren en jaren een relatie hebben met dezelfde partner, maar zeggen dat 'zij niet te serieus willen worden'.

- Na seksuele betrekkingen is het absoluut slecht gemanierd om niet de nacht te blijven.

Hoewel de 'dating-code' aanvankelijk in regeringskringen werd ontvangen op algemene hilariteit, blijkt nu uit een enquête van Test-Consument dat 40 procent van de singles zich aan de code probeerde te houden. Tien procent van de singles beweerde de ideale partner gevonden te hebben na toepassing van de 'liefdesregels'. De meesten behoren tot de groep van gescheiden mannen boven de veertig en carrièrevrouwen in de dertig, die de grootste moeite hebben om een vaste partner te vinden.

"De gedragscode is voorlopig nog niet dwingend, maar dat komt nog" zei staatssecretaris Vogels gisteren. De staatssecretaris denkt behalve een wet ook aan een systeem van geldboetes en alternatieve sancties. "Mannen en vrouwen zijn de jongste decennia enorm uit elkaar gegroeid. Dat had aanvankelijk een economische boom tot gevolg op de immobiliënmarkt en in de voedingswarensector, waar kleine studio's en maaltijden voor één persoon de maatstaf werden. Op lange termijn heeft deze evolutie, samen met de vergrijzende bevolking, catastrofale gevolgen voor de toekomst. Zo zakte het aantal geboortes vorig jaar tot een historisch dieptepunt."

XTC-rel in bejaardenhome

Gent

Van onze demografische redactie

In en rond het bejaardenhome 'Wij ouwe gabbers' in Destelbergen zijn zware gevechten ontstaan tussen de eengemaakte Nationale Politietroepen en boze inwoners. De heibel begon toen de politie het XTC-laboratorium in de kelder van het home probeerde te ontmantelen. Zestien bewoners werden gearresteerd wegens weerspanningheid en drugsbezit, drie politieagenten werden met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen nadat ze bekogeld waren met lege blikken Red Bull. Volgens de bejaarden was het lab niet meer dan een hobby om de tijd te doden en werd er louter voor eigen gebruik geproduceerd. Vermoed wordt dat de politie getipt werd door één van de verzorgers. 'Wij ouwe gabbers' kwam eerder al in het nieuws toen het personeel in staking ging 'tegen de onmenselijke werkomstandigheden'. Vooral de harde techno die uit het intern audiosysteem knalt zou tot depressies en zelfs zelfmoord leiden onder het verplegend personeel.

Dognapping wordt prioriteit van politie

Brussel

Van onze crimeredactie

Het aantal dognappings, het ontvoeren van een hond om nadien losgeld van de eigenaars af te persen, is in de steden nog nooit zo hoog geweest, zo blijkt uit cijfers van het jaarrapport van de nationale politie. In 2055 werden meer dan 300.000 honden ontvoerd, tegenover 240.000 honden het jaar voordien. De politie wijt de spectaculaire stijging aan de opkomst van georganiseerde bendes die zich toeleggen op het ontvoeren van huisdieren van bejaarden. Die zijn vaak bereid om grote sommen losgeld voor hun hond te betalen. De bendes leggen zich toe op de parken rond grote woonblokken met serviceflats voor bejaarden.

"Het probleem doet zich vooral voor in de steden, waar meer dan 70 procent van de bevolking ouder is dan tachtig", zo stelt het politierapport. De bendes van veelal Bütgenbachse oorsprong gebruiken kinderen als lokmiddel. Zij spreken de nietsvermoedende eigenaars tijdens de dagelijkse wandeling aan met de vraag of zij de hond mogen aaien. In de meest geplaagde steden zal de speciale politiecel 'dognapping' gevoelig uitgebreid worden.

Persgroep breidt activiteiten uit

Brussel

Van onze economieredactie

Christian Van Thillo (98) is niet de man om bij de pakken te blijven zitten. Nu hij 95 procent van de krantenmarkt in handen heeft en zijn overnamebod op The Times, naar verluidt wegens ideologische redenen, werd afgewezen, is hij op zoek naar wat anders. In één van zijn oude schoolboeken economie ontdekt hij de gouden regel dat diversificatie een noodzakelijk kwaad is om overeind te blijven als er wat misgaat. Rekenend op de naambekendheid die De Persgroep heeft, besluit Van Thillo een hele reeks producten op te starten die draaien rond de term 'persen'. Vanaf nu produceert De Persgroep ook sapjes, plaatstaal, cd-roms, gynaecologische instrumenten, triplexplaten, olijfolie en machines voor de droogkuis. Nadat de reeks producten aan de wereld is voorgesteld, vindt Van Thillo dat het tijd is om een stap terug te zetten. Hij laat zich invriezen.

Verenigd Koninkrijk sneuvelt in halve finale WK

Islamabad

Van onze reporter

De Oranje Duivels spelen tegen alle verwachtingen in niet de finale van het WK-voetbal in Islamabad. Tegen China kwam het team van het Verenigd Koninkrijk van Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Belgisch Bütgenbach lef en een dosis geluk tekort. China speelt overmorgen de finale tegen de Verenigde Zuid-Amerikaanse Staten.

Nochtans waren de verwachtingen hooggespannen. Sinds 2002 was het de nationale voetbalteams van Nederland noch België, de vroegere autonome staten die het Verenigd Koninkrijk uitmaken, niet meer gelukt tot een WK-eindronde door te dringen. Ook de Oranje Duivels, die in 2030 werden gevormd, speelden op wereldvlak niet meer mee tot deze WK-campagne. Om de oude gloriejaren te doen herleven, had de voetbalbond in de jaren dertig een kloonprogramma opgericht. Zo werd een in totaal dertig voetballers tellende groep gevormd met het talent in hun genen van onder andere Van Basten, Cruyff, Van Himst, Nilis, Jean-Marie Pfaff enz. Van de grote namen die dertig jaar geleden nog te klonen waren, vielen Staelens en Kluivert uit de boot. Gevreesd werd dat hun klonen het niet met elkaar zouden kunnen vinden. Het enige kloonteam ter wereld stuitte op hevig protest van andere voetballanden en de spelers werden geweerd uit de internationale competities. Enkel de Fifa gaf toestemming om de klonen op te stellen als nationale ploeg. Meteen vielen alle niet gekloonde spelers die momenteel in de Benelux-eredivisie spelen, uit de boot.

De bondscoach bleef rustig na de uitschakeling en gaf bij zijn traditionele whisky'tje en zijn sigaartje, de overmacht van de tegenstander toe.

Clandestiene hamburgertenten worden ware plaag

Brussel

Van onze healthredactie

De gezondheidspolitie van het Federaal Voedselagentschap heeft in Brussel opnieuw een clandestiene hamburgertent opgerold. De clandestiene kelders waar zowel vlees (van kip, kalkoen en koe!) als frieten worden geserveerd tegen hoge prijzen, beginnen een echte plaag te worden. "Het wasvreselijk", zei één van de speciaal opgeleide politieagenten na de razzia. "Er werden zelfs hamburgers gegeten. Nog een beetje bloedrood vanbinnen. Van dode koe gemaakt." De uitbaters riskeren een verbanning naar het opvangcentrum in de Zee van Stilte op de maan.

Hamburgerketens die eind vorige eeuw bijzonder in trek waren, werden begin dit decennium bij wet verboden door de politici van de zogenoemde 'pcb-generatie'. In '65 werd ook het laatste Belgische frietkot gesloten en werden meteen ook, met het oog op de volksgezondheid, alle gefrituurde gerechten bij wet verboden. Met uitzondering van bidsprinkhaan, omdat die moeilijk anders te bereiden is.

Volgens het Federaal Voedselagentschap is 'het duidelijk dat de georganiseerde misdaad' achter de hamburgerketens zit. "Ze proberen onze jeugd te verslaven. Zoals geweten zorgen kleine porties door de reactie van de lever voor een licht gevoel van euforie. Grote hoeveelheden, vanaf 200 gram, kunnen echter een dodelijke overdosis betekenen." Dat onder de klanten van de clandestiene tenten ook heel wat senioren zitten, baart het Federaal Voedselagentschap eveneens zorgen. "Kijk eens, de tijden van toen zijn voorbij. De vleesloze maatschappij is een feit en insubordinatie van de oude generatie kan en zal niet geduld worden."

Genetisch aangepaste huiskoala wordt een leven lang hondstrouw

Tokio

Van onze genredactie

Nintendo zal binnenkort de allereerste huisdieren op de markt brengen die gegarandeerd een leven lang aan de zijde van hun baasje zullen blijven. Door het inbrengen bij het huisdier van het gen dat de veroudering van het baasje bepaalt, zullen deze nieuwe generatie gezelschapsdieren even lang leven als hun respectievelijke baasjes. In eerste instantie zal Nintendo de revolutionaire techniek toepassen op het huisdier van dit decennium, de koala.

Nintendo dat toegaf hiermee een miljardenmarkt te hebben aangeboord, wees ook op het sociale karakter van de ontwikkeling van deze nieuwe generatie huisdieren. Katten en honden vervullen voor de sterk vergrijsde wereldbevolking een steeds belangrijkere sociale functie. Het plotselinge overlijden van huisdieren bezorgt mensen in de nadagen steeds vaker onoverkomelijke emotionele probleem. Dat leidde in het verleden al tot tientallen zelfmoorden en zelfs enkele homedrama's, waarbij de door het verlies getroffen bejaarden enkele van hun leeftijdsgenoten in hun gewelddadige dood meesleurden.

Van Thillo ontdooid

Brussel

Van onze economieredactie

Christian Van Thillo is gisteren door de curatoren ontdooid. Van Thillo had, toen hij zich in 2060 terugtrok, net een serie producten op de markt gebracht die verband hielden met persen. Na een kortstondige hype viel de verkoop ervan snel stil. Zelfs de producten gratis weggeven bij de krantentitels, zwengelde de verkoop niet meer aan. De Persgroep, op de krantentitels na, gaat in vereffening. De drie arbeiders die in het bedrijf de nevenproducten produceerden, staan op straat.

Dokter Lecompte sterft

Brussel

Van onze genredactie

Dokter Lecompte (170) stierf bij een val uit zijn rolstoel. In zijn laatste interview ter gelegenheid van zijn 165ste verjaardag had hij gezegd zelf verbaasd te zijn over hoe goed zijn kuur wel had gewerkt. In de vorige eeuw was de befaamde dokter regelmatig uitgelachen om zijn gezondheidstheorie. Toen werd voor een verlenging van het leven meer gerekend op genetische manipulatie dan op vitaminekuren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234