Maandag 28/11/2022

Delinquenten kunnen vanaf april naar het leger

Omdat de Belgische gevangenissen overbevolkt zijn, worden er steeds meer, en steeds langere werkstraffen uitgesproken. Maar waar kun je aan de slag als je een werkstraf wilt doen? Vanaf april zullen in twee legerkazernes een aantal kleine delinquenten hun werkstraf kunnen uitvoeren. "Het gaat om een eerste experiment. Als dit goed loopt, kunnen in de toekomst meer veroordeelden een werkstraf bij het leger doen", zegt Daniël Dumont, woordvoerder bij het leger.

Minister van Defensie Flahaut antwoordde positief op de vraag van minister van Justitie Onkelinx om de mogelijkheid van werkstraffen in het leger te onderzoeken. Hoe de werkstraf er concreet zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. "Maar het zullen zeker niet de kleine klusjes of het onderhoud van de verwarming zijn", zegt Daniël Dumont. "Dat hebben we uitbesteed aan privé-bedrijven. Ook de wacht lopen is uitgesloten. Niet omdat het gevaarlijke delinquenten zijn. Het zijn mensen die dronken een ongeval hebben veroorzaakt of drugs hebben gebruikt. Ze zijn geen gevaar voor de samenleving. Maar we willen niet dat de mensen die werkstraffen doen het werk uit de handen van onze militairen gaan nemen. Het is zeker niet de bedoeling om onze militairen te vervangen door mensen met een werkstraf. We hadden eigenlijk zelf gedacht aan helpen bij het onderhoud van de militaire kerkhoven, of een handje toesteken bij overstromingen. Het onderhoud van de kerkhoven is een nieuwe verantwoordelijkheid van het leger, dus dat gaat niet ten koste van jobs. En bij overstromingen kom je altijd helpende handen te kort."

De vrees van de legervakbonden dat de werkstraffen ten koste van de eigen militairen zouden zijn, is dus onterecht. "We willen ook voorkomen dat militairen extra op zondag moeten werken", zegt Dumont. De meeste veroordeelden willen hun werkstraf liefst in het weekend doen, omdat ze ook nog een job hebben. Maar we zijn niet van plan om onze mensen tegen hun wil op zondag te verplichten te komen werken. Dat zijn nog enkele praktische dingen die we nog moeten oplossen. Half januari hebben we concrete voorstellen, de eerste mensen met werkstraf kunnen in april aan de slag."

Zien de militairen het zitten om mensen met werkstraffen te begeleiden? "Het leger heeft ook een sociale rol te vervullen. Het is altijd de bedoeling van minister Flahaut geweest om zo dicht mogelijk bij de samenleving te staan, en defensie niet af te zonderen. Als er dringende problemen zijn in de maatschappij, zoals nu de overbevolking van de gevangenissen, waarom zouden we dan niet proberen een handje toe te steken."

Of de werkstraffen een succes worden, hangt niet alleen van het leger af. "Het ministerie van Justitie betaalt de kosten die de tijdelijke werkgever voor de werkstraffen maakt. Hoeveel mensen een werkstraf kunnen doen, hangt dus ook een beetje af van hun budget. En iedereen weet dat de financiële toestand op Justitie niet zo rooskleurig is." (KS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234