Vrijdag 13/12/2019

Deleuze-Hoyos nieuw voorzittersduo bij Ecolo

Gewezen staatssecretaris Olivier Deleuze en Waals Parlementsvoorzitster Emily Hoyos zijn zondagavond verkozen tot covoorzitters van de Franstalige groenen.

In tegenstelling tot de andere partijen wordt Ecolo geleid door een duo. Dat moet bestaan uit een man en een vrouw, een Brusselaar en een Waal.

De algemene vergadering van Ecolo, het parlement van de partij, plaatste zondagavond in Louvain-la-Neuve Olivier Deleuze en Emily Hoyos aan het hoofd van de partij. Ze haalden het met 55,3 procent (677 stemmen) van het duo Muriel Gerkens en Benoît Hellings, die 44,2 procent (541 stemmen) achter hun naam kregen. In een eerste stemronde waren Bernard Wesphael en Marie Corman al afgevallen.

Met Deleuze-Hoyos haalden de topfavorieten het. Deleuze, de gewezen directeur van Greenpeace, kreeg bekendheid toen hij tussen 1999 en 2003 staatssecretaris voor Energie was in de paars-groene regering-Verhofstadt I. Daar was hij de drijvende kracht achter de beslissing om in 2015 de drie oudste kerncentrales in ons land te sluiten. Tot gisteren leidde hij ook de gemeenschappelijke Ecolo/Groen-fractie in de federale Kamer.

Emily Hoyos werd in 2009 als nieuwkomer naar voor geschoven als voorzitter van het Waals Parlement. Als jonge vrouw moest ze de nieuwe wind in de instelling illustreren, na het jarenlange bewind van PS'er José Happart. Ze is een van de rijzende sterren van de Franstalige groenen. Als parlementslid wordt ze opgevolgd door Stéphane Hazée, de groene technicus die achter de schermen mee onderhandelde over het communautaire akkoord.

Erfenis Javaux

Wie Hoyos als parlementsvoorzitter zal opvolgen, is werd zondagavond laat eveneens duidelijk. De keuze viel op Patrick Dupriez. Dat betekende een nieuwe opdoffer voor Wesphael, die zich in 2009 als oudgediende geïrriteerd toonde over de keuze voor Hoyos.

Met het nieuwe voorzittersduo komt een einde aan het acht jaar durend voorzitterschap van Jean-Michel Javaux. Hij leidde de partij achtereenvolgens met Evelyne Huytebroeck, Isabelle Durant en Sarah Turine aan zijn zijde.

De populaire Javaux slaagde erin het stereotiepe beeld van de groene fundi's te vervangen door dat van een moderne, vlotte partij die ook oog had voor de economie. Hij ontpopte zich tot lieveling van de media en werd enkele jaren geleden zelfs verkozen tot meest sexy politicus van Wallonië.

Na de zware verkiezingsnederlaag van 2003 zette Javaux zijn partij electoraal terug op de sporen. De federale stembusgang van 2007 betekende de heropstanding van Ecolo en de hernieuwde samenwerking met Groen. In 2009 stapten de Franstalige groenen opnieuw in Waalse en Brusselse coalitie en de Franse Gemeenschapsregering.

De gewezen voorzitter is nog aan het uitkijken naar een nieuwe functie binnen of buiten de politiek. In oktober doet hij opnieuw een gooi naar de burgemeesterssjerp van Amay.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234