Vrijdag 09/06/2023

Dehaene bemiddelt bij Kabila-entourage

Aan Belgische kant probeert Dehaene minister Charles Michel van Ontwikkelingssamenwerking en Europees commissaris Louis Michel te overtuigen om met geld over de brug te komen. Bedoeling is dat RTNC binnen een jaar volwaardig kan uitzenden.

De Congolese nationale radio- en televisiezender RTNC beschikt momenteel over aftandse gebouwen en apparatuurSinds drie jaar voert Marc Robberechts van het audiovisueel facilitair bedrijf Talent & Vision onderhandelingen met de Congolese overheid over de modernisering van de RTNC-installaties. Aan Belgische kant werden er contacten gelegd met minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel en met Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel. Robberechts kreeg de hulp van ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V). “Je zou kunnen zeggen dat ik de peetvader ben van dit project”, zei Dehaene gisteren aan deze krant. “Of noem het voor mijn part een ‘deuropenaar’. Ik doe dit ten persoonlijke titel, Marc Robberechts is al jaren een persoonlijke vriend van mij. Ik vind dit een zinvol project dat kadert in het beginsel van goed bestuur: een betere publieke omroep kan een rol van betekenis spelen bij de volgende Congolese verkiezingen.”De vorige dagen waren Dehaene en Robberechts in Kinshasa om met de Congolese mediaminister een ‘memorandum of understanding’ te tekenen. Bedoeling is dat Talent & Vision de studio’s en het antennenetwerk van RTNC zal moderniseren. In eerste instantie zal de Congolese regering bij ontwikkelingsminister Charles Michel een financiering aanvragen om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Dehaene: “Ik vermoed dat dit vrij vlot kan gebeuren. Als de noden van RTNC duidelijk zijn, kunnen we op Europees niveau een financiering aanvragen.”Robberechts zei dat ook de Congolese president Joseph Kabila “meer dan warm” loopt voor dit dossier. “Normaal hadden Dehaene en ik maandag een ontmoeting met de president, maar die is door onvoorzienbare omstandigheden niet kunnen doorgaan. Ons dossier werd met de entourage van Kabila volledig doorgenomen.”Het is geen geheim dat president Kabila de jongste maanden zware kritiek kreeg voor zijn autoritair optreden. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gebruikt het Kabila-regime “geweld en intimidatie om haar politieke tegenstanders te elimineren”, Vraag is dan ook of de modernisering van ‘Kabila-zender’ RTNC vanuit politiek oogpunt geen erg delicate aangelegenheid is. “Congo blijft een ontwikkelingsland”, zegt Robberechts, “maar er is een enorm potentieel. Tegelijk hebben we van de Congolezen garanties gekregen dat we vrij zijn om te doen en te laten wat we willen. Wel lijkt het mij een goede zaak dat RTNC een eigen autonome raad van bestuur krijgt naar VRT-model.” Dehaene: “Het klopt dat we aandacht moeten hebben voor de journalistieke

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234