Vrijdag 06/12/2019

Update

Degraen: "Zaak-Dahmane is een gigantisch probleem voor Belgisch voetbal"

Beeld PHOTO_NEWS

Opvallende uitspraak van het arbeidshof in Hasselt in de zaak van Racing Genk tegen zijn gewezen speler Mohamed Dahmane. De maximale verbrekingsvergoeding van een betaalde sporter wordt niet langer begrensd op 36 maanden loon, maar wel op 12 maanden loon, het equivalent van een gewone werknemer. Dat betekent dat de Frans-Algerijnse voetballer Genk 220.000 euro moet en geen 880.000 euro, schrijft Sporza.

Deze zaak is een precedent, want vanaf nu kunnen voetballers, maar ook alle andere professionele sporters, makkelijker onder een langdurig contract uit, meldt Sporza. Opmerkelijk: de advocaat van Dahmane is Luc Misson, bekend van het arrest-Bosman.

Een voetballer kan zich voortaan dus vrijkopen als hij de resterende maanden van zijn contract in een lopend seizoen afkoopt. Daarvoor hoest hij het aantal resterende maandlonen van het lopende seizoen op vermenigvuldigd met twee, met een minimum van 50 procent van zijn jaarloon en een maximum van een volledig jaarloon.

Dahmane en Broos, hier bovenaan naast elkaar, konden niet meer door dezelfde door Beeld PHOTO_NEWS

Dispuut met Broos
De Algerijn, na zijn Genkse passage ook nog bij Club Brugge, verbrak eind januari 2008 zijn contract bij Racing Genk wegens een zware fout van zijn werkgever. Na een conflict met toenmalig trainer Hugo Broos was hij naar de B-kern verwezen en moest er trainen met de coach van de 14-jarigen.

Daarop trok de Limburgse club naar de arbeidsrechtbank, die Dahmane wegens contractbreuk veroordeelde tot het betalen van een schadevergoeding evenwaardig aan 36 maanden loon (bijna 900.000 euro) aan Racing Genk. De speler ging in beroep, maar zijn ontslag bleef onrechtmatig. De rechter had dus wél vragen bij de hoge verbrekingsvergoeding. Daarover kwam er een nieuwe zitting voor het arbeidshof.

Beeld PHOTO_NEWS

"Arrest goede zaak"
Professor arbeidsrecht Roger Blanpain vind het arrest een goede zaak. "Dit is een belangrijke uitspraak. Sporters worden nu op gelijke voet behandeld met gewone werknemers", zegt Blanpain. "De verbrekingsvergoeding moet redelijk zijn. Het Koninklijk Besluit van de Wet van 1978, met de grote schadevergoedingen, wordt hiermee verworpen."

Dirk Degraen, afscheidnemend algemeen directeur bij RC Genk Beeld BELGA

Degraen ziet "gigantisch probleem"
Dirk Degraen, afscheidnemend algemeen directeur van Genk, vindt de uitspraak dan weer negatief. "Niet alleen voor Genk, maar vooral voor het hele Belgische voetbal, dat met een gigantisch probleem wordt opgezadeld. Dit is een zaak-Bosman op Belgisch niveau", zegt hij aan Sporza. "We verliezen een stok achter de deur. Als dit goed doorsijpelt, vooral buiten België, dan worden de laatste transfers voor grote bedragen op dit ogenblik afgerond."

"We zitten al met een wetgeving die door de meeste Belgische clubs gezien wordt als een benadeling ten opzichte van de Europese omringende landen. Die was een obstakel in de onderhandelingen op het scherp van de snee. En als dit er nog bijkomt, wordt het aartsmoeilijk om een speler aan een degelijk bedrag te verkopen."

Beeld PHOTO_NEWS

Sporta: "Mes dat aan twee kanten snijdt"
Het arrest van het arbeidshof in de zaak-Dahmane is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het wordt financieel minder zwaar voor een betaalde sporter om een contract te verbreken, maar het wordt tegelijkertijd voor de clubs misschien ook makkelijker om spelers te ontslaan. Dat zegt Stijn Boeykens van de spelersvakbond Sporta.

"De spelers met de grote contracten zullen met dit arrest zeker niet slechter af zijn. Aan de andere kant zal een club zich veel makkelijker kunnen ontdoen van spelers op overschot", luidt het. Volgens Boeykens zal er als gevolg van het arrest meer verloop zijn bij de clubs.

"Toch is dit arrest eigenlijk een logische, vrij normale beslissing. De profsport is een economische realiteit en de ontslagregels komen nu ook dichter in de buurt van de andere beroepscategorieën", klinkt het. "Om de juridische gevolgen van de uitspraak beter in te schatten, moeten we sowieso het arrest eerst zorgvuldig lezen", aldus nog Boeykens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234