Dinsdag 31/01/2023

Degenkolb wint na Primavera ook dolle Roubaix voor Stybar en Van Avermaet

John Degenkolb bolde als eerste over de streep op de piste van Roubaix. Beeld AFP
John Degenkolb bolde als eerste over de streep op de piste van Roubaix.Beeld AFP

John Degenkolb (26) heeft de dolle 113de Parijs-Roubaix gewonnen voor Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet, weer derde. Na winst in Milaan-Sanremo vorige maand was de sterke Duitser van Giant-Alpecin ook outstanding in Roubaix. De razendsnelle race (de op één na snelste in vijftig jaar) werd ontsierd door een grote groep renners die domweg een gesloten overweg negeerde. Tientallen renners riskeerden zo hun leven én de collectieve diskwalificatie. Toen het stof wat was gaan liggen, gooiden achtereenvolgens Vandenbergh, Wiggins, Vanmarcke (teruggeslagen door een lekke band) en Roelandts een bommetje, maar ze geraakten niet weg. Op 15 km van de streep slopen Van Avermaet en Lampaert er vanonder, maar ze zagen de snelle John Degenkolb en later ook Stybar terugkeren. In de slotkilometer sloten ook Boom, Elmiger en Keukeleire nog aan. Met z'n zevenen stoven ze de piste van Roubaix op en Degenkolb was veruit de snelste.

Koen Hellemans

Stybar (Etixx dus weer tweede) versloeg op de meet nog Greg Van Avermaet (derde). De Belgen kleurden nadrukkelijk de wedstrijd, maar bleven ook nu weer met lege handen achter. Naast Van Avermaet plaatsten nog drie Belgen zich wel in de top 10. Jens Keukeleire werd zesde, Yves Lampaert zevende en Belgisch kampioen Jens Debusschere.

Halve peloton uit koers?
Vorige week in de Ronde hadden we de brokkenpiloten van de neutrale Shimano-wagen, vandaag waren het de renners zelf die in de Hel van het Noorden voor sensatie zorgden. Aslof de duivel ermee gemoeid was, gingen net voorbij het Bos van Wallers de slagbomen van een spooroverweg naar beneden net toen het grote peloton eraan kwam. Tientallen renners doken, onder, tussen en eentje zelf knal tégen de slagbomen. Niet zoals in 2006 een klein groepje zondaars, maar echt vele tientallen. Kan de jury zo'n groep uitsluiten? Geen gemakkelijke kwestie, in onze poll kan ook jij jouw mening geven.

De meest besproken scèné: een half peloton negeert de gesloten overweg. Beeld Tim De Waele
De meest besproken scèné: een half peloton negeert de gesloten overweg.Beeld Tim De Waele
null Beeld Tim De Waele
Beeld Tim De Waele

Razendsnelle aanhef

De koers zelf was van bij de start razendsnel. Negen vermetelingen met daarbij de Belgen Tim Declercq, Frederik Backaert en Sean De Bie, die door brute pech in het mythische Bos van Wallers werd teruggeslagen, tekenden voor de vroege vlucht. Nog meer pech was er eerder al voor de zo al zwaar geteisterde Trek-brigade. Op de tweede kasseistrook van de dag al ging Stijn Devolder zwaar onderuit (zie video hieronder). Ook Gert Steegmans lag erbij. De Limburger kon nog wel even verder rijden, maar na een nieuwe val gaf hij er de brui aan. Erger was het gesteld met zijn ploegmaat en landgenoot Stijn Devolder, die bloedend naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Er wordt gevreesd voor een scheur in de kuit.

Bommetje Vandenbergh
Zoals steeds wacht Roubaix op niemand en op zo'n 70 kilometer van de streep besloot het machtige Etixx-Quick.Step een eerste coup te plegen door een waaier te trekken. Topfavorieten Kristoff en Van Avermaet waren niet mee, maar konden de scheve situatie al snel rechtzetten. Zo kregen we een razendsnelle en afmattende afvallingskoers. Toen het even stilviel, besloot Stijn Vandenbergh op de vijfsterrenstrook van Mons-en-Pévèle een bommetje te gooien. Katusha zelf riep ze tot de orde voor Kristoff.

Poging Wiggins
Toen achtte Sir Bradley Wiggins zijn moment gekomen. Op 32 kilometer van de streep knalde de afscheidnemende ex-Tourwinnaar iedereen uit het wiel en sloot in een mum van tijd aan bij Vandenbergh. Even verderop sloten ook Debusschere en Stybar aan. Katusha zette weer alle zeilen bij om de opstandelingen tot de orde te roepen en vijf kilometer verderop was alles te herdoen.

Solo Roelandts
Net voor het Carrefour de l'Arbre pakte Sep Vanmarcke machtig uit op de kasseien. Een elitegroepje met ook Terpstra, Boom en Sagan leek zich te vormen, maar toen reed Vanmarcke lek. Weg die langverwachte droomzege. Op het Carrefour dan plots een andere landgenoot in de spotlights: Jürgen Roelandts, die zijn ploeg al collectief had zien uitblinken, lanceerde nu wel op het juiste moment een solo. In de moegestreden achtervolging, waar Sep Vanmarcke was teruggekeerd, kwam er niet meteen organisatie. Met de grote molen zoefde Roelandts (29) over de kasseien, maar na de laatste lastige strook van Gruson was ook hij eraan voor de moeite.

Tactisch steekspel
Met een grote elitegroep gingen we de ultieme finale in, gekruid met een tactisch steekspel. Van de verwarring en de chaos profiteerden BMC-topper Greg Van Avermaet, die deze keer wél het juiste moment koos, en Yves Lampaert, luitenant bij Etixx-Quick.Step, om weg te snellen. Gelanceerd door ploegmaat Bert De Backer probeerde Primavera-winnaar John Degenkolb de meubelen nog te redden en de sterke Duitser reed in zijn eentje naar de twee Belgen. Voorin viel het stil, waardoor het viertal Keukeleire, Boom, Stybar en Elmiger tot op tien seconden naderde. Op een stuk vals plat reed Stybar in één ruk naar de kop. Ook Boom, Elmiger en Keukeleire kwamen er net voor de piste in Roubaix nog bij en daar maakte de 26-jarige Degenkolb het met veel klasse af en pakte zo zijn tweede monument van het jaar.

Derde renner ooit
Op de erelijst volgt Degenkolb de Nederlander Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) op. Het was nog maar de tweede overwinning voor een Duitser in de Hel van het Noorden. 119 jaar geleden won Josef Fischer de eerste editie van Parijs-Roubaix. Drie weken geleden was hij ook al de beste in Milaan-Sanremo, de openingsklassieker van het seizoen. Degenkolb is tevens nog maar de derde renner die de dubbel Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix lukt. In 1908 won onze landgenoot Cyrille Van Hauwaert beide koersen, in 1986 deed de Ier Sean Kelly het kunstje nog eens over.

Degenkolb-Kristoff
De slotsom van het voorjaar is snel gemaakt. Degenkolb won Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix en tussendoor pakte Alexander Kristoff bijna al de rest. Etixx-Quick.Step kleurde telkens mee de koers, maar blijft voor het eerst sinds heel lang zonder grote vogel achter. Greg Van Avermaet was weer bij de besten, maar zag deze keer een oersterke John Degenkolb zijn ultieme droom aan diggelen knallen. Na de 'Vlaamse' koersen is het nu de beurt aan de heuvelklassiekers te beginnen met de Brabantse Pijl woensdag en de Gold Race zondag.

Een belangrijk moment in de finale: Degenkolb is net bij Lampaert en Van Avermaet gekomen. Van Avermaet houdt even de benen stil. Beeld BELGA
Een belangrijk moment in de finale: Degenkolb is net bij Lampaert en Van Avermaet gekomen. Van Avermaet houdt even de benen stil.Beeld BELGA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
De afscheidnemende Sir Bradley Wiggins zit afgepeigerd naast de piste. Zijn wegcarrière zit erop. Beeld AFP
De afscheidnemende Sir Bradley Wiggins zit afgepeigerd naast de piste. Zijn wegcarrière zit erop.Beeld AFP
In de spurt stond er geen maat op Degenkolb. Beeld PHOTO_NEWS
In de spurt stond er geen maat op Degenkolb.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld Tim De Waele
Beeld Tim De Waele
null Beeld Tim De Waele
Beeld Tim De Waele
null Beeld Tim De Waele
Beeld Tim De Waele
null Beeld Tim De Waele
Beeld Tim De Waele
null Beeld Tim De Waele
Beeld Tim De Waele

Uitslag (top 10)

1. John Degenkolb (Dui/TGA) de 253.5km in 5u49:51 (gem. 43.475773km/u)

2. Zdenek Stybar (Tsj/EQS) op 0:00

3. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

4. Lars Boom (Ned/AST) 0:00

5. Martin Elmiger (Zwi/IAM) 0:00

6. Jens Keukeleire (Bel/OGE) 0:00

7. Yves Lampaert (Bel/EQS) 0:07

8. Luke Rowe (GBr/SKY) 0:28

9. Jens Debusschere (Bel/LTS) 0:29

10. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:31

null Beeld AFP
Beeld AFP

Erelijst

2015: John Degenkolb (Dui)

2014: Niki Terpstra (Ned)

2013: Fabian Cancellara (Zwi)

2012: Tom Boonen (Bel)

2011: Johan Vansummeren (Bel)

2010: Fabian Cancellara (Zwi)

2009: Tom Boonen (Bel)

2008: Tom Boonen (Bel)

2007: Stuart O'Grady (Aus)

2006: Fabian Cancellara (Zwi)

2005: Tom Boonen (Bel)

2004: Magnus Bäckstedt (Zwe)

2003: Peter Van Petegem (Bel)

2002: Johan Museeuw (Bel)

2001: Servais Knaven (Ned)

2000: Johan Museeuw (Bel)

1999: Andrea Tafi (Ita)

1998: Franco Ballerini (Ita)

1997: Frédéric Guesdon (Fra)

1996: Johan Museeuw (Bel)

1995: Franco Ballerini (Ita)

1994: Andrei Tchmil (Mol)

1993: Gilbert Duclos-Lassalle (Fra)

1992: Gilbert Duclos-Lassalle (Fra)

1991: Marc Madiot (Fra)

1990: Eddy Planckaert (Bel)

1989: Jean-Marie Wampers (Bel)

1988: Dirk Demol (Bel)

1987: Eric Vanderaerden (Bel)

1986: Sean Kelly (Ier)

1985: Marc Madiot (Fra)

1984: Sean Kelly (Ier)

1983: Hennie Kuiper (Ned)

1982: Jan Raas (Ned)

1981: Bernard Hinault (Fra)

1980: Francesco Moser (Ita)

1979: Francesco Moser (Ita)

1978: Francesco Moser (Ita)

1977: Roger De Vlaeminck (Bel)

1976: Marc Demeyer (Bel)

1975: Roger De Vlaeminck (Bel)

1974: Roger De Vlaeminck (Bel)

1973: Eddy Merckx (Bel)

1972: Roger De Vlaeminck (Bel)

1971: Roger Rosiers (Bel)

1970: Eddy Merckx (Bel)

1969: Walter Godefroot (Bel)

1968: Eddy Merckx (Bel)

1967: Jan Janssen (Ned)

1966: Felice Gimondi (Ita)

1965: Rik Van Looy (Bel)

1964: Peter Post (Ned)

1963: Emile Daems (Bel)

1962: Rik Van Looy (Bel)

1961: Rik Van Looy (Bel)

1960: Pino Cerami (Bel)

1959: Noël Foré (Bel)

1958: Leon Van Daele (Bel)

1957: Fred De Bruyne (Bel)

1956: Louison Bobet (Fra)

1955: Jean Forestier (Fra)

1954: Raymond Impanis (Bel)

1953: Germain Derijcke (Bel)

1952: Rik Van Steenbergen (Bel)

1951: Antonio Bevilacqua (Ita)

1950: Fausto Coppi (Ita)

1949: Serse Coppi (Ita) en André Mahe (Fra)

1948: Rik Van Steenbergen (Bel)

1947: Georges Claes (Bel)

1946: Georges Claes (Bel)

1945: Paul Maye (Fra)

1944: Maurice Desimpelaere (Bel)

1943: Marcel Kint (Bel)

1939: Emile Masson jr (Bel)

1938: Lucien Storme (Bel)

1937: Jules Rossi (Ita)

1936: Georges Speicher (Fra)

1935: Gaston Rebry (Bel)

1934: Gaston Rebry (Bel)

1933: Sylvère Maes (Bel)

1932: Romain Gijssels (Bel)

1931: Gaston Rebry (Bel)

1930: Julien Vervaecke (Bel)

1929: Charles Meunier (Bel)

1928: André Leducq (Fra)

1927: Georges Ronsse (Bel)

1926: Julien Delbecque (Bel)

1925: Felix Sellier (Bel)

1924: Jules Van Hevel (Bel)

1923: Henri Suter (Zwi)

1922: Berten Dejonghe (Bel)

1921: Henri Pélissier (Fra)

1920: Paul Deman (Bel)

1919: Henri Pelissier (Fra)

1914: Charles Crupelandt (Fra)

1913: François Faber (Lux)

1912: Charles Crupelandt (Fra)

1911: Octave Lapize (Fra)

1910: Octave Lapize (Fra)

1909: Octave Lapize (Fra)

1908: Cyrille Van Hauwaert (Bel)

1907: Georges Passerieu (Fra)

1906: Henri Cornet (Fra)

1905: Louis Trousselier (Fra)

1904: Hippolyte Aucouturier (Fra)

1903: Hippolyte Aucouturier (Fra)

1902: Lucien Lesna (Fra)

1901: Lucien Lesna (Fra)

1900: Emile Bouhours (Fra)

1899: Albert Champion (Fra)

1898: Maurizio Garin (Ita)

1897: Maurizio Garin (Ita)

1896: Josef Fischer (Dui)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Kort portret Degenkolb

Naam: Degenkolb

Voornaam: John

Geboortedatum: 7 januari 1989

Geboorteplaats: Gera (Dui)

Lengte: 1m80

Gewicht: 77 kg

Profrenner sinds 2011

Teams: HTC-Highroad (2011), Argos-Shimano (2012-2013), Giant-Shimano (2014), Giant-Alpecin (2015)

Palmares:

2008: Brons WK op de weg

2009: 3e Ronde van Vlaanderen beloften

2010: Zilver WK op de weg

39 profzeges:

2011 - 6 zeges: rit Ronde van de Algarve, rit Driedaagse van West-Vlaanderen, Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, rit Ronde van Beieren, 2 ritten Dauphiné Libéré - 2e Trofee Cala Millor, 12e Omloop Het Nieuwsblad, 19e Parijs-Roubaix, 2e Munsterland, 4e Parijs-Bourges

2012 - 12 zeges: 2 ritten Vierdaagse van Duinkerke, 2 ritten en eindstand Ronde van Picardië, rit Ronde van Polen, 5 ritten Vuelta, GP Isbergues - 11e Omloop Het Nieuwsblad, 5e Milaan-SanRemo, 6e E3 Harelbeke, 7e Frankfurt, 4e WK, 3e Parijs-Bourges, 4e Parijs-Tour

2013 - 8 zeges: rit Giro, Bad Homburg (crit), Kirchweihkriterium, Vattenfall Cyclassics Hamburg, 2 ritten l'Eurometropole, Parijs-Bourges, Parijs-Tours - 18e Milaan-SanRemo, 9e Ronde van Vlaanderen, 28e Parijs-Roubaix, 4e Eschborn-Frankfurt, 10de Plouay, 2e Brussels Cycling Classic, 2e Isbergues, 2e Tour de l'Eurométropole

2014 - 10 zeges - 3 ritten Ronde van de Middellandse Zee, rit Parijs-Nice, Gent-Wevelgem, 4 ritten Vuelta, Parijs-Bourges - 4e GP de la Marseille, 3e Ster van Bessèges, 2e Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, 9e WK, 2e Mûnsterland, 2e Memorial Frank Vandenbroucke - Puntenklassement Vuelta

2015 - 3 zeges - Rit Ronde van Dubai, Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix - 7e Ronde van Vlaanderen .

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234