Woensdag 21/08/2019

Degas en Toulouse-Lautrec in Tate

Dit najaar opent in Tate Britain in Londen een grote overzichtstentoonstelling die vooral op het werk van Degas en Toulouse-Lautrec zal focussen. De expositie wil nagaan wat de impact was van deze Franse schilders op moderne Britse kunstenaars als Walter Sickert. Afgezien van deze drie schilders zal werk te zien zijn van onder meer Pierre Bonnard, James Tissot, Henri Fantin-Latour, Whistler en Edouard Vuillard. Het zal de eerste keer zijn dat hun werk samen op één grote expositie hangt.

Eind negentiende eeuw was er nogal wat werk van Degas en Toulouse-Lautrec in Londense collecties en galeries te zien, veel meer dan algemeen wordt gedacht. De selectie uit het werk van Degas en Toulouse-Lautrec in Tate wordt dan ook toegespitst op wat er toen echt in Londen te zien was. Men wil nagaan in hoeverre de revolutionaire stijl, aanpak en themakeuze van Degas en Lautrec de jonge Britse kunstenaars beïnvloedden en welke specifieke werken daarbij van belang waren. Zo is tot op heden nooit veel aandacht besteed aan de grootte en het belang van de tentoonstelling van Toulouse-Lautrec in 1898 in Londen.

In een eerste deel komt het oeuvre van Degas uit de jaren 1870 aan bod, samen met het werk van Franse en Britse navolgers. Deel twee staat stil bij de jaren 1880, toen Degas een grote invloed had op een generatie jonge Britse schilders. Het overzicht gaat in het derde en laatste deel dieper in op de erfenis van Degas en Toulouse-Lautrec en de toenemende reputatie van Walter Sickert in Frankrijk. De tentoonstelling brengt ook nadrukkelijk Bonnard, Vuillard en Sickert samen: die kunstenaars hebben blijkbaar meer gemeen dan tot nu toe werd aangenomen.

Tate heeft de ambitie om met deze tentoonstelling wetenschappelijk baanbrekend werk te verrichten en tegelijk een visueel feest aan te bieden. (ER)

Degas, Sickert and Toulouse-Lautrec: London and Paris 1870-1910, van 5 oktober 2005 tot 15 januari 2006 in Tate Britain, Londen. Info: www.tate.org.uk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden