Zaterdag 11/07/2020

Definitieve stop voor telegram?

U had het misschien niet gedacht, maar er worden nog telegrammen verstuurd in ons land. Althans nog een paar weken, want dan houdt Proximus ermee op.

In dit tijdperk van WhatsApp, Facebook Messenger en, om even een stapje terug te zetten, de e-mail, zou je er niet aan denken dat er ook nog zoiets bestaat als het telegram. Al meer 150 jaar worden in ons land telegrammen verstuurd met de diensten van Proximus, en vooral die van zijn voorgangers, Belgacom en de RTT. Maar op 29 december houdt Proximus er definitief mee op.

"Er zijn nog enkele openbare diensten die gebruik maken van onze telegramdienst", zegt de woordvoerder van Proximus. "Omdat het telegram voor hen nog een paar specifieke voordelen heeft. Als je bijvoorbeeld een aangetekende brief verstuurt, heb je wel een bewijs dat je iets verzonden hebt, maar je ziet niet meer wat je precies verzonden hebt."

Omdat sommige klanten dus toch nog vasthouden aan het telegram - ook al is het een anachronisme geworden - zijn dit jaar nog 8.000 telegrammen verstuurd in België. Deurwaarders zijn volgens de woordvoerder nog een belangrijke gebruikersgroep. "'Morgen opladen, overmorgen verkopen', of 'Breng 1.000 euro naar mijn kantoor', is nu goed voor een vierde van alle telegrammen", zegt hij.

Momenteel heeft Proximus nog zeven 'telegrafisten' in dienst, die deel uitmaken van de inlichtingendienst 1207, waar je ook nog steeds je telegrammen kunt dicteren. Die worden de volgende dag geleverd door de post. Omdat die telegrafisten ook andere taken hebben, verliest niemand zijn baan.

Dagloon

België heeft al sinds 1846 een telegramverbinding, als eerste land op het Europese continent - Groot-Brittannië was ons land voor. Met het einde van het telegram wordt dan ook een belangrijk stuk Belgische telecomgeschiedenis stopgezet.

"De eerste telegramlijn liep langs de eerste spoorlijn Brussel-Mechelen-Antwerpen", vertelt Fons Vanden Berghen, die twee boeken heeft geschreven over oude telecomtoestellen. "Vooral de spoorwegen gebruikten toen telegramberichten voor signalisatie. Vanaf 1850 gingen de beurzen van Antwerpen en Brussel elkaar ook beursberichten versturen via de telegramverbinding."

Berichten verzenden was in die jaren niet goedkoop, vertelt Vanden Berghen. "Een telegram kostte 1 Belgische frank, maar dat was toen wel het dagloon van een gewone arbeider."

Tot laat in de twintigste eeuw bleef het telegram ontzettend populair. Nadien nam het gebruik af - tot ongeveer een half miljoen per jaar, begin jaren 90 - en werd het stilaan vervangen door modernere communicatiekanalen, zoals de fax, en later de e-mail.

Maar dat wil niet zeggen dat er voor het telegram geen business meer is, ontdekte de Nederlandse ondernemer Rob van Hoof van het bedrijf Telegram Service. In 2001 nam hij de telegramdienst van de Nederlandse bedrijven PostNL en KPN over. "Mijn bedrijf staat nu in voor het telegramverkeer in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk", zegt hij. "In totaal bedienen we zo'n vijftig landen."

Telegram met bloemetjes

Nu Proximus ophoudt met het telegram in ons land, ziet Van Hoof een intrede in de Belgische markt ook wel zitten. In Nederland kost een telegram versturen via de website telegram.nl nu 27 euro. En net als vroeger kun je er ook voor kiezen om bij het bericht een bloem, fles wijn, of ballon te laten afleveren.

"Een telegram is toch nog steeds iets anders als een simpel berichtje", zegt Van Hoof. "Als je je condoleances overmaakt aan iemand via WhatsApp, dan komt dat niet serieus over. Ook voor officiële waarschuwingen van hypotheekverstrekkers om beslag te leggen op een huis worden nog vaak telegrammen verstuurd. Een telegram is sneller dan een aangetekende brief en goedkoper dan een deurwaarder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234