Donderdag 12/12/2019

update

"Definitieve doodsteek" voor Uplace na vernietiging stedenbouwkundige vergunning

Vilvoorde Beeld Uplace / RV

De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex Uplace in Machelen vernietigd. Dat melden de organisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral, die spreken van de "definitieve doodsteek". Uplace reageert niet verrast.

Eind vorig jaar vernietigde de Raad van State al het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace. Velen beschouwden dat al als de doodsteek voor het project. In april kwam daar nog eens bovenop dat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat een verlopen handelsvestigingsvergunning van Uplace onrechtmatig is gereactiveerd door een decreet van de Vlaamse regering.

Nu is dus ook de stedenbouwkundige vergunning vernietigd. Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral reageren tevreden. "Deze finale doodsteek voor een achterhaald project is erg goed nieuws. Wij hebben ons van bij het begin tegen Uplace verzet. Een groot shoppingcentrum op een pure autolocatie is niet te rijmen met de uitdagingen inzake luchtvervuiling, klimaat, verkeer en ruimtelijke ordening."

Herontwikkeling

Uplace is niet verrast door het nieuwe arrest. Het is een logisch gevolg van de vernietiging van het gedeelte van het GRUP, aldus Uplace-woordvoerster Lies De Smedt. "De Raad voor Vergunningsbetwistingen neemt die beslissing op basis van het gebrek aan een correcte onderliggende zonering. De Raad van State vernietigde in december 2017 namelijk het GRUP VSGB, dat de basis vormde voor de bouwvergunning van Uplace in Machelen", luidt het in een persbericht.

Uplace herinnert eraan dat de opmaak van een nieuwe rechtsgrond intussen gedelegeerd is aan het gemeentebestuur van Machelen. De gemeente, aldus Uplace, liet eerder al weten dat ze bij de opmaak van nieuwe ruimtelijke plannen voor de reconversiezone op haar grondgebied overleg zal plegen met de eigenaars van de betrokken grondpercelen.

"Uplace zal de komende maanden dan ook constructief meewerken en blijft bereid om een trekkersrol op te nemen voor de sociaaleconomische herontwikkeling van de oude industrieterreinen in Machelen", luidt het nog.

Bonte: "Speelbos in de plaats"

De stad Vilvoorde heeft jarenlang een juridische strijd gevoerd tegen het complex. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) is dan ook blij met de vernietiging. "Het is nu eindelijk voor iedereen duidelijk dat een winkelcomplex op die plaats compleet van de pot gerukt is", reageert Bonte.

Bonte vindt dat de Vlaamse regering uit de brownfieldconvenant met Uplace moet stappen. "Uit de reactie van Uplace blijkt dat ze nog altijd hoop koesteren. De Vlaamse regering moet uit die convenant stappen, anders zal er altijd twijfel blijven bestaan." Bonte meent ook dat er op de bewuste locatie een recreatief speelbos moet komen. "Curieuzeneuzen, het grote onderzoek naar luchtkwaliteit, heeft het aangetoond. We hebben nood aan groen en liefst bruikbaar groen op die plaats".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234