Zaterdag 27/02/2021

Uplace

Definitief kruis over Uplace? Raad van State vernietigt Ruimtelijk Uitvoeringsplan

null Beeld Uplace / RV
Beeld Uplace / RV

De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace vernietigd. De uitspraak zet de komst van het veelbesproken winkelcomplex op losse schroeven. Uplace laat in een persbericht weten de stekker nog niet uit het project te trekken. CD&V-fractieleider Koen van den Heuvel spreekt over einde verhaal. "Niemand zit te wachten op een verouderd winkelconcept."

Volgens de Raad vertrekken de nieuwe plannen van de Vlaamse regering vooral van een verkeerde belofte. Zo stelt de regering in het nieuwe GRUP dat de totale handelsoppervlakte wordt gereduceerd om zo tegemoet te komen aan de kritiek op leefkwaliteit en mobiliteit. Maar volgens de Raad van State is in de nieuwe ruimtelijke plannen net 17.800 vierkante méér handelsoppervlakte toegelaten.

Door te vertrekken van die verkeerde basisstelling, gaat de regering ook op andere punten in de fout. Zo vond de regering het bijvoorbeeld niet nodig een nieuw plan op te maken dat de effecten op het milieu (plan-MER) in kaart bracht. Men besliste om gewoon het eerdere plan-MER uit 2010 te recycleren. Maar de gegevens en modellen uit dat plan-MER zijn intussen achterhaald. Daarnaast had de Vlaamse overheid in haar vernieuwde plannen ook de beloofde tramverbinding moeten opnemen als "noodzakelijke voorwaarde".

In mei al had de auditeur van de Raad van State de vernieting van de vernieuwde ruimtelijke plannen voor Uplace geadviseerd. Nu volgt de Raad van State dus dat advies. 

De komst van het veelbesproken winkelcomplex is daardoor wellicht definitief van de baan. Verschillende partijen hebben in het verleden gezegd dat een vernietiging van het GRUP de doodsteek van het project zou zijn. Uplace zelf laat weten dat het de stekker niet uit het project trekt en wacht op een beslissing van de Vlaamse regering. Het bedrijf zegt zich constructief te willen opstellen en roept op om de bemiddelaar die is aangesteld een kans te geven. Het bedrijf zegt ook bereid te zijn een "hernieuwde invulling" van het project te overwegen, "waar nog meer de nadruk ligt op de stedelijke context en het innovatieve evenwicht tussen de verschillende functies, met nog meer dan vroeger een grote rol voor recreatie en cultuur".

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) doet nog geen inhoudelijke uitspraken over het arrest van de Raad van State. "Het arrest ligt in de lijn van het advies van de auditeur. We gaan het nu grondig bestuderen", klinkt het op het kabinet-Schauvliege. 

Bonte: "Vilvoorde betaalt hoge prijs"

Reacties op het besluit zijn overwegend positief. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) is tevreden, maar stelt wel dat zijn stad een hoge prijs betaalt. "Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan zoals dat in de jaren 70 werd opgemaakt", zegt hij. "Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling."

Maar wat winkelcentrum Uplace betreft, noemt hij het arrest "een uitstekende zaak". "Het zou totaal absurd zijn mocht de Vlaamse regering nu nog bijkomende initiatieven nemen om deze brownfieldconvenant (voor vervuilde grond, red.) te realiseren", zegt Bonte. "Men moet definitief een punt zetten achter deze Uplace-saga."

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. Beeld Photo News
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.Beeld Photo News

Somers: "Opgelucht"

Voor de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) komt de beslissing niet als een verrassing. "Dit hing in de lucht", zegt hij. "Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Het plan staat haaks op de beleidsvisie van de Vlaamse overheid inzake mobiliteit en binnenstedelijke ontwikkelijk."

Volgens Somers betekent deze beslissing een definitief einde van het Uplace-project. "Als de Raad van State zoiets beslist, is dat definitief van de baan", zegt hij. "Ik ben opgelucht voor Mechelen. Onze middenstanders verdienen werkzekerheid."

De Mechelse middenstand was samen met meerderheidspartijen Open Vld, Groen, m+ en CD&V naar de Raad van State gestapt omdat de ontwikkeling van Uplace een bedreiging vormde voor de winkeliers en horeca in de Mechelse binnenstad, nauwelijks 15 kilometer verderop. 

De Ro: "Nu de krachten bundelen"

Volgens Somers' partijgenoot Jo De Ro, Vlaams pPrlementslid en schepen in Vilvoorde, maakt het besluit van de Raad van State "nogmaals duidelijk dat dit project op die plaats niet kan. Niet in deze vorm, niet in een 'light'-vorm". 

De Ro noemt zichzelf een "tegenstander van het eerste uur" en roept alle bestuursniveaus nu op om "de krachten te bundelen en de handelskernen van de omliggende gemeenten en steden te versterken en om toekomstgerichte projecten op vlak van innovatie, wonen, zorg en onderwijs op de vele oud-industrieterreinen in de streek te steunen".

Rzoska: "Over en uit"

Ook Björn Rzoska, Groen-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, meent dat de vernietiging van het GRUP de doodsteek is voor het project. "Dit is over en uit voor een megalomaan project dat nefast is voor gezondheid en stedelijke handelskernen."

Groen verzette zich in het Vlaams Parlement steevast tegen de plannen van Uplace-topman Bart Verhaeghe. Fractieleider Rzoska reageert dan ook tevreden. en hoopt dat Open Vld en CD&V "zich nu aan hun woord houden". Beide meerderheidspartijen hadden in het verleden gezegd dat een vernietiging door de Raad van State een definitief einde voor het project zou betekenen. 

Vandenbroucke: "Kreupel paard ingeslapen"

Sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement Joris Vandenbroucke hoopt net als zijn Groen-collega op de doodsteek voor het project. "Het kreupel paard Uplace is hiermee eindelijk ingeslapen", zegt hij op Twitter. "Ja toch, Vlaamse regering?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234