Vrijdag 21/02/2020

Update

DéFi weigert met cdH rond de tafel te gaan zitten voor dialoog zonder PS

CdH-voorzitter Lutgen.Beeld BELGA

CdH-voorzitter Benoît Lutgen heeft morgen en donderdag ontmoetingen met de MR, Ecolo en DéFi om een "constructieve dialoog" aan te gaan over een regeringsvorming zonder de PS in de Franstalige regeringen en in Brussel. Maar de uitnodiging lijkt voorlopig op een koude steen te vallen: Ecolo wil een andere agenda, DéFi (het voormalige FDF), weigert het gesprek.

Het cdH, dat tot nu toe regeringen vormde met de PS, besliste gisteren het vertrouwen in die laatste partij op te zeggen door de aanhoudende schandalen.

Lutgen ontmoet morgen om 9.30 uur MR-voorzitter Olivier Chastel. Donderdag om 10 uur staat een ontmoeting met de co-voorzitters van Ecolo op het programma, Zakia Khattabi en Patrick Depriez, al wil Ecolo zijn voorstellen ook voorleggen aan de PS.

Doel van de gesprekken is volgens Lutgen om "constructief naar de voorstellen van elkeen te luisteren". Het gaat om voorstellen om "de politiek te moraliseren", zoals rond decumul, inkomensbeperking, sancties en belangenconflicten. Ook de vermindering van het aantal instellingen komt aan bod.

Ecolo is niet tevreden

Lutgen verwacht van de partijen echter ook andere inhoudelijke beleidsvoorstellen, bijvoorbeeld op economisch, ecologisch, onderwijs- en sociaal vlak. En dat ziet Ecolo niet zitten, zo laat de partij weten. "Het draait ons niet om antwoorden op vragen over de postjes maar wel over propere politiek", aldus co-voorzitster Khattabi. De agenda die door het cdH is bepaald weerspiegelt dan ook niet de actualiteit, klinkt het.

De covoorzitters van Ecolo, Zakia Khattabi en Patrick Dupriez, zijn wel bereid tot een gesprek met de cdH-voorzitter, maar ze stellen zich grote vragen bij de agenda die Lutgen suggereerde. "Het gaat ons niet om het beantwoorden van vragen over casting, maar om goed bestuur echt op het voorplan te stellen", zei Khattabi. Ecolo wil zijn desiderata op het vlak van goed bestuur overigens voorleggen aan alle Franstalige partijen, ook aan de PS.

Maingain weigert

Ook DéFi-voorzitter Olivier Maingain is niet gelukkig met het initiatief van het cdH. "Lutgen is niet de meester van de onderhandelingen", zegt hij op Twitter. "Uit beleefdheid had ik aanvaard hem te ontmoeten zonder exacte agenda." Dat cdH die gespreksagenda nu toch op tafel heeft gelegd, valt bij Maingain niet in goede aarde. "Door zijn communicatie zonder overleg zal hij moeten wachten. Eerst de stallen bij het cdH uitmesten."

Eerder vandaag eiste Maingain dat de figuren die bij de MR, PS en het cdH betrokken waren bij schandalen aan de kant geschoven zouden worden. Daarbij hoort wat hem betreft ook Brussels cdH-topvrouw Joëlle Milquet. DéFi wil dat er een ethische revolutie plaatsvindt vooraleer er nieuwe regeringen zonder de PS worden gevormd. Dat houdt volgens Maingain ook in dat de figuren die gelinkt zijn aan de schandalen, opstappen.

MR komt wel

MR-voorzitter Olivier Chastel zal wel ingaan op de uitnodiging van Lutgen. "Ons partijbureau heeft een aantal thema's voorgesteld en er zijn overeenkomsten met de voorstellen van het cdH. Maar de ontmoeting van morgen zal vooral een eerste contact zijn. We zullen nog niet de fond van de dossiers bespreken", aldus de woordvoerder van Chastel.

MR-voorzitter Olivier Chastel.Beeld BELGA

Magnette (PS): "Eens een verrader, altijd een verrader"

Waals minister-president Paul Magnette (PS) begrijpt naar eigen zeggen de terughoudendheid van andere partijen om in te gaan op de oproep van cdH-voorzitter Benoît Lutgen. "Wie op een dag verraad pleegt, zal steeds verraad blijven plegen", zo haalde het PS-kopstuk uit op de televisiezender RTL-TVi. Volgens hem had zijn coalitiepartner schrik van de voorstellen van zijn partij over het decumuleren.

"Verraad zonder voorgaande", "een dolk in de rug". Magnette kwam woorden te kort om zijn woede te ventileren over de verrassende demarche van Lutgen, die een dag eerder kenbaar had gemaakt, dat hij niet meer met de door schandalen belaagde PS wou besturen in Wallonië en Brussel.

Magnette beschreef een Lutgen die "zeer terughoudend" was over maatregelen inzake transparantie, over de beperking van vergoedingen of over het decumuleren. Hij vroeg zich ook af hoe het cdH een eventuele alliantie met de MR zou verzoenen met zijn kritiek op het federale regeringsbeleid of zijn houding in het CETA-dossier.

Magnette, ook titelvoerend burgemeester van Charleroi, verzekerde dat hij op lokaal vlak niet op revanche uit is. "Het cdH heeft al genoeg politieke instabiliteit gecreëerd." Voor Magnette is duidelijk dat "Bart De Wever de eerste is die zich amuseert met alle wanorde in Wallonië en Brussel". Lutgen had eerder over de N-VA-voorzitter gezegd, dat hij nooit een bondgenoot zou zijn.

Magnette verzekerde overigens dat partijvoorzitter Elio Di Rupo "meer dan ooit" de kapitein op het schip van de PS blijft. "Ik sta honderd procent achter hem om de PS te vernieuwen en, indien we kunnen, om onze publieke verantwoordelijkheden verder uit te voeren".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234