Dinsdag 03/08/2021

Defensieminister Robert Gates bezuinigt wel drastisch op traditionele wapensystemen

Pentagon pompt miljarden dollars in hightechoorlogen Afghanistan en Irak

De VS herzien hun defensiebudget. Minister van Defensie Robert Gates kondigt in zijn begroting grote bezuinigingen aan in traditionele wapensystemen. Tegelijk worden miljarden dollars gepompt in nieuw militair personeel en technologie voor de oorlogen in Irak en Afghanistan.

door maarten rabaey

Washington l Daarmee geeft de regering van VS-president Barack Obama aan dat ze meer middelen in de strijd gooit voor contraterreurbestrijding en minder zal uitgeven aan conventioneel oorlogsmaterieel, dat grote naties als China en Rusland moet afschrikken.

Jaarlijks geeft het Pentagon 500 miljard dollar uit en elk jaar zorgt de besteding van dat geld voor harde debatten in het Congres, waar in de wandelgangen lobbyisten van de wapenindustrie elkaar verdringen om hun systemen te promoten. Dit jaar is dat niet anders, maar op aangeven van de nieuwe regering van VS-president Obama zet defensieminister Robert M. Gates nu al de krijtlijnen uit voor een drastische koerswijziging.

Gates, die als Republikein op post bleef nadat hij ook defensieminister was op het einde van Bush' ambtstermijn, kondigde bezuinigingen aan in de dure raketschilden en de scheepswerven van de US Navy. De geplande nieuwe presidentiële helikopter en nieuwe communicatiesatellieten worden ook even in de ijskast gezet. Van de geavanceerde F22-gevechtsvliegtuigen worden slechts vier nieuwe modellen meer gebouwd.

Al deze conventionele oorlogsmiddelen stonden vooral in de steigers om in balans te blijven met andere militaire grootmachten, zoals China en Rusland.

Uitbreiding van landleger

Tegelijk wordt zwaar geïnvesteerd in contraterreurbestrijding, vooral in de huidige oorlogsgebieden Irak en Afghanistan. Daartoe wordt eerst geld vrijgemaakt voor meer militairen. Liefst 11 miljard dollar gaat naar de uitbreiding van het landleger (Army) en de gevechtscommando's (Marine Corps), de huidige inkrimping van luchtmacht en zeemacht wordt stopgezet.

Gates kondigt ook een extra 2 miljard dollar aan voor nieuw inlichtingen- en observatiemateriaal, zoals de Predator en Reaper: onbemande toestellen die nu gebruikt worden in Irak, Afghanistan en Pakistan voor aanvallen tegen islamistische strijders.

Er zal ook meer geld worden besteed aan de Amerikaanse elite-eenheden, die 2.800 nieuwe leden erbij krijgen. Gates wil ook de ontwikkeling versnellen van dure elektronische sensoren die soldaten met hun wapens verbinden, en waardoor ze accurater kunnen schieten - wat de kans op burgerslachtoffers moet verkleinen. Er komen extra cyberexperts op het 'information warfare'-departement, dat aan defensieve en offensieve elektronische oorlogsvoering doet.

In algemene zin sprak Gates volgens The New York Times over de invoer van "een nieuwe cultuur in het Pentagon", waarbij het defensieministerie in zijn wapenaankopen flexibeler moet inspelen op de noden van de militairen. Wel erkende hij dat het, door de economische crisis, moeilijk zal worden om "harde keuzes te maken over specifieke systemen en defensieprioriteiten die enkel gebaseerd zijn op de nationale belangen".

Een daarvan is het omstreden raketschild in Europa waarvan de ontwikkeling door Bush in gang werd gezet, en waarvan Obama afgelopen zondag nog in Praag verklaarde dat dat zo blijft zolang Iran een potentiële dreiging is.

Burgerjobs in het leger

Uit de begroting die Gates indiende, valt evenwel op te maken dat er meer geïnvesteerd zal worden in de ontwikkeling van mobiele raketafweersystemen, bijvoorbeeld op schepen, die onlangs ook als goedkopere alternatieven werden aangegeven voor het dure en mogelijk niet werkbare raketschild dat in Tsjechië en Polen zou worden ontplooid.

In het totaal wordt in het raketafweerbudget 1,4 miljard dollar gesnoeid, vooral in de programma's om intercontinentale raketten uit de lucht te halen.

Nog een trendbreuk met het verleden is dat Gates tienduizenden burgers wil aanwerven voor niet-militaire, ondersteunende, taken in het leger, omdat uitbesteding aan de private sector niet efficiënt genoeg bleek. Deze bepaling zal wellicht op veel tegenstand botsen in het Congres, omdat de private militaire ondernemingen de voorbije jaren een machtige lobby zijn geworden die beide politieke partijen financiert.

Daartegenin kan Gates aanvoeren dat nieuwe, massale aanwervingen voor het Pentagon de dramatische werkloosheidscijfers naar beneden zullen helpen. Congresleden van zijn Republikeinse partij verwijten hem dan weer dat het stopzetten van het F-22-programma 25.000 banen kan kosten in Georgia.

Liefst 11 miljard dollar gaat naar uitbreiding van landleger en gevechtscommando's, inkrimping van lucht- en zeemacht wordt stopgezet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234